GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki fond HPS kreditirat će Fortenova grupu

Američki fond HPS kreditirat će Fortenova grupu
IZNENAĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2019 / 16:37
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Velik zaokret dogodio se u planovima za refinanciranje roll up kredita Fortenova grupe, bivšeg Agrokor koncerna, jer će umjesto ruske VTB banke u taj kreditni aranžman ipak ući američki investicijski fond HPS Investment Partners sa sjedištem u New Yorku, koji upravlja s 47 milijardi dolara.

Tu je informaciju objavio Bloomberg, navodeći kako je priča potvrđena iz tri izvora, a i mi smo u neslužbenim kontaktima dobili potvrdu da je HPS potpisao s Fortenovom ekskluzivni ugovor o nastavku pregovora o kreditiranju koji bi trajali mjesec dana, s tim da bi ugovor o kreditiranju trebao biti potpisan do kraja srpnja. Jutarnji list je prvi u veljači ove godine objavio kako je HPS daleko odmaknuo u pregovorima o roll up kreditu s Fortenova grupom, ali je u međuvremenu bila znatno ojačala pozicija ruske VTB banke koja je, kako sada stoje svari, "otpala iz igre", piše Jutarnji list.

Kako se neslužbeno moglo doznati, osnovna kamata HPS-ova kredita trebala bi iznositi 8,3 posto, i to na čitav iznos kredita od 1,06 milijardi eura, dok je prosječna osnovna kamata koju je dogovarala ruska VTB banka iznosila 8,4 posto. Neslužbene informacije govore kako je Fortenova grupa odustala od zaključenja kredita s VTB-om, jer su Rusi navodno nedovoljno ažurno pristupili cijelom projektu. Bloomberg u svom članku naglašava da je u pitanje došla i sposobnost VTB banke, koja drži 7,5 posto dionica Fortenova grupe, da na vrijeme osigura potreban kredit za refinanciranje.

U službenom odgovoru Bloombergu VTB banka je ustvrdila da je "kreditni odbor odobrio mogućnost refinanciranja roll up kredita i dao hrvatskoj kompaniji zajedničku ponudu s Knighthead Capital Managementom". "Kao jedan od dioničara VTB je zainteresiran za povoljno refinanciranje roll up kredita i glasovat će za najbolju opciju", poručili su iz ruske banke, ne komentirajući posebno potpisani ugovor Fortenove s HPS-om, a komentare nisu dali ni ruski Sberbank, koji drži 39 posto dionica Fortenova grupe, niti HPS.

- I dalje nemamo nikakvih komentara, jer ćemo o refinanciranju, kao što smo više puta dosad rekli, izvijestiti kada bude zaključeno - poručili su tim povodom za Jutarnji list iz Fortenova grupe, dok oni upoznati sa situacijom ističu da se ovakav ekskluzivni ugovor o nastavku dogovora o kreditu potpisuje nakon što menadžment tvrtke prethodno dubinski ispita sve pristigle ponude. Ruska je banka, neslužbeno se može doznati, zbilja bila korak pred potpisivanjem takvog dokumenta, ali možda će tek naknadno isplivati dodatni razlozi zbog kojih je Fortenova odustala od dogovora s Rusima, uključujući i one geopolitičke. Naravno, i ovaj potpisani ugovor tek treba biti realiziran, pa stoga treba pričekati još 30-ak dana da se vidi hoće li ovaj put zbilja doći do refinanciranja roll up kredita. Sadašnji roll up kredit ima osnovnu kamatu od 12,5 posto, dok efektivna kamata iznosi oko 15%, a u rujnu, kada kredit istječe, osnovna kamata bi trebala doći na 14%.

Dakle, ovo bi svakako bio povoljniji kredit u odnosu na sadašnji aranžman, ali i osnovna kamata od 8,3 posto, što znači da će efektivna biti oko devet ili 9,5 posto, još uvijek je jako veliko opterećenje za poslovanje Fortenova grupe. Jasno je stoga kako Fortenova grupa i njezina poduzeća moraju dodatno i snažno raditi na povećanju produktivnosti i profitabilnosti kako bi u ovakvom obliku mogli opstati na tržištu. Dosadašnje informacije iz Sberbanka i drugih dioničara govorile su da se neće ići u prodaju pojedinačnih kompanija, nego da će se za dvije ili tri godine pokušati prodati Fortenova grupa "u paketu", no jasno je da su i dalje sve opcije otvorene.

Podsjetimo, HPS Investment Partners je u rujnu 2017. kupio "zdravi" dio Merkura, slovenskog lanca trgovina tehničkom robom, koji je 2014. završio u stečaju. Američki je fond, izjavila je tada stečajna upraviteljica Simona Gorjup, za Merkur platio 28,56 milijuna eura, a sredstva su se trebala iskoristiti za podmirenje dugova vjerovnicima. Tijekom 2017. pojavila se i informacija da je HPS Investment Partners zainteresiran za kupnju Peveca, ali su iz hrvatske kompanije poručili kako "Uprava i Nadzorni odbor Peveca nemaju saznanja o postojanju tog interesa ili eventualnom vođenju pregovora, niti je to u njihovoj nadležnosti".

HPS Investment Partners je, pak, globalna investicijska tvrtka koja, kako se navodi na njihovim web stranicama, klijentima pruža "kreativna kapitalna rješenja i atraktivne povrate na kapital". Pritom imaju nekoliko ulazno-izlaznih strategija koje uključuju "sindicirane kredite i obveznice s visokim prinosima putem privatno dogovorenih dugova s prvenstvom naplate (senior) te vlasničko-dužničke instrumente junior statusa". HPS je utemeljen 2007. kao investicijska kompanija fokusirana prema dugoročnim i manje likvidnim investicijskim prilikama, a proistekla je iz odjela Highbridge Capital Managementa unutar J.P. Morgan Asset Managementa. U travnju 2016. kompaniju je od J.P. Morgana preuzelo pet principala: Scott Kapnick, Scot French, Michael Patterson, Purnima Puri i Faith Rosenfeld.

Tagovi: Fortenova grupa, Agrokor, Sberbank, Simona Gorjup, Merkur
PROČITAJ I OVO
Zvonko Zubak još nije uplatio kupoprodajni iznos za Vitezit
PROBLEMI
Zvonko Zubak još nije uplatio kupoprodajni iznos za Vitezit
SARAJEVO - Više od dva mjeseca nakon završetka javnog nadmetanja za prodaju, kupac "Vitezita", u srednjoj Bosni, nije uplatio ugovoreni iznos od oko deset i pol miliona KM (oko 5,6 miliona eura).
Pfizer: Najvjerojatnije će trebati i treća doza cjepiva
CIJEPLJENJE
Pfizer: Najvjerojatnije će trebati i treća doza cjepiva
NEW YORK - Direktor kompanije Pfizer Albert Bourla rekao je danas da je "najvjerojatnije" potrebna i treća doza cjepiva, 12 mjeseci nakon druge doze.
Norveška odgađa odluku o uporabi cjepiva AstraZenece
ODGODA
Norveška odgađa odluku o uporabi cjepiva AstraZenece
OSLO - Norveškoj treba više vremena da procijeni hoće li nastaviti s uporabom cjepiva AstraZenece ili će ga izbaciti iz programa cijepljenja, rekao je ministar zdravstva Ben Hoeie u četvrtak.
PepsiCo povećao prihode i dobit u prvom kvartalu
RAST
PepsiCo povećao prihode i dobit u prvom kvartalu
NEW YORK - Američki prehrambeni div PepsiCo izvijestio je u četvrtak o rastu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, profitirajući od gomilanja zaliha pića i grickalica u razdoblju pandemijskih ograničenja gospodarskog i društvenog života.
Raste interes za eksperimentalno cjepivo CureVac
CJEPIVA
Raste interes za eksperimentalno cjepivo CureVac
BERLIN - Njemačka biotehnološka tvrtka CureVac priopćila je u četvrtak da proteklih dana bilježi porast zahtjeva za svoje eksperimentalno cjepivo u trenutku kada raste zabrinutost zbog nuspojava drugih cjepiva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE