GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki BAE Systems zainteresiran za Đuro Đaković

Američki BAE Systems zainteresiran za Đuro Đaković
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2019 / 11:18
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
SLAVONSKI BROD - Pedesetak radnika u Grupi Đuro Đaković primilo je plaće za rujan, te od jučer više nisu u štrajku. No najveći dio radnika Đure Đakovića, njih više od 500, i jučer je bilo u štrajku. Većina ih je zaposlena u Specijalnim vozilima.

Prema dostupnim informacijama, neisplata plaća radnicima Đure Đakovića direktna je posljedica odluke Uprave Zagrebačke banke, koja je prije nekoliko mjeseci obustavila kreditno praćenje te tvrtke čiji je najveći pojedinačni vlasnik država. Ta odluka ZABA-e izazvala je veliko iznenađenje u poslovnim krugovima i nejasno je zbog čega je do toga došlo. Naime, prema našim informacijama, banka je odradila više od 15 ugovora s Đurom Đakovićem i na njima je imala jako dobre financijske rezultate. Nakon odlaska ZABA-e tvrtka je preživljavala na vlastitim financijskim rezervama, što nije potrajalo. Odlazak poslovne banke jučer je potvrdio i ministar gospodarstva Darko Horvat. "To je set problema... i dok se ne riješe, nekakvu perspektivu i budućnost u ovom je trenutku preoptimistično najavljivati", rekao je Horvat i potvrdio da Vlada nema rješenje za tu tvrtku. On je najavio skoru isplatu plaća i dodao da je preuranjeno govoriti o metodologiji po kojoj će se rješavati taj slučaj. Podsjetio je da država ima nešto više od 20 posto udjela u vlasništvu.

"Očekujem da, ako će država podmetnuti leđa, i privatni kapital i mali dioničari budu svjesni problema koji su zadesili tvrtku i da ih u konstruktivnom razgovoru pokušamo zajednički riješiti."

Sugovornici Jutarnjeg naglašavaju kako je tvrtki potrebno između 250 i 300 milijuna kuna svježeg kapitala kako bi stala na noge. Spominju da tvrtka ima tri kredita s državnim jamstvom u visini od 250 milijuna kuna, što joj je omča oko vrata. Podsjećaju da je upravo država "otimala" poslove svojoj tvrtki. Tako je posao izgradnje spremnika Janafa u Omišlju vrijedan oko 250 milijuna kuna dodijeljen tvrtki koja je na natječaju bila jeftinija 10 milijuna kuna, a u konačnici je plaćeno daleko više. Đuro Đaković ostao je i bez posla proizvodnje Kongsbergovih vatrenih stanica za vozila Patria. Umjesto da spašava tvrtku dodjelom tog posla svojoj tvrtki, država raspisuje natječaj i daje posao izraelskoj kompaniji koja je bila jeftinija, ali vojska danas još nema vatrenu stanicu, a tvrtka je na rubu stečaja.

Prema dostupnim informacijama, država ima još jednu priliku osigurati Đuri Đakoviću dobar posao. Naime, predstavnici američke tvrtke BAE Systems predali su prošlog tjedna Ministarstvu gospodarstva pismo namjere o pokretanju proizvodnje na oklopnim vozilima Bradley. No, uvjet je za to da Hrvatska donese odluku o nabavi tih oklopnih vozila. Jutarnji list već je pisao da su Sjedinjenje Države početkom 2018. ponudile Hrvatskoj donaciju u obliku vozila Bradley M2A2 ODS s topom 25 mm. Prema dostupnim informacijama, predstavnici Hrvatske vojske ovog su ljeta bili u SAD-u te su pregledali vozila i vrlo su zadovoljni njihovim stanjem. Isto tako su stanjem u Đuri Đakoviću zadovoljni predstavnici američke tvrtke BAE Systems koji su potkraj prošle godine posjetili tvrtku.

Prema dostupnim informacijama, hrvatska i američka strana razgovaraju o donaciji 60 vozila koja bi trebalo dovesti u operativno stanje, u što bi hrvatska trebala uložiti oko 30 milijuna eura. Amerikanci za Đakovića imaju i dugoročnije planove, a to je stvaranje središta za održavanje Bradleyja za ovaj dio Europe. Naime, prema dostupnim planovima, u sljedećim bi godinama ta vozila nabavljale Grčka, Bugarska, Rumunjska i Sjeverna Makedonija, što bi onda osiguralo poslove za tvrtku u Slavonskom Brodu. U konačnici, kako doznajemo, to bi dovelo i do toga da američka kompanija preuzme Đuru Đakovića.

No, preduvjet za sve to jest rješavanje financijske situacije u samom Đakoviću. Naime, smatra se kako je teško očekivati da bi bilo tko, pa i takav svjetski gigant kao što je BAE Systems, ušao u vlasničku strukturu tvrtke koju prate tolike dubioze.

Tagovi: BAE Systems, Đuro Đaković, Zagrebačka banka, Darko Horvat, Patria, Bradley
PROČITAJ I OVO
Cosco želi dodatni udjel u Luci Pirej
AMBICIJE
Cosco želi dodatni udjel u Luci Pirej
ATENA - Kineski Cosco izrazio je namjeru da preuzme dodatnih 16 posto udjela u Luci Pirej.
Omnio proglasio zagrebački aerodrom najgorim u Europi
PORAZNO
Omnio proglasio zagrebački aerodrom najgorim u Europi
BERLIN - Omnio, njemačka internetska platforma za putovanja vlakom, autobusom i avionom, proglasila je hrvatsku Međunarodnu zračnu luku Zagreb - Franjo Tuđman najgorom među 30 u Europi. Od mogućih 100 bodova dobila je nula.
Dostupan lijek koji sprječava širenje korone kod zaraženih
LIJEK
Dostupan lijek koji sprječava širenje korone kod zaraženih
ZAGREB - Tim znanstvenika s Instituta za biomedicinske znanosti pri državnom Sveučilištu Georgia otkrio je da postoji lijek koji se može jednostavno popiti, a u potpunosti je učinkovit u sprječavanju širenja novog koronavirusa, 24 sata nakon što ga pacijent popije.
Super Konzum Vukovarska slavi svoj 25. rođendan
ROĐENDAN
Super Konzum Vukovarska slavi svoj 25. rođendan
ZAGREB - Kako bi se kupcima omogućila nabava svih potrebnih namirnica na jednom mjestu te tako olakšao proces kupnje, davne 1995. na 2075 m2 prodajnog prostora otvoren je Super Konzum Vukovarska koji je, pružajući kompletnu uslugu po svim odjelima, redefinirao značenje pojma maloprodaja u Hrvatskoj, ali i u regiji.
KLM uvodi drugi dnevni let za Zagreb
LETOVI
KLM uvodi drugi dnevni let za Zagreb
ZAGREB - Nizozemski KLM, najstarija zrakoplovna aviokompanija na svijetu, od 12. veljače sljedeće godine uvodi drugi dnevni let na liniji Amsterdam – Zagreb - Amsterdam.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE