GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki sud blokirao prodaju Bayerovog herbicida s dikambom

Američki sud blokirao prodaju Bayerovog herbicida s dikambom
BLOKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2020 / 19:14
Autor: SEEbiz / H

NEW YORK - Njemačkoj agrokemijskoj skupini Bayer zabranjeno je u SAD-u prodavati herbicid s djelatnom tvari dikamba, nakon što je žalbeni sud odbio dozvolu saveznog regulatora za taj proizvod.

Vijeće sastavljeno od tri suca presudilo je da je američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) značajno podcijenila rizike povezane s uporabom dikambe koji se nalazi u herbicidima proizvođača Bayera i njegovih konkurenata.

Ekološke skupine, koje su tužbu podnijele 2018. godine, tražile su da sud poništi EPA-inu dozvolu Monsantovog proizvoda XtendiMax-a s djelatnom tvari dikambom, tvrdeći da on ne šteti samo obližnjim kulturama i biljkama, već i prirodnom okolišu.

Bayer je tu parnicu, kao i mnoge druge, naslijedio prije dvije godine prilikom stjecanja Monsanta sporazumom vrijednim 63 milijarde dolara.

Presuda također blokira prodaju i drugih herbicida kojima je dikamba djelatna tvar, kao što su BASF-ova Engenia i Corteva Agriscience FeXapan.

I Bayer i BASF priopćili su da se ne slažu s jučerašnjom presudom. Dionice Bayera u jutarnjoj su trgovini pale 3,3 posto, a BASF-ove za blažih 0,7 posto.

Bayer je objavio da se presuda odnosi na odluku o registraciji EPA-e u 2018. godini koja istječe u prosincu, te da radi na dobivanju nove EPA-ine registracije za taj herbicid od 2021. nadalje.

EPA je uvela ograničenja upotrebe dikambe u studenom 2018. uslijed zabrinutosti da predstavlja potencijalnu štetu za usjeve koji se nalaze u blizini tretiranih polja.

Tagovi: herbiid, Bayer, dikamba, BASF, američko tržište
PROČITAJ I OVO
Hoteli Maestral: PND Strategija prenosi dionice manjinskih vlasnika na glavnog dioničara
POTEZI
Hoteli Maestral: PND Strategija prenosi dionice manjinskih vlasnika na glavnog dioničara
DUBROVNIK - Dionice Hotela Maestral danas su bile najveće dobitnice na Zagrebačkoj burzi. Cijena im je uzletjela 22,2 posto, na 330 kuna, uz 16,3 tisuće kuna prometa.
IGH nastavlja ugovarati nove poslove
POSLOVI
IGH nastavlja ugovarati nove poslove
ZAGREB - Institut IGH, d.d. je kao vodeći član zajednice ponuditelja, uz IGH d.o.o. Mostar, Integru d.o.o. Mostar te GEOCON d.o.o. Čitluk, potpisao ugovor s JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. za izradu idejnog i glavnog projekta brze ceste Mostar-Široki Brijeg-granica RH, dionica Polog-granica RH (40,5 km) približne vrijednosti od 29,9 milijuna HRK (7.765.911,00 BAM).
Sarajevski kiseljak isplatio regres svim svojim zaposlenicima
REGRES
Sarajevski kiseljak isplatio regres svim svojim zaposlenicima
SARAJEVO - Bez obzira na poslovne izazove koje je donijela pandemija, najveći proizvođač mineralne vode u BiH, kompanija Sarajevski kiseljak, nastavila je tradiciju te i ove godine isplatila regres svim svojim zaposlenicima.
dm i Glovo postaju partneri: Od sada proizvodi iz dm-a stižu direktno na vašu adresu
PARTNERSTVO
dm i Glovo postaju partneri: Od sada proizvodi iz dm-a stižu direktno na vašu adresu
BEOGRAD – Kompanija dm drogerie markt, u saradnji sa Glovom, pokrenula je novu uslugu kojom je omogućena dostava proizvoda iz dm-a na kućnu adresu. Putem Glovo zvaničnog sajta ili aplikacije kupci mogu da poruče proizvode koji će im biti dostavljeni za najviše 60 minuta.
Otkazi i smanjivanje plaća u Styriji
MEDIJI U KRIZI
Otkazi i smanjivanje plaća u Styriji
ZAGREB - Medijska kuća Styria, izdavač 24sata, Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, u najavljenoj racionalizaciji poslovanja krenula je s otpuštanjem tridesetak zaposlenika i smanjivanjem plaća novinarima, medijskim zaposlenicima i menadžerima u 24sata od 5 do 25 posto
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE