GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Anketa Deloittea: Vodeće njemačke tvrtke ove godine očekuju poboljšanje poslovanja

Anketa Deloittea: Vodeće njemačke tvrtke ove godine očekuju poboljšanje poslovanja
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2023 / 21:36
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Financijski direktori 140 vodećih njemačkih kompanija očekuju rast prometa u narednim mjesecima, pokazalo je istraživanje koje je provela konzultantska kuća Deloitte.

Zapošljavanje i spremnost za ulaganja već su malo porasli, rekao je glavni ekonomist Deloittea Alexander Boersch predstavljajući rezultate istraživanja iz ožujka u utorak u Münchenu.

"Ovo je vjerojatno uglavnom zbog činjenice da se strahovita nestašica plina nije ostvarila, dok su u isto vrijeme pad cijena energije i otvaranje gospodarstva u Kini pružili neočekivani gospodarski vjetar u leđa", rekao je Boersch.

Iako uzlazni trend nije zahvatio sve sektore gospodarstva, bio je posebno vidljiv u tehnološkom sektoru i među pružateljima usluga, uključujući banke, osiguravajuća društva, turističke operatere, transport i logistiku.

Nasuprot tome, sektori strojarstva i nekretnina smatraju svoje poslovne izglede negativnima. "Oba sektora su pod sve većim pritiskom rastućih kamatnih stopa, visokih cijena roba i pada potražnje", rekao je ekonomist.

U sektoru maloprodaje opada spremnost za zapošljavanje i ulaganje, a svaki treći financijski direktor u ovoj djelatnosti vidi pogoršanje poslovnih izgleda.

Velike tvrtke s prometom većim od milijardu eura (1,09 milijardi dolara) također su mnogo opreznije u svojim prognozama i znatno su ispod prosjeka u svojim očekivanjima za zapošljavanje i ulaganja. Neizvjesnost u međunarodnom okruženju posebno teško pogađa velike tvrtke.

Anketirani glavni financijski dužnosnici očekuju prosječnu inflaciju od 6,3% u sljedećih 12 mjeseci, dok su veliki rizici i dalje nedostatak kvalificiranih radnika, sve veći troškovi plaća i geopolitičke napetosti.

Hoće li rastući optimizam rezultirati održivim preokretom trenda nije jasno zbog velike neizvjesnosti, navodi Deloitte.

"Međutim, poboljšani poslovni izgledi kao i pozitivna slika namjera zapošljavanja i spremnosti za ulaganje ukazuju na kraj akutne krize i daju nadu za novi uspon u drugoj polovici godine", rekao je Boersch.

Tagovi: Delotte, njemačke kompanije, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Save Re dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Save Re dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Dioničari Save Re odobrili su na današnjoj skupštini prijedlog uprave i nadzornog odbora da društvo ove godine isplati dividendu u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Easyjet će koristiti umjetnu inteligenciju za optimizaciju letova
AI
Easyjet će koristiti umjetnu inteligenciju za optimizaciju letova
LONDON - Britanski niskotarifni zrakoplovni prijevoznik Easyjet nadogradio je rad svog kontrolnog centra u blizini zračne luke Luton, sjeverno od Londona, alatima za umjetnu inteligenciju.
Lufthansa vraća besplatna pića u ekonomskoj klasi
POTEZI
Lufthansa vraća besplatna pića u ekonomskoj klasi
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa ovog će ljeta na probnoj osnovi ponovno nuditi besplatna pića u ekonomskoj klasi na letovima na kratkim i srednjim relacijama, objavio je u ponedjeljak zračni prijevoznik.
Taxi Cammeo odlazi u povijest, zamijenit će ga Wizi
REBRANDING
Taxi Cammeo odlazi u povijest, zamijenit će ga Wizi
ZAGREB - Taxi Cammeo od utorka odlazi u povijest, a zamijenit će ga Wizi, novi brend prijevozničke tvrtke koja je uz opsežno rebrendiranje presložila i poslovanje, s ambicioznim ciljem da do 2030. godine udeseterostruči promet, uz još veći rast prihoda, piše Jutarnji list.
Perutnina Ptuj ukida matična jata za rasplod pilića
POTEZI
Perutnina Ptuj ukida matična jata za rasplod pilića
PTUJ - U Perutnini Ptuj ukidaju se matična jata za rasplod pilića. Prema riječima Envera Šišića, prvog čovjeka Ptujske grupe, od sada će jaja uvoziti iz Njemačke, a njihove objekte pretvorit će u farme za proizvodnju pilića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE