GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Anglo American odbio treću ponudu za preuzimanje BHP grupe, rok za pregovore produžen

Anglo American odbio treću ponudu za preuzimanje BHP grupe, rok za pregovore produžen
ODBIJENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2024 / 16:35
Autor: SEEbiz
LONDON - Anglo American odbio je u srijedu treći prijedlog za preuzimanje od konkurentske BHP grupe, jer su se kompanije dogovorile produžiti rok za pregovore za tjedan dana.

"Odbor je pažljivo razmotrio najnoviji prijedlog BHP-a, zaključio da ne ispunjava očekivanja o vrijednosti isporučenoj dioničarima Anglo Americana i jednoglasno ga je odbacio", rekao je predsjednik Anglo Americana Stuart Chambers u izjavi na web stranici Londonske burze.

"Međutim, Odbor je voljan nastaviti surađivati s BHP-om i njegovim savjetnicima o ovoj temi i stoga je zatražio jednotjedno produljenje roka PUSU na što je Panel pristao", dodao je Chambers.

Britanski rudar potvrdio je treći prijedlog BHP-a koji je ponudio oko 29,34 funti po angloameričkoj dionici, na temelju nepromijenjenih cijena dionica od zatvaranja tržišta 23. travnja.

Prije nego što su razgovori produženi, prema britanskim pravilima o preuzimanju, BHP je prethodno imao rok do 17:00. London će dati službenu i konačnu ponudu za Anglo nakon dugotrajne borbe za nadmetanje koja je trajala četiri tjedna.

Dionice Anglo Americana porasle su 0,35% ubrzo nakon objave, dok su dionice BHP-a pale za više od 3,4%.

Rudarski i metalski div dao je dvije prethodne neobvezujuće ponude za Anglo dok nastoji učvrstiti svoju dominaciju u industriji bakra s obzirom na ključnu ulogu metala u energetskoj tranziciji i proizvodima kao što su električna vozila, električne mreže i vjetroturbine.

Udružene tvrtke stvorile bi behemota u rudarstvu bakra i najvećeg svjetskog igrača u svemiru, opskrbljujući 10% globalne proizvodnje, prema analizi Reutersa.

Anglo je odbio obje prethodne ponude, međutim, rekavši da "značajno podcjenjuju tvrtku i njezine buduće izglede."

Tagovi: Anglo American, BHP, RUDNICI
PROČITAJ I OVO
Telekom Srpske isplaćuje dividendu
DIVIDENDA
Telekom Srpske isplaćuje dividendu
BANJA LUKA - Skupština akcionara Telekoma Srpske, održana 19.juna, donijela je odluku o isplati dividende u iznosu nešto manjem od 33 miliona KM.
Telemach bi preuzeo i sve obveze T-2
NOVI DETALJI
Telemach bi preuzeo i sve obveze T-2
LJUBLJANA - Kada bi Telemach Slovenija preuzeo većinski udio u telekomunikacijskom operateru T-2, osigurao bi da T-2 ispunjava svoje obveze, kažu u Telemachu i dodaju da to uključuje i obvezu prema SDH.
Edi Kučan bit će smijenjen s čelne pozicije u 3. maju
SMJENA
Edi Kučan bit će smijenjen s čelne pozicije u 3. maju
RIJEKA - Nadzorni odbor brodogradilišta 3. maj u pozivu na Glavnu skupštinu 3. maja protivi se usvajanju izvještaja Uprave o poslovanju društva u 2023. godini.
Pevex: Nema dividende, slijedi investicijska ekspanzija
ODLUKE
Pevex: Nema dividende, slijedi investicijska ekspanzija
ZAGREB - Glavna skupština dioničara Pevexa prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora (NO) da se dobit ostvarena u 2023. rasporedi u zadržanu dobit, koja će se usmjeriti na daljnju investicijsku ekspanziju.
Dodikov prijatelj će kontrolirati tržište oglašavanja u BiH
SUMNJIVO
Dodikov prijatelj će kontrolirati tržište oglašavanja u BiH
SARAJEVO - Novoosnovana kompanija "SEE Media Research", ulazi na tržište mjerenja TV gledanosti u Bosni i Hercegovini, ali su njihovom dolasku prethodile promjene zakona u Institutu za mjeriteljstvo BiH, što je izazvalo sumnju u nezakonite aktivnosti i "namještanje" posla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE