GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Antić: Možemo da budemo jedan od vodećih proizvođača bakra u Evropi

Antić: Možemo da budemo jedan od vodećih proizvođača bakra u Evropi
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2018 / 13:33
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Srbija može da bude jedan od vodećih proizvođača bakra u Evropi, sa godišnjom proizvodnjom od 200.000 do 250.000 tona, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić na osmoj međunarodnj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji.

Ministar ističe da su investicije u rudarstvu, od decembra 2014. godine do sada, ukupno vredne više od jedne milijarde evra.

Antić je istakao da je rudarski sketor u ofanzivi i da je to trenutno najdinamičniji sektor privrede u koji vlada polaže velika nadanja.

„Taj sektor će nastaviti ubrzano da se razvoja i ogromno će uticati na razvoj Srbije i rast BDP-a. Rudarska aktivnost u Srbji se intenzivira", naglasio je Antić.Srbija je, kako kaže, u procesu velikih rudarskih istraživanja, narastajućih investicije, prisustvavelikih kompanija širom Srbije.

„Imamo više od 130 aktinih istražnih polja, preko 250 eksplatacionih polja na kojima se odvija vrlo intenzivna aktivnost. U 2010. godini nivo planiranih investicija je bio oko 24 miliona evra, a u 2017. su ukupno realizovane investicije u istraživanja koja su vredna više od od 100 miliona evra. Vidimo da su uvećana četiri puta".

Ističe da su veliki projekti ozbiljnoj fazi i da možemo da pričamo o otvaranju novih velikih rudnika u Srbji, koja će srbiju staviti na mapu država koje imaju razvijen rudarski sektor.

„U RTB-u Bor će proizvodnja sa sadašnjih oko 40.000 tona bakra iz sopstvene rude biti povećana na 80.000 tona nakon tri godine, kao i do 120.000 do 150.000 tona nakon šest godina".

Ako se tome doda i projekat Timok na nalazištu Čukari Peku i dovede u korelaciju sa RTB-om Bor, Srbiji bi mogla da bude jedan od najznačajnijih proizvođača bakra u Evropi, sa proizvodnjom sa 200.000 do 250.000 tona, ističe Antić. Kaže da će to podići učešće rudarstva u BDP-u sa jedan na pet odsto godišnje.

Antić dodaje da bi i Rio Tinto već 2022. i 2023. mogao kod Loznice sa eksplatacijom nalazišta jadarita da ostvari proizvodnju litijuma koja bi pokrila 10 odsto njegove svetske potrošnje.

Rudarstvo jedan od stubova naše energetske bezbednosti, poručio je Antić.Kazao je da predstoji konsolidacija preduzeća Resavica koja ne pokazuje dobre rezultate, ali i nekih rudnika koji su neuspešno privatizovani u period od 2006. godine.

Direktor TGI Group International Simeon Comokos je u otvaranju konferencije rekao zahvalio Antiću na učešću u konferenciji i sitakao da čvrsto veruje da je rudarski sektor već postao najdinamičniji sektor za razvoj naše zemlje, koji će puno doprineti privrednom rastu u narednom periodu.

„Ova konferencija je ugostila mnogo važnih kompanija. Ovaj skup je postao veoma važan za sektor rudarstva u Srbiji. Uz podršku mnogo eksperata smo napravili dobru agendu i zanimljive teme".
Comokos kaže da prisustvuju konferenciji i studenti sa Geološkog fakulteta, kao i da se svake godine povećava broj sponzora konferencije.

Tagovi: Aleksandar Antić, bakar, RTB Bor
PROČITAJ I OVO
Hasbro: Kvartalni prihodi skočili 54%
SKOK
Hasbro: Kvartalni prihodi skočili 54%
PROVIDENCE - Američki proizvođač igračaka Hasbro u ponedjeljak je izvijestio o 54-postotnom skoku kvartalnih prihoda potaknutom rastućom potražnjom za igrom „Dungeons & Dragons“, dok se njegova filmska i televizijska produkcijska jedinica oporavila nakon godinu dana pandemijske blokade.
Kompanija ADM potpisala ugovor o preuzimanju Sojaproteina
UGOVOR
Kompanija ADM potpisala ugovor o preuzimanju Sojaproteina
BEČEJ – Globalna kompanija ADM iz prehrambenog sektora i agrobiznisa potpisala je danas kupoprodajni ugovor za preuzimanje kompanije Sojaprotein iz Bečeja, jednom od najvećih fabrika za preradu non-GMO soje u Evropi.
Otvorena dionica Istarskog ipsilona od Cerovlja do Lupoglava
IPSILON
Otvorena dionica Istarskog ipsilona od Cerovlja do Lupoglava
LUPOGLAV - Dionica Istarskog ipsilona na dijelu od Cerovlja do Lupoglava odnosno dodatnih 13 kilometara punog profila Istarskog ipsilona do tunela Učka, otvorena je u ponedjeljak.
Philip Morris najavljuje prestanak prodaje cigareta u Velikoj Britaniji
CIGARETE
Philip Morris najavljuje prestanak prodaje cigareta u Velikoj Britaniji
LONDON - Philip Morris mogao bi za deset godina prestati s prodajom cigareta u Velikoj Britaniji.
Autocestama za vikend prošlo 40 posto više vozila nego lani
HAC
Autocestama za vikend prošlo 40 posto više vozila nego lani
ZAGREB - Autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) proteklog je vikenda prošlo gotovo 843 tisuće vozila ili 39 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, što je pratio i porast prihoda od naplaćene cestarine, od 41 posto, izvijestili su u ponedjeljak iz HAC-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE