GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Allianz: Prihodi porasli osam posto

Allianz: Prihodi porasli osam posto
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2019 / 11:52
Autor: SEEbiz
MUNCHEN - Allianz Grupa zaključila je još jedno uspješno tromjesečje ostvarivši snažne poslovne rezultate.

Dinamična kretanja na prihodovnoj strani i robusna profitabilnost u svim poslovnim segmentima svjedoče o realizaciji strategije i potpori prognozi za cijelu godinu. Rast internih prihoda, korigiran za utjecaje valutnih tečajeva i konsolidacije, iznosio je 6,4 posto, a doprinijeli su mu svi segmenti poslovanja, posebice segment životnih i zdravstvenih osiguranja. Ukupni prihodi skočili su za 8,1 posto na 33,4 milijarde eura (u usporedbi s 30,9 milijardi eura ostvarenih u trećem tromjesečju 2018. godine). Operativna dobit iznosila je sjajnih 3,0 milijardi eura. U segmentu upravljanja imovinom porasli su prihodi od imovine klijenata pod upravljanjem, što je rezultiralo rastom operativne dobiti. Operativna dobit segmenta životnih i zdravstvenih osiguranja također je zabilježila rast, dok su rast broja polica i bolja tehnička marža neutralizirali učinke niže investicijske marže. S druge strane, operativna dobit segmenta neživotnih osiguranja pala je ponajviše zbog slabijeg run-off rezultata. Neto prihodi pripisivi dioničarima iznosili su 1,9 milijardi eura i ostvarili blagi rast od 0,6 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine; bolji neoperativni investicijski rezultat i niža porezna stopa neutralizirani su normalizacijom rezultata pripisivog nekontrolirajućim udjelima.

U trećem je ovogodišnjem tromjesečju osnovna dobit po dionici (EPS) ostvarila rast od 2,7 posto, s prošlogodišnjih 4,55 eura na 4,68 eura. Anualizirani povrat na uloženi kapital (RoE) iznosio je 14,1 posto (u usporedbi s 13,2 posto za cijelu 2018. godinu). Na kraju trećeg tromjesečja ove godine omjer kapitaliziranosti prema Solventnosti II iznosio je 202 posto u usporedbi s 213 posto zabilježenih na kraju drugog ovogodišnjeg tromjesečja.

Tijekom prvih devet mjeseci 2019. godine operativna dobit porasla je za 4,2 posto na 9,1 milijardu eura, ponajviše zahvaljujući jednokratnoj dobiti našeg poslovanja sa životnim i zdravstvenim osiguranjima u SAD-u. Veći prihodi od imovine klijenata pod upravljanjem (AuM), zabilježeni u segmentu upravljanja imovinom, također su doprinijeli rastu, koji je djelomično neutraliziran visokim administrativnim troškovima. Operativna dobit segmenta neživotnih osiguranja ostvarila je pad s obzirom na to da bolji rezultat preuzimanja rizika nije mogao nadoknaditi učinak slabijeg investicijskog rezultata i nižeg neto prihoda od naknada i provizija. Neto prihodi pripisivi dioničarima porasli su na 6,1 milijardu eura , prvenstveno zahvaljujući rastu operativne dobiti, što je nadoknadilo učinak normalizacije rezultata pripisivog nekontrolirajućim udjelima.

Osim toga, na dan 30. srpnja 2019. godine Allianz je zaključio svoj četvrti po redu program otkupa dionica u iznosu od 1,5 milijardi eura i sa 7,3 milijuna dionica. Sve otkupljene dionice bit će poništene do kraja godine.

„Allianz je ponovno ostvario vrlo dobre rezultate u izazovnim vremenima. Ponosni smo na činjenicu da toliko puno klijenata vjeruje u naše proizvode i u naš brend", istaknuo je glavni izvršni direktor Allianza SE Oliver Bäte.

„Spremni smo dosegnuti gornju polovicu ciljanog raspona naše prognozirane operativne dobiti usprkos značajnom porastu vanjskih izazova."

Segment neživotnih osiguranja: stabilan interni rast u trećem tromjesečju 2019.

− U trećem su tromjesečju ove godine ukupni prihodi skočili za 6,3 posto na 13,2 milijarde eura. Izuzmu li se utjecaji valutnih tečajeva i konsolidacije, interni rast iznosio je 4,8 posto, ponajprije zahvaljujući rastu cijena od 2,5 posto i broja polica od 2,4 posto.

− U usporedbi s trećim tromjesečjem 2018. godine, operativna dobit pala je za 10,4 posto na 1,3 milijarde eura. Istovremeno je rezultat preuzimanja rizika bio pod pritiskom, s obzirom na to da su poboljšanja u našem omjeru troškova i naša kvota šteta za godinu nastanka štete neutralizirani slabijim učinkom run-off rezultata.

− Tijekom trećeg ovogodišnjeg tromjesečja kombinirana kvota ostvarila je rast od 1,2 postotna boda na 94,3 posto u usporedbi s istim tromjesečjem prošle godine.

„Zadovoljan sam napretkom u naporima produktivnosti unutar našeg segmenta neživotnih osiguranja", izjavio je glavni financijski direktor Allianza SE Giulio Terzariol. „Naše je poslovanje u dobroj formi, što je i vidljivo u snažnom razvoju na prihodovne strane. Rezultati preuzimanja rizika i dalje su disciplinirani, a koristimo i pogodnosti zdravog kretanja cijena koje podržava napredak naše profitabilnosti."

Tijekom prvih devet mjeseci 2019. godine ukupni prihodi ostvarili su skok na 46,1 milijardu eura . Izuzmu li se utjecaji valutnih tečajeva i konsolidacije, interni rast iznosio je 4,4 posto. S obzirom na to da je bolji rezultat preuzimanja rizika neutraliziran učinkom slabijeg investicijskog rezultata i padom neto prihoda od naknada i provizija, operativna dobit pala je za 1,1 posto na 4,2 milijarde eura u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Kombinirana kvota ostala je uglavnom stabilna na 94,1 posto.

Segment životnih i zdravstvenih osiguranja: dinamičan rast novih poslova i robusne marže

− U trećem tromjesečju 2019. godine PVNBP[1] (sadašnja vrijednost premija za nove poslove) je porastao za 20,3 posto na 16,1 milijardu eura Glavni pokretač spomenutog rasta bilo je poslovanje sa životnim osiguranjima u Njemačkoj, SAD-u i Italiji. Profitabilnost novog posla (NBM) zabilježila je pad na 3,1 posto i to zbog nepovoljnog učinka sve lošije ekonomije, koji je tek djelomično nadoknađen uspješnijom kombinacijom različitih poslovnih aktivnosti. Vrijednost novog posla (VNB) skočila je s prošlogodišnjih 476 milijuna eura na 494 milijuna eura.

− Operativna dobit porasla je na 1.083 milijuna eura, prvenstveno zahvaljujući rastu broja polica životnog osiguranja u Njemačkoj i azijsko-pacifičkoj regiji, kao i boljoj tehničkoj marži u većini naših poslovanja. Navedeno je djelomično neutralizirano nižom investicijskom maržom.

„Naš je segment životnih i zdravstvenih osiguranja zabilježio robusnu maržu novih poslova u iznosu od 3,1 posto u iznimno zahtjevnom okruženju kamatnih stopa", dodao je Giulio Terzariol. „I dalje ćemo raditi na našim proizvodima kako bismo i osiguranicima i dioničarima ponudili atraktivna rješenja. Segment životnih i zdravstvenih osiguranja sasvim jasno je na putu da ostvari ciljeve za cijelu godinu."

U prvih devet mjeseci ove godine PVNBP je porastao na 49,0 milijardi eura, ponajviše zahvaljujući rastu prodaje životnog osiguranja u Njemačkoj i SAD-u. Profitabilnost novog posla (NBM) ostala je stabilna i iznosi 3,4 posto. Vrijednost novog posla (VNB) skočila je s prošlogodišnjih 1,5 milijardi eura na 1,6 milijardi eura. Operativna dobit porasla je na 3,4 milijarde eura (u usporedbi s 3,2 milijarde eura zabilježene u istom razdoblju prošle godine), što je prvenstveno odraz povoljnog utjecaja promjene razdoblja amortizacije DAC-a (odgođeni troškovi pribave) u drugom tromjesečju 2019. godine u SAD-u.

Segment upravljanja imovinom: nastavljaju se snažni neto priljevi – ostvaren još jedan rekord na polju imovine pod upravljanjem

− U trećem je tromjesečju ove godine imovina klijenata pod upravljanjem (AuM) zabilježila rast od 90 milijardi eura na 1.681 milijardi eura u usporedbi s krajem drugog tromjesečja 2019. godine, što je još jedan rekordan iznos. Rastu su doprinijeli učinci povoljne valutne konverzije u iznosu od 49,5 milijardi eura, povoljni tržišni učinci od 22,7 milijardi eura, te neto priljevi u iznosu od 18,0 milijardi eura.

− Ukupna imovina klijenata pod upravljanjem dosegnula je rekordnih 2.280 milijardi eura.

− Omjer troškova i prihoda (CIR) porastao je za 0,8 postotnih bodova na 61,7 posto u usporedbi s trećim tromjesečjem 2018. godine. Operativna dobit porasla je na 703 milijuna eura. Rezultat je to rasta operativnih prihoda, kojemu je pridonijela veća prosječna imovina klijenata pod upravljanjem (AuM) djelomično neutralizirana većim administrativnim troškovima. Interno je operativna dobit skočila za 4,3 posto.

„S imovinom klijenata pod upravljanjem ponovno smo ostvarili rekord, ovoga puta u iznosu od 1.681 milijarde eura. Pritom smo od početka godine do danas imali i dosljedno snažne neto priljeve klijenata", istaknuo je Giulio Terzariol.

„Takvi rezultati podržavaju buduću profitabilnost našeg poslovanja te jasno ukazuju kako smo na dobrom putu da ostvarimo ciljanu operativnu dobit za cijelu 2019. godinu."

U prvih devet mjeseci 2019. godine operativni su prihodi porasli za 3,3 posto na 5,2 milijarde eura, zahvaljujući većoj prosječnoj imovini klijenata pod upravljanjem (AuM). S obzirom na to da su pale naknade za uspješnost te da se ulagalo u rast poslovanja, omjer troškova i prihoda porastao je za 0,1 postotni bod na 62,1 posto. Operativna dobit porasla je za 3,0 posto na 1.954 milijuna eura. Interno, operativna dobit pala je za 1,7 posto, prvenstveno zbog nižih naknada za uspješnost koje su tek djelomično kompenzirane nižim administrativnim troškovima i većim naknadama od imovine klijenata pod upravljanjem (AuM). Osim toga, povoljni učinci tržišta i valutne konverzije, neto priljeva, te akvizicije tvrtke Gurtin Municipal Bond Management rezultirali su imovinom klijenata pod upravljanjem u iznosu od 1.681 milijardom eura, što je za 245 milijardi eura ili 17,1 posto više nego na kraju 2018. godine.

Tagovi: Allianz, Oliver Bäte, Giulio Terzariol
PROČITAJ I OVO
Atlantic Grupa i Procaffe sklopili strateško partnerstvo
PARTNERI
Atlantic Grupa i Procaffe sklopili strateško partnerstvo
ZAGREB - Atlantic Grupa je ušla u strateško partnerstvo s tvrtkom Procaffe, koja je jedan od vodećih igrača na hrvatskom tržištu espresso kave.
Fortenova dogovorila preuzimanje udjela u društvu A.N.P. Energija i prodala udio u KHA četiri
DOGOVOR
Fortenova dogovorila preuzimanje udjela u društvu A.N.P. Energija i prodala udio u KHA četiri
ZAGREB - A.N.P. Energija d.o.o. jedini je vlasnik društva Energija Gradec d.o.o., tvrtke koja u svojem vlasništvu ima pet bioenergetskih postrojenja na području Slavonije i Središnje Hrvatske s instaliranim kapacitetom od 9,8 MW, koja koriste biomasu iz poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe za proizvodnju električne energije iz bioplina.
Pošta Slovenije zbog epidemije bilježi rast volumena paketa
PAKETI
Pošta Slovenije zbog epidemije bilježi rast volumena paketa
MARIBOR - Ususret blagdanskom prosincu, Pošta Slovenije preporučuje pravodobnu dostavu paketa, narudžbi u internetskim trgovinama i poštanskih pošiljaka.
Korean Air se neće vratiti u Hrvatsku ni 2021.
LOŠE VIJESTI
Korean Air se neće vratiti u Hrvatsku ni 2021.
ZAGREB - Poznati korejski avioprijevoznik pokrenuo je charter liniju između Seula i Zagreba još u travnju 2012. godine. Hrvatska je od te godine postala pravi hit među južnokorejskim turistima koji su svake godine u našu zemlju dolazili u sve većem broju.
Švicarci odbacili prijedlog o strožim pravilima globalne poslovne etike
REFERENDUM
Švicarci odbacili prijedlog o strožim pravilima globalne poslovne etike
BERN - Švicarski birači odbili su u nedjelju prijedlog da švicarskei tvrtke odgovaraju za kršenje ljudskih prava i ugrožavanje okoliša koje počine njihove podružnice, dobavljači ili kooperanti izvan granica zemlje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE