GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aluminij iz Mostara ponovno planira biti najveći izvoznik iz BiH

Aluminij iz Mostara ponovno planira biti najveći izvoznik iz BiH
IZVOZNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2022 / 14:51
Autor: SEEbiz
MOSTAR - Aluminij industrija iz Mostara, u vlasništvu izraelske M.T. Abraham Grupe, planira do svibnja povećati proizvodnju metala u pogonima Ljevaonice za 64 posto te ove godine ponovno planira biti najveći izvoznik u Bosni i Hercegovini, izvijestila je kompanija.

Ukupni plan proizvodnje za 2022. godinu iznosi 210.000 metričnih tona trupaca, blokova i ingota u pogonima Ljevaonice, dok se mjesečno, počevši od svibnja, planira proizvoditi 19.100 tona. To u usporedbi sa sadašnjom proizvodnjom predstavlja povećanje od 64 posto metala aluminija.

Aluminij Industrija, koja je u najmu pogona posrnulog mostarskog Aluminija, višestruko je povećala proizvodnju metala od ponovnog pokretanja pogona, što je rezultat ulaganja oko oko 7,5 milijuna eura. To je uključivalo ulaganje u novu opremu te modernizaciju pogona, navode predstavnici tvrtke.

"Na taj način je Aluminij je za manje od godinu dana postigao rekorde u proizvodnim kapacitetima", navodi se.

Već 2023. godine mostarska Aluminij Industrija planira dodatno povećati proizvodnju u pogonima Ljevaonice s godišnjim planom od 238.000 metričnih tona aluminjskih trupaca, ingota i blokova.

Aluminij industrija Mostar trenutačno je jedna od najvećih ljevaonica u Europi, s proizvodnjom koja osigurava više od 20 posto potrošnje trupaca na talijanskom tržištu. U samo osam mjeseci proizvodnje tijekom 2021. Aluminij je postao najveći uvoznik u BiH i drugi najveći izvoznik, dodali su. Procjenjuju kako će ove godine Aluminij biti najveći uvoznik i izvoznik BiH.

Prošle godine Aluminij Industrija je potpisala ugovor s najvećim svjetskim trgovcem rudama i sirovinama, švicarskim Glencoreom, o nabavci 400.000 metričkih tona primarnog aluminija, te plasmanu njihovih proizvoda na tržištu.

Mostarski Aluminij ponovno je pokrenuo proizvodnju potkraj 2020. godine nakon što je prekinuo rad sredinom 2019. zbog velikih dugovanja. U ovoj kompaniji ponovno je angažirano oko 270 radnika.

Tagovi: Aluminij Mostar, Aluminij
PROČITAJ I OVO
Frankfurtska zračna luka u ponedjeljak otkazuje sav redoviti zračni promet
ZRAČNI PRIJEVOZ
Frankfurtska zračna luka u ponedjeljak otkazuje sav redoviti zračni promet
FRANKFURT - Nakon što su sindikati u prometnom sektoru najavili štrajk diljem zemlje, najprometnija njemačka zračna luka, Frankfurtska zračna luka, otkazala je sav redoviti zračni promet sljedećeg ponedjeljka.
Plava laguna: Dividenda po redovnoj i povlaštenoj dionici
PODJELA DOBITI
Plava laguna: Dividenda po redovnoj i povlaštenoj dionici
POREČ - Plava laguna je izvijestila da je na izvanrednoj glavnoj skupštini dionesena odluka da se iz zadržane dobiti izdvaja 53 milijuna eura za isplatu redovne i povlaštene fiksne dividende imateljima povlaštenih dionica.
Arena Hospitality Group isplaćuje dividendu
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group isplaćuje dividendu
PULA - Arena Hospitality Group danas je objavila poziv za glavnu skupštinu koja će se održati 27. travnja, i na kojoj će, između ostalog biti donijeta odluka o isplati dividende od 0,7 eura po dionici iz zadržane dobiti.
Hrvatski Telekom povećava dividendu
DIVIDENDA
Hrvatski Telekom povećava dividendu
ZAGREB - Hrvatski Telekom je danas izvijestio da Uprava i Nadzorni odbor predlažu glavnoj skupštini raspodjelu neto dobiti iz 2022. godine na način da se dio neto dobiti u iznosu od 86,6 milijuna eura isplati kao dividenda što iznosi 1,1 euro po dionici (8,29 kuna) po dionici i više je za 3,6 posto u odnosu na lani isplaćenu. U odnosu na cijenu dionice to predstavlja dividendni prinos od 4,3 posto.
Brodosplit uplatio oko 24 milijuna eura, nema stečaja
STEČAJEVI
Brodosplit uplatio oko 24 milijuna eura, nema stečaja
SPLIT - Račun Brodosplita je deblokiran i stečaj obustavljen, pa se u petak na Trgovačkom sudu u Splitu neće održati ?najavljeno ?zakazano ročište za otvaranje stečaja, doznaje se na sudu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE