GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Alpha Adriatic u pohodu na rabljene tankere i bulk carriere

Alpha Adriatic u pohodu na rabljene tankere i bulk carriere
BRODARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2021 / 10:41
Autor: SEEbiz
PULA - Hoće li pulski brodar Alpha Adriatic iskoristiti aktualni trenutak oporavka pomorskog tržišta za kupnju brodova iz stečajne mase Uljanikovih društava zbog čije su se izgradnje nekadašnji menadžeri te tvrtke i brodogradilišta našli na meti kaznenog progona?

Pa kako sada stvari stoje ta se mogućnost čini vrlo realnom s obzirom na to da je kompanija na Zagrebačkoj burzi nedavno izvijestila o zajedničkom poslu s nizozemskim DC Maritme Partnersima, koji ima za cilj upravo kupnju rabljenih brodova, piše Glas Istre.

Zasad, doduše, nema potvrde da se pod tim "rabljenim brodovima" misli upravo na spomenute Uljanikove bulkove kojim kao brodar upravlja Alpha Adriatic, međutim to se u ovom trenutku čini kao vrlo realna opcija.

Svemu je naravno kumovao recentni snažan oporavak tržišta pomorskog prijevoza rasutog tereta zbog kojeg svi brodovi takve namjene već mjesecima neumorno plove svjetskim morima, što je brodarima donijelo toliko potrebno financijsko olakšanje i priliku da se bolje posvete vlastitim razvojnim planovima. Tu priliku očito su odlučili iskoristiti i u Alpha Adriaticu iz kojeg su na Burzi nedavno izvijestili o spomenutom ugovaranju zajedničkog pothvata. U toj informaciji se kaže da je krajem srpnja Grupa Alpha Adriatic, putem supsidijara u svom stopostotnom vlasništvu, društva United Shipping Services One Inc., zaključila ugovor o zajedničkom ulaganju s nizozemskim financijskim konzultantima DC Maritime Partners u zajedničko društvo Alpha DCM Investments LLC, koje je osnovano na Maršalskim otocima i u koje će svaka od dvije strane uložiti polovicu neophodnih sredstava.

Ovaj joint venture pothvat, kaže se dalje u informaciji, je ugovoren radi investiranja u kupnju i eksploataciju brodova na sekundarnom tržištu, odnosno rabljenih brodova, s ciljem da upravo Grupa Alpha Adriatic upravlja brodovima koji će biti pod kontrolom zajedničkog društva, dok će društvo DC Maritime Partners brinuti o korporativnom upravljanju. Iz te informacije da se zaključiti da su u Alpha Adriaticu zaključili kako je ovo idealan trenutak za povećanje vlastite flote i jačanje tržišne pozicije te su pronašli partnere i krenuli u akciju.

Vijest o tom poslu prenio je i ugledni međunarodni pomorski časopis i portal Tradewinds u tekstu pod naslovom "Alpha Adriatic 'cilja' rabljene tankere i bulk carriere uz pomoć bivših DVB bankara". Radi se o tome da su nizozemski DC Maritime Partners osnovali bivši rukovoditelji DVB banke 2016. godine s ciljem suradnje s vlasnicima brodova na restrukturiranju kredita i prikupljanju kapitala.

Časopis piše i da je pulski brodar donio odluku o pokrivanju gubitak iz 2020. od 84,4 milijuna kuna sa zadržanom dobiti iz ranijih godina. Alpha Adriatic u ovom trenutku upravlja flotom od četiri broda za prijevoz rasutih tereta i četiri tankera, a svi ti brodovi sagrađeni su u hrvatskim brodogradilištima. Među njima se nalaze i bulkovi koji su u središtu kaznenog progona nekolicine bivših menadžera Uljanika i Uljanik Plovidbe, a koji su u ovom trenutku na pomorskom tržištu traženi kao suho zlato.

Tagovi: Alpha Adriatic, DC Maritime Partners, brodari, brodarsko tržište, Uljanik
PROČITAJ I OVO
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
RAST
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
ZAGREB – Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prva tri mjeseca 2024. godine.
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
PAD
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvarila prihode od prodaje od 52 milijuna eura.
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
BLAGI RAST
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 9,9 milijuna eura, što je 3,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Atlantic.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE