GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Alpha Adriatic drži ključ raspleta u 3. maju

Alpha Adriatic drži ključ raspleta u 3. maju
NAMIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2021 / 19:28
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA – Uprava 3. maja, na čelu s direktorom Edijem Kučanom, jučer je prvi put izašla službeno s prijedlogom i modelom namirenja preostalog dijela vjerovničkih potraživanja, koja ukupno iznose oko 104 milijuna kuna.

Model je predstavljen skupini najvećih vjerovnika, trećemajskih kooperanata i dobavljača, onih s iznosima potraživanja većim od pola milijuna kuna, a već danas, kako doznaje Novi list, prijedlog će biti dostavljen i svim ostalim vjerovnicima, kojih je blizu 200.

Prema onom što smo uspjeli doznati od direktora 3. maja Edija Kučana, plan namirenja glavnine potraživanja kooperanata i dobavljača počiva na sredstvima i dinamici otplate trećemajskih potraživanja iz predstečajne nagodbe pulske brodarske kuće Alpha Adriatic, odnosno bivše Uljanik plovidbe. Riječ je o iznosu od 47 milijuna kuna, za koje je pulski brodar preuzeo obvezu da će ih namiriti do 2026. godine.

Direktor Kučan nije želio ulaziti u detalje podastrijetog prijedloga namirenja u ovom trenutku, uz obrazloženje da je prioritet dostaviti prijedlog svim vjerovnicima kako bi se s njihove strane dobile povratne informacije i očitovanja, a sve u cilju da se do konca kolovoza sklope nagodbe o namirenju. Valja podsjetiti da dvogodišnji moratorij koji su trećemajski vjerovnici prihvatili za naplatu glavnine svojih potraživanja istječe 1. rujna. Upravo je potpis tog i takvog sporazuma o uređenju odnosa između »3. maja« i vjerovnika bio uvjet da Vlada izda državna jamstva za prvi kredit »3. maju« u iznosu od 150 milijuna kuna u ljeto 2019. godine, a iz čega su onda namirene zaostale plaće radnicima, 15 posto vjerovničkih potraživanja te priprema proizvodnje.

Sastanak s prvom grupom vjerovnika, najvećima od najvećih, barem kada su u pitanju dugovanja koje »3. maj« ima prema njima, potrajao je više od dva sata dok je kod druge grupe sve išlo brže i, čini se, glađe. Kako doznajemo, sastancima u dvorani na zapadnom ulazu u brodogradilište bio je prisutan i pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak.

– Mislim da smo svi ostali na istoj liniji, da je cilj da »3. maj« nastavi kontinuitet proizvodnje. Iz onog što smo imali prilike čuti u direktnom razgovoru, predloženi model je prihvatljiv, ali se fokus vrtio oko sigurnosti i garancija same naplate, kazao je Kučan.

Kako neslužbeno doznajemo, u predloženom modelu namirenja vjerovnici su, ovisno o samim iznosima njihovih potraživanja, podijeljeni u nekoliko skupina, a nije teško zaključiti da je jedan dio duga, koji datira iz vremena prije sloma Uljanik grupe, predviđen za otpis.

Tagovi: Alpha Adriatic, 3. maj, Edi Kučan, Zvonimir Novak, Alpha Adriatic
PROČITAJ I OVO
Qatar Airways primio milijarde državne pomoći zbog velikih gubitaka
POMOĆ
Qatar Airways primio milijarde državne pomoći zbog velikih gubitaka
DOHA - Qatar Airways dobit će tri milijarde dolara (2,56 milijardi dolara) državne pomoći od velikog gubitka koji je pretrpio zbog pandemije covida-19 i posljedičnog slijetanja aviona.
Lego u polugodištu s rekordnom dobiti i prihodima
REKORDI
Lego u polugodištu s rekordnom dobiti i prihodima
KOPENHAGEN - Danski proizvođač kockica Lego ostvario je rekordne prihode i dobit u prvoj polovici ove godine.
Lufthansa: Potražnja za transatlantskim letovima snažno poskočila
LETOVI
Lufthansa: Potražnja za transatlantskim letovima snažno poskočila
BERLIN - Potražnja za transatlantskim letovima skočila je nakon što je SAD objavio da će ponovno uspostaviti letove za cijepljene putnike iz više od 30 zemalja, uključujući veći dio Europe, objavila je u utorak njemačka Lufthansa.
BAT ulaže 500 milijuna eura u luku Trst
INVESTICIJE
BAT ulaže 500 milijuna eura u luku Trst
LONDON - British American Tobacco Group (BAT) uložit će u novo poslovno središte u Luci Trst u Italiji 500 milijuna eura i otvoriti 2.600 radnih mjesta u narednim godinama, javlja austrijska novinska agencija APA.
Arena Hospitality Group za 112 milijuna kuna kupila hotel u Austriji
HOTELI
Arena Hospitality Group za 112 milijuna kuna kupila hotel u Austriji
ZAGREB - Arena Hospitality Group izvijestila je u utorak da je za 112 milijuna kuna kupila hotel sa četiri zvjezdice "Franz Ferdinand Mountain Resort" u austrijskom Nassfeldu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE