GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Allianz Trade očekuje val stečajeva u 2023.

Allianz Trade očekuje val stečajeva u 2023.
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2022 / 19:30
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Osiguravatelj kredita Allianz Trade predviđa sve ozbiljnije stečajeve diljem svijeta u 2023. i kaže da njemačke tvrtke neće moći izbjeći situaciju unatoč vladinoj pomoći.

Njemačka je relativno otporna na međunarodnoj razini, iako izazovi ne ostavljaju lokalno gospodarstvo neozlijeđenim, rekao je Milo Bogaerts, voditelj podružnice Allianz u njemačkom govornom području.

Također postoje znakovi značajnog rasta u Njemačkoj, rekao je Bogaerts. Međutim, izgledi za Europu u cjelini nisu obećavajući.

S ogromnim povećanjem troškova energije, rastućim kamatnim stopama i naglim porastom plaća kao rezultatom visoke inflacije, ekonomisti Allianz Trade identificiraju tri istodobna šoka za profitabilnost koji pogađaju tvrtke.

Zapravo, "šok kamatne stope i veći fond plaća u svjetlu inflacije bez presedana mogli bi biti ekvivalentni šoku profitabilnosti sličnom onom viđenom nakon karantene zbog Covid-19", izvijestio je Allianz.

Također postoje učinci trajnih poremećaja u opskrbnom lancu i općeg usporavanja gospodarskog zamaha, što potiče zabrinutost od recesije u mnogim gospodarstvima.

Do sada su vladine mjere potpore djelovale kao tampon, spasivši 2600 tvrtki od bankrota u Njemačkoj, primjerice, prema procjenama ekonomista Allianz Tradea.

Međutim, ako se energetska kriza pogorša i recesija postane teža od očekivanog, sadašnje mjere za ublažavanje vala bankrota neće biti dovoljne i moglo bi prijetiti znatno više slučajeva bankrota, upozoravaju.

Stoga stečajevi ovise o daljnjoj potpori države, rekao je Allianz.

Stručnjaci "očekuju opsežno ubrzanje poslovnih stečajeva na globalnoj razini." Predviđaju povećanje od 10% do kraja godine, te povećanje od 19% u 2023.

Prognoza Njemačke je nešto manje mračna jer stručnjaci očekuju povećanje od 5% do kraja ove godine i 17% u 2023. godini.

Uz Njemačku, zemlje s dosljedno niskim stopama bankrota uključuju Kinu, Italiju, Brazil i SAD, prema Allianz Tradeu.

Rastuća nesolventnost već je stvarnost u većini zemalja, a glavna europska tržišta odgovorna su za dvije trećine povećanja, kaže Maxime Lemerle, Allianzov vodeći analitičar za istraživanje nesolventnosti.

Prema podacima, trenutno su najviše pogođena posebno manja poduzeća, a trenutni globalni porast stečajeva nisu potaknule velike korporacije.

Stručnjaci Allianza identificirali su 182 velika bankrota diljem svijeta za prva tri kvartala 2022., u usporedbi sa 187 i 332 u istim razdobljima 2021. i 2020. godine.

Tagovi: Allianz Trade, val stečajeva, stečajevi
PROČITAJ I OVO
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
USKRSNICA
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
ZAGREB - Fortenova grupa d.d. i njezine operativne kompanije u Hrvatskoj i ove su godine uoči Uskrsa svojim zaposlenicima isplatile uskrsnice, a sukladno važećim kolektivnim ugovorima i mogućnostima pojedinih kompanija u to je nagrađivanje zaposlenika ukupno uloženo više od 2,3 milijuna eura.
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE