GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Alpha Adriatic: Oprost dijela duga za brod Pomer zaslužan za rast neto dobiti

Alpha Adriatic: Oprost dijela duga za brod Pomer zaslužan za rast neto dobiti
BRODARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2020 / 08:06
Autor: SEEbiz
PULA - Alpha Adriatic ostvarila je u prvom kvartalu ove godine poslovne prihode u iznosu od 88,7 milijuna kuna dok su u istom razdoblju 2019. godine ostvareni u iznosu od 36,4 milijuna kuna.

Prihodi od vozarina značajno su niži u odnosu na usporedno razdoblje zbog poslovanja s manjim brojem brodova u floti i nižih vozarina realiziranih u tekućem periodu.

Ostali prihodi od ukupno 66,8 milijuna kuna (2019: 1,3 milijuna kuna) ostvareni su po osnovi oprosta dijela duga po kreditu za financiranje broda Pomer i priznatog odgođenog prihoda vezanog za brodove u floti i značajno su utjecali na povećanje ukupnih poslovnih prihoda za razdoblje I-III 2020. u odnosu na iste prihode proteklog razdoblja. Poslovni rashodi ostvareni su u vrijednosti od ukupno 26,5 milijuna kuna u odnosu na poslovne rashode u 2019. godini koji su iznosili 34,8 milijuna kuna. Na ukupne poslovne rashode osim operiranja s manjim brojem brodova u floti nakon prodaje brodova Kastav i Pomer, utjecalo je i kontinuirano provođenje politike racionalizacije troškova poslovanja u tekućem razdoblju. Slijedom navedenog, povećanje ukupnih poslovnih prihoda uz smanjenje ukupnih poslovnih rashoda rezultiralo je ostvarenom dobiti u prvom kvartalu 2020. godine u odnosu na gubitak u istom razdoblju prethodne godine.

Ostvarena neto konsolidirana dobit od 62.442.856 kuna (dobit matičnog Društva od 3.695.624 kuna), u odnosu na neto konsolidirani gubitak od 9.280.388 kuna u istom razdoblju prethodne godine (neto gubitak matičnog Društva od 209.366 kuna). Ostvarena neto dobit tromjesečja prvenstveno je rezultat prihoda ostvarenih od oprosta dijela duga po kreditu u transakciji prodaje broda Pomer. Ostali poslovni prihodi veći su u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zbog priznavanja odgođenog prihoda brodove u floti. Poslovni rashodi značajno su manji od rashoda u 2019. godini zbog manjeg broja brodova u floti u tekućem tromjesečju (prodaja brodova Kastav u srpnju 2019. i Pomer u siječnju 2020.)

U razdoblju I-III 2020. godine ostvareni su neto financijski rashodi od 2,6 milijuna kuna (11,5 milijuna kuna u istom razdoblju 2019.). Ostvareni neto financijski rashodi u oba usporedna razdoblju rezultat su rashoda od kamata kao i obračunatih pozitivnih i negativnih tečajnih razlika.
Dana 10. siječnja 2020. godine, u luci Tanjung Pelepas u Maleziji, izvršena je primopredaja broda „Pomer“ kupcu Pomer AS sa sjedištem u Norveškoj. Primopredaja broda izvršena je sukladno postignutom Sporazumu o uređenju međusobnih odnosa sa sindikatom inozemnih banaka (Settlement and Release
Agreement) od 31. prosinca 2019. godine, a kojim je, nakon odustajanja sindikata od dugotrajnog iiznimno skupog pokušaja prisilne naplate sudskom prodajom zaustavljenog broda, dogovoreno oslobađanje broda i konsenzualna prodaja istog, uz zatvaranje svih obveza Društva (prihod od oprosta dijela duga po kreditu). Na dan 31.03.2020. knjigovodstvena vrijednost brodova iznosi 66,4 milijuna američkih dolara (456,8 milijuna kuna).

Prvi kvartal 2020. godine obilježio je postepeni pad spot vozarina u prijevozu rasutih tereta za brodove tipa Supramax od 58.000 DWT. Pad vozarina nastavio se i tijekom travnja. Sezonsko usporavanje gospodarskih aktivnosti u Kini tijekom kineske Nove godine bilo je očekivano. Međutim, pojava korona virusa u Kini, širenje zaraze na cijeli svijet i proglašenje pandemije, dovelo je do prisilnog produljenja neradnih dana u Kini, te posljedično do velikog pada i usporavanja gospodarskih aktivnosti u ostatku Azije, Europi, SAD-u i drugim zemljama u dosad neviđenim razmjerima. Najbolja potvrda tome je i dosad nezabilježen primjer negativne vrijednosti američkog barela nafte (WTI) na dan 20. travnja 2020. godine.

U prijevozu naftnih produkata, ulja i kemikalija prvi kvartal 2020. godine obilježila je blaga fluktuacija tankerskih vozarina na spotu te stabilnost vozarina na ugovore na vrijeme u trajanju od 12 mjeseci na razinama između USD 16.000 dnevno na početku perioda do oko USD 15.000 dnevno na kraju. Razlog blagog pada od kraja siječnja je negativni utjecaj i neizvjesnost oko širenja korona virusa koja je eskalirala proglašenjem pandemije. Ovaj sektor donio je Društvu stabilne prihode u promatranom razdoblju.

- No, početak otvaranja kineskog tržišta potaknuo je pozitivna ukretanja u segmentu većih brodova tipa „Capesize“ i „Panamax“. Indijsko tržište započelo je proces postupnog otvaranja 20. travnja 2020., a rudnici u Južnoafričkoj Republici također od 20. travnja 2020. ponovno započinju komercijalne aktivnosti s 50% kapaciteta. Postupni povratak gospodarskih aktivnosti na spomenutim tržištima prema najsvježijim podacima preokrenuo je negativan trend “Supramax” tržišta, te zadnjih dana konačno bilježimo blagi rast vozarina u predmetnom sektoru, kaže se u komentaru Uprave Alpha Adriatica.

Tagovi: Alpha Adriatic, poslovni rezultati, brod Pomer, Uljanik plovidba, vozarine, tankeri, brodarsko tržište, brodari
PROČITAJ I OVO
Krešimir Dominić postao operativni direktor tvrtke VIDI
KARIJERE
Krešimir Dominić postao operativni direktor tvrtke VIDI
ZAGREB - VIDI, izdavačka kuća i edukacijsko-tehnološki start-up, ubrzano se razvija uslijed investicije VC fonda Feelsgood. Razvoj tvrtke osnažit će pozicija novog operativnog direktora (Chief Operating Officer) koju preuzima Krešimir Dominić.
Tržišna kapitalizacija Rheinmetalla premašila 10 milijardi eura
UZLET
Tržišna kapitalizacija Rheinmetalla premašila 10 milijardi eura
BERLIN - Njemački proizvođač oružja i inženjerska tvrtka Rheinmetall trebala je u ponedjeljak biti uključena u DAX indeks 40 vodećih dionica na Frankfurtskoj burzi, istiskujući Fresenius Medical Care (FMC) stručnjaka za dijalizu.
Eastern Mining krajem godine počinje s preradom rude u Varešu
RUDE
Eastern Mining krajem godine počinje s preradom rude u Varešu

VAREŠ - Istraživanje cinka, olova i srebra na području Općine Vareš ide planiranom dinamikom, a izgradnja infrastrukture, uključujući i tvornicu za preradu rude privodi se kraju dok se početak proizvodnje očekuje u trećem kvartalu 2023. godine.

Payten od kompanije NoteMachine Adria preuzeo više od 150 bankomata na Jadranu
BANKOMATI
Payten od kompanije NoteMachine Adria preuzeo više od 150 bankomata na Jadranu
ZAGREB - Kompanija Payten, lider na području ATM i POS usluga u Hrvatskoj te član ASEE grupe, jedne od najvećih IT kompanija u jugoistočnoj Europi, preuzeo je mrežu od preko 150 bankomata diljem hrvatske obale od tvrtke NoteMachine Adria.
Sindikati Petrokemije najavljuju prosvjed i apeliraju na pokretanje proizvodnje
NEZADOVOLJSTVO
Sindikati Petrokemije najavljuju prosvjed i apeliraju na pokretanje proizvodnje
KUTINA - Reprezentativni sindikati Petrokemije ustvrdili su u ponedjeljak da što prije treba pokrenuti proizvodnju u Petrokemiji jer postrojenja nisu radila godinu dana te dovršiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE