GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Allianz: Prihodi u drugom kvartallu porasli 2,9%

Allianz: Prihodi u drugom kvartallu porasli 2,9%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.08.2018 / 12:06
Autor: SEEbiz
BERLIN - Nakon uspješnog početka 2018. godine Allianz Grupa nastavila je s dobrim rezultatima i u drugom ovogodišnjem tromjesečju. Uobičajeni su pokazatelji ostali blizu onima iz drugog tromjesečja prošle godine ili ih i nadmašili, usprkos pritiscima uzrokovanim geopolitičkom nestabilnošću i tečajnim kolebanjima.

Rast internih prihoda, korigiran za utjecaje valutnih tečajeva i konsolidacije, iznosio je 6,5 posto, i svi su poslovni segmenti zabilježili snažan rast. Ukupni prihodi porasli su za 2,9 posto na 30,9 milijardi eura (u usporedbi s 30,0 milijardi eura ostvarenih u drugom tromjesečju 2017. godine). Operativna dobit porasla je za 2,3 posto na 3,0 milijardi eura (u usporedbi s 2,9 milijardi eura ostvarenih godinu dana ranije). Segment upravljanja imovinom zabilježio je porast operativne dobiti zahvaljujući većim prihodima, dok su prihodi porasli zahvaljujući većoj imovini klijenata pod upravljanjem (AuM) te boljim maržama. Sve to je više nego nadoknadilo pad operativne dobiti u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja. Segment neživotnih osiguranja zabilježio je stabilnu operativnu dobit. Neto prihodi pripisivi dioničarima neznatno su pali na 1,9 milijardi (u usporedbi s 2,0 milijardi eura ostvarenih u istom razdoblju prošle godine): negativan utjecaj prodaje našeg tradicionalnog portfelja proizvoda životnih osiguranja na Tajvanu tek je djelomice neutraliziran nižim porezima na dohodak.

U prvoj polovici ove godine osnovna dobit po dionici (EPS) porasla je za 5 posto, s prošlogodišnjih 8,45 eura na 8,86 eura. Anualizirani povrat na uloženi kapital (RoE) iznosio je 13,8 posto (u usporedbi s 11,8 posto za cijelu 2017. godinu). Allianz je istovremeno zadržao snažnu kapitalizaciju: na kraju drugog tromjesečja ove godine omjer kapitaliziranosti prema Solventnosti II iznosio je 230 posto u usporedbi s 225 posto zabilježenih na kraju prvog tromjesečja.

U prvoj polovici 2018. godine operativna dobit pala je za 1,8 posto na 5,8 milijardi eura (u usporedbi s 5,9 milijardi eura ostvarenih godinu dana ranije), ponajviše zahvaljujući našem segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja, tj. normalizaciji investicijske marže i nepovoljnom tečaju. Operativna dobit segmenta upravljanja imovinom porasla je zahvaljujući većim prihodima od imovine klijenata pod upravljanjem, dok je segment neživotnih osiguranja zabilježio neznatan rast u odnosu na rezultate ostvarene u 2017. godini. Sve u svemu, operativna dobit za prvih šest mjeseci ove godine nešto je viša od polovice iznosa naše ciljane dobiti za cijelu godinu. Istovremeno su niži porezi na dohodak neutralizirali utjecaj niže operativne dobiti i neoperativnog rezultata: neto prihodi pripisivi dioničarima stoga su ostali stabilni, na 3,8 milijardi eura, baš kao i u istom razdoblju prošle godine.

Dana 2. srpnja 2018. godine Allianz Grupa najavila je novi program otkupa dionica u iznosu do 1,0 milijardi eura. Program će biti zaključen do 30. rujna ove godine, a otkupljene dionice poništene.

„Na dobrom smo putu da ostvarimo ciljanu operativnu dobit za ovu godinu. Hvala svima u Allianzovom timu jer su omogućili takvo što u svim zemljama i poslovnim jedinicama. Zbog svega toga uvjeren sam kako ćemo ostvariti ciljeve trogodišnje Agende o obnovi", istaknuo je predsjednik uprave Allianza SE Oliver Bäte.

Tagovi: Allianz, životno osiguranje, neživotno osiguranje
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Trideset milijuna eura na raspolaganju za digitalnu transformaciju tvrtki
POTICAJI
Slovenija: Trideset milijuna eura na raspolaganju za digitalnu transformaciju tvrtki
LJUBLJANA - Slovenski poduzetnički fond, zajedno s Ministarstvom gospodarstva, objavio je natječaj za poticaje za digitalnu transformaciju mikro, malog i srednjeg poduzetništva. Dostupno je 30 milijuna eura.
Novi šef Holdinga smijenio dugogodišnjeg direktora GSKG-a
SMJENA
Novi šef Holdinga smijenio dugogodišnjeg direktora GSKG-a
ZAGREB - Joško Jakelić vodi GSKG već 16 godina. Njega uhićeni Blažević također spominje u podjeli provizije, ali USKOK ga za ništa ne tereti. Ipak je smijenjen jer uprava Holdinga nema povjerenja u njega.
Telekom Slovenije veći dio prošlogodišnje dobiti isplatio kroz dividendu
DIVIDENDA
Telekom Slovenije veći dio prošlogodišnje dobiti isplatio kroz dividendu
LJUBLJANA- Dioničari Telekoma Slovenije dobit će bruto dividendu od 4,50 eura po dionici. Većinski vlasnik je država. Skupština je za nove članove nadzornog odbora izabrala Karlu Pinter i Jurija Toplaka.
ĐĐ Specijalna vozila ugovorila isporuku 4,4 mln eura vrijednih vagona
POSLOVI
ĐĐ Specijalna vozila ugovorila isporuku 4,4 mln eura vrijednih vagona
SLAVONSKI BROD - Đuro Đaković Specijalna vozila, tvrtka iz sastava Đuro Đaković grupe, ugovorila je s austrijskim naručiteljem proizvodnju i isporuku teretnih vagona vrijednih 4,4 milijuna eura.
Debeljak: Stečajeva nad dijelom tvrtki neće biti, sve obveze bit će podmirene do kraja mjeseca
PORUKE
Debeljak: Stečajeva nad dijelom tvrtki neće biti, sve obveze bit će podmirene do kraja mjeseca
ZAGREB - Oni koji dobiju otkaz, dobili su ga opravdano, jer loše rade, a postoje i slučajevi kad postoje viškovi, tada slijedi otpuštanje, ali ih pokušavamo prekvalifikacijom ubaciti na druge poslove, tvrdi Debeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE