GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Alpha Adriatic osnovala kompaniju za zapošljavanje pomoraca

Alpha Adriatic osnovala kompaniju za zapošljavanje pomoraca
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2023 / 19:01
Autor: SEEbiz
PULA - Nedostatak kvalificirane radne snage kronični je problem s kojim se već dulje vrijeme moraju hvatati u koštac u gotovo svim sektorima domaćeg gospodarstva.

Mnoge tvrtke proaktivno pristupajući tom problemu pokušavaju pronaći kvalitetan odgovor, a jedna od njih je i pulski brodar Alpha Adriatic koji je još krajem 2021. godine s partnerima osnovao tvrtku ASP Adriatic koja u fokusu svoga rada ima upravo upravljanje ljudskim resursima, piše Glas Istre.

Ideja o osnivanju nove agencije je postojala već neko vrijeme, a usko je vezana uz nedostatak pomoraca na svjetskom tržištu te potrebe za istim od strane partnera. Trenutno agencija ima pet zaposlenika koji svojim iskustvom mogu odgovoriti na sve zahtjeve koji se ispred njih postave, a vezane su uz ljudske resurse u pomorstvu. Predsjednik Uprave i jedan od suvlasnika ASP Adriatica je Eduard Hibšer koji je po završetku studija na Pomorskom fakultetu u Rijeci 2001. godine prvim zaposlenjem započeo svoju vezu s pomorstvom koja traje još i danas. Na poslovima vezanim uz zapošljavanje pomoraca aktivan je od 2006. godine kada je, kako kaže, dobio priliku raditi u jednoj renomiranoj agenciji radeći za koju je, između ostalih renomiranih svjetskih kompanija, ostvario suradnju i s Uljanik Plovidbom, odnosno današnjim Alpha Adriaticom. Dobra iskustva iz tog razdoblja i uspostavljene poslovne veze dovele su do suradnje i na ovom novom projektu.

"Alpha Adriatic je inicijalno bio glavni partner kod osnivanja s udjelom od 80 posto, dok sam ja držao preostalih 20 posto. Ujedno je Alpha Adriatic i jedan od glavnih klijenata društva. Potkraj prošle godine tvrtka je dokapitalizirana od strane trećeg partnera, društva ASP Crew Management Singapore iz Singapura, koje djeluje na tržištu već dugi niz godina i koje ima vlastitu mrežu ureda u gotovom svim zemljama iz kojih dolazi većina pomoraca kao što su Filipini, Indija, Ukrajina, Myanmar, Vijetnam, te su kroz ovaj posao postali prisutni i u Hrvatskoj. Nakon dokapitalizacije ulozi u društvu su podijeljeni tako da Alpha Adriatic i ASP Crew Management Singapure drže svaki po 45 posto udjela, dok ja držim preostalih 10 posto. Uz to, obnašam i funkciju predsjednika Uprave društva, dok je direktor Alpha Adriatica Igor Budisavljević član Uprave ASP Adriatica", pojašnjava Eduard Hibšer.

Tržište radne snage u pomorstvu je, kaže on, značajno osjetilo posljedice rusko ukrajinskog sukoba jer je značajan broj iskusnih i stručnih pomoraca dolazio upravo iz tih zemalja.

"U idealnim uvjetima, dakle prije pandemije i prije rata u Ukrajini, već je nedostajalo preko 20 tisuća, i to samo časnika u pomorstvu. Uz sve logističke poteškoće oko ukrcaja i iskrcaja pomoraca zbog pandemije brodari su se morali nositi i s privremenim nestankom indijskih pomoraca s tržišta zbog širenja delta varijante korona virusa u toj zemlji. Budući da su indijski pomorci treći u svijetu po brojnosti, jako se osjetio njihov nedostatak. Rat u Ukrajini praktički je preko noći ponovno promijenio uvjete poslovanja za mnogobrojne brodare koji zapošljavaju ukrajinske i ruske posade ali i za sve ostale. Ukrajinski pomorci bili su peti po brojnosti u svijetu prema podacima iz Drewry maritime research-a, odnosno bilo ih je gotovo 80 tisuća, što je predstavljalo vrlo značajan udio na svjetskom tržištu. Ako tome pridodamo i činjenicu da su jedno mjesto ispred njih te po brojnosti odmah iza Filipinaca, Kineza i Indijaca, s 90 tisuća pomoraca bili Rusi, postaje još jasnija razina problema koji se nakon izbijanja tog rata našla pred brodarima.

Nastao je ogroman pritisak i potražnja za svim ostalim pomorcima, uključujući naravno i hrvatske kojih ukupno ima oko 18 tisuća, od čega oko 13 tisuća, odnosno 70 posto ukupnog broja hrvatskih pomoraca čine časnici. Zbog navedenih problema i nedostatka pomoraca na svjetskom tržištu naši klijenti i principali primorani su tražiti kvalitetne pomorce na svim važnim svjetskim tržištima, a mi im to kroz našu poslovnu mrežu i osiguravamo. Osim hrvatskih pomoraca, nudimo im i pomorce iz Filipina, Indije, Indonezije, Vijetnama, Myanmara, ali i ostalih zemalja", kaže naš sugovornik.

Tagovi: Alpha Adriatic, ASP Adriatic, brodari, brodarski sektor
PROČITAJ I OVO
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ANEKS
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ZADAR - Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora u petak je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE