GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aluminij iz Mostara ponovno planira biti najveći izvoznik iz BiH

Aluminij iz Mostara ponovno planira biti najveći izvoznik iz BiH
IZVOZNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2022 / 14:51
Autor: SEEbiz
MOSTAR - Aluminij industrija iz Mostara, u vlasništvu izraelske M.T. Abraham Grupe, planira do svibnja povećati proizvodnju metala u pogonima Ljevaonice za 64 posto te ove godine ponovno planira biti najveći izvoznik u Bosni i Hercegovini, izvijestila je kompanija.

Ukupni plan proizvodnje za 2022. godinu iznosi 210.000 metričnih tona trupaca, blokova i ingota u pogonima Ljevaonice, dok se mjesečno, počevši od svibnja, planira proizvoditi 19.100 tona. To u usporedbi sa sadašnjom proizvodnjom predstavlja povećanje od 64 posto metala aluminija.

Aluminij Industrija, koja je u najmu pogona posrnulog mostarskog Aluminija, višestruko je povećala proizvodnju metala od ponovnog pokretanja pogona, što je rezultat ulaganja oko oko 7,5 milijuna eura. To je uključivalo ulaganje u novu opremu te modernizaciju pogona, navode predstavnici tvrtke.

"Na taj način je Aluminij je za manje od godinu dana postigao rekorde u proizvodnim kapacitetima", navodi se.

Već 2023. godine mostarska Aluminij Industrija planira dodatno povećati proizvodnju u pogonima Ljevaonice s godišnjim planom od 238.000 metričnih tona aluminjskih trupaca, ingota i blokova.

Aluminij industrija Mostar trenutačno je jedna od najvećih ljevaonica u Europi, s proizvodnjom koja osigurava više od 20 posto potrošnje trupaca na talijanskom tržištu. U samo osam mjeseci proizvodnje tijekom 2021. Aluminij je postao najveći uvoznik u BiH i drugi najveći izvoznik, dodali su. Procjenjuju kako će ove godine Aluminij biti najveći uvoznik i izvoznik BiH.

Prošle godine Aluminij Industrija je potpisala ugovor s najvećim svjetskim trgovcem rudama i sirovinama, švicarskim Glencoreom, o nabavci 400.000 metričkih tona primarnog aluminija, te plasmanu njihovih proizvoda na tržištu.

Mostarski Aluminij ponovno je pokrenuo proizvodnju potkraj 2020. godine nakon što je prekinuo rad sredinom 2019. zbog velikih dugovanja. U ovoj kompaniji ponovno je angažirano oko 270 radnika.

Tagovi: Aluminij Mostar, Aluminij
PROČITAJ I OVO
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
RAST
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
ZAGREB – Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prva tri mjeseca 2024. godine.
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
PAD
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvarila prihode od prodaje od 52 milijuna eura.
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
BLAGI RAST
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 9,9 milijuna eura, što je 3,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Atlantic.
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
POTEZI
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
ZAGREB - Nakon što je ruski milijarder Denis Štengelov preuzeo Zvečevo, dogodile su se prve promjene na čelu kompanije.
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
AKVIZICIJE
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
BEOGRAD - Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udio (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši tako jedini vlasnik ovog vodećeg proizvođača mineralne vode i energetskih napitaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE