GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Allianz ostvario operativnu dobit od 3,5 milijardi eura

Allianz ostvario operativnu dobit od 3,5 milijardi eura
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.08.2022 / 12:42
Autor: SEEbiz
MUNCHEN - Ukupni prihodi Allianza porasli su za 8,2 posto na 37,1 milijardu eura (u usporedbi s 34,3 milijarde eura iz drugog tromjesečja 2021. godine), ponajviše zahvaljujući segmentu neživotnih osiguranja, koji je zabilježio rast broja polica i povoljan utjecaj cijena.

Na rast je pozitivno utjecao i segment životnih i zdravstvenih osiguranja, koji se okoristio povoljnim utjecajima valutne konverzije i akvizicijom tvrtke Aviva u Poljskoj. Istovremeno je segment upravljanja imovinom ostao stabilan, ponajprije zbog većih prihoda od imovine pod upravljanjem.

Rast internih prihoda, korigiran za utjecaje valutnih tečajeva i konsolidacije, iznosio je 3,6 posto.

PRVA POLOVICA GODINE: Ukupni prihodi porasli su za 7,2 posto na 81,2 milijarde eura (u usporedbi sa 75,7 milijardi eura zabilježenih u prvoj polovici prošle godine). Tome je najviše pridonio segment neživotnih osiguranja, koji je zabilježio rast cijena i broja polica. Na rast ukupnih prihoda dijelom su utjecali i segmenti životnih i zdravstvenih osiguranja te upravljanja imovinom.

Rast internih prihoda ostvario je rast od 3,7 posto.

Dobit

DRUGO TROMJESEČJE: Operativna dobit porasla je za 5,3 posto na 3,5 milijardi eura (u usporedbi s 3,3 milijarde eura zabilježene u istom tromjesečju prošle godine), i to zahvaljujući boljem rezultatu preuzimanja rizika i rastu ulaganja u segmentu neživotnih osiguranja. Spomenuti je rast dobiti djelomično ublažen rezultatima segmenta životnih i zdravstvenih osiguranja, na koji su utjecali nestabilni tržišni uvjeti i niža investicijska marža u Njemačkoj i SAD-u. Nepovoljan utjecaj imala je i niža operativna dobit segmenta upravljanja imovinom, koji je bio suočen s nepovoljnim tržišnim kretanjima i opreznim ulagačima.

Neto dobit pripisiva dioničarima iznosila je 1,7 milijardi eura (u usporedbi s 2,2 milijarde eura zabilježene u drugom tromjesečju 2021. godine), s obzirom na to da je lošiji neoperativni investicijski rezultat neutralizirao pad poreza na dohodak i veću operativnu dobit.

Anualizirani povrat na uloženi kapital iznosio je 6,7 posto (u usporedbi s 10,6 posto za cijelu 2021. godinu). Izuzmemo li utjecaj pričuve u slučaju investicijskih fondova Structured Alpha tvrtke AllianzGI, anualizirani povrat na uloženi kapital iznosio je 11,1 posto (u usporedbi s 14,9 posto za cijelu prošlu godinu). Istovremeno je osnovna dobit po dionici pala za 54 posto na 5,28 eura (u usporedbi s 11,47 eura zabilježenih u prvoj polovici prošle godine).

PRVA POLOVICA GODINE: Operativna dobit porasla je za 1,2 posto na 6,7 milijardi eura (u usporedbi sa 6,7 milijardi eura ostvarenih u istom razdoblju prošle godine), ponajviše zahvaljujući većoj operativnoj dobiti u segmentima neživotnih osiguranja i upravljanja imovinom. Na rast operativne dobiti utjecala su povoljna kretanja vezana za prihode od ulaganja i skromni rast rezultata preuzimanja rizika u segmentu neživotnih osiguranja, kao i veći prihodi od imovine pod upravljanjem u segmentu upravljanja imovinom.

Rast ukupne operativne profitabilnosti dobrim je dijelom neutraliziran padom operativne dobiti u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja, koji je ponajviše rezultat nepovoljnih tržišnih kretanja.

Neto dobit pripisiva dioničarima pala je na 2,3 milijarde eura (u usporedbi s neto dobiti od 4,8 milijardi eura iz istog razdoblja prethodne godine), ponajprije zbog pričuve predviđene za prvo tromjesečje, a vezane za spor oko američkih investicijskih fondova Structured Alpha tvrtke AllianzGI.

Tagovi: Allianz, životna osiguranja
PROČITAJ I OVO
Lindt osigurao zaštitu za čokoladne zečiće
ZAŠTITA
Lindt osigurao zaštitu za čokoladne zečiće
ŽENEVA - Čokoladni zečići Lindt & Spruenglija umotani u foliju zaslužuju zaštitu od kopija, presudio je u četvrtak najviši švicarski sud, naloživši njemačkom lancu trgovina Lidlu da prestane prodavati sličan proizvod u Švicarskoj i da uništi zalihe.
HŽ Infrastruktura odabrala izvođače radova za obnovu pruge u Zagrebu i sigurnost
POSLOVI
HŽ Infrastruktura odabrala izvođače radova za obnovu pruge u Zagrebu i sigurnost
ZAGREB - HŽ Infrastruktura (HŽI) je za izvođače radova obnove pruge na dionici Zagreb Zapadni kolodvor-Glavni kolodvor odabrala tvrtku Swietelsky, a za unapređenje sigurnosti i tehničke kontrole željezničke infrastrukture zajednicu ponuditelja tvrtki Elektrokem i Iskratel, izvijestili su u četvrtak iz HŽI-ja.
Veliko priznanje struke Studiju Tumpić/Prenc: Pentawards za biodinamička vina Šuran
NAGRADE
Veliko priznanje struke Studiju Tumpić/Prenc: Pentawards za biodinamička vina Šuran
LONDON - Nakon nagrada European Design Award, Red Dot, Dieline Awards i Ideje X, za dizajn etikete biodinamičkih Vina Šuran Studio Tumpić/Prenc osvojio je srebro u kategoriji tamnih vina na najvažnijem međunarodnom natjecanju specijaliziranom isključivo za dizajn ambalaže, Pentawards.
Menadžeri godine u Sloveniji su Blaž Brodnjak i Sabina Sobočan
PRIZNANJA
Menadžeri godine u Sloveniji su Blaž Brodnjak i Sabina Sobočan
PORTOROŽ - Upravni odbor Udruge Manager za upravitelje 2022. godine izabrao je Blaža Brodnjaka, predsjednika Uprave NLB-a, i Sabinu Sobočan, predsjednicu Uprave Varis Lendava. Nagrade će im biti uručene na Menadžment kongresu u Portorožu.
BH Telecom kreće s izgradnjom prvih solarnih elektrana
SOLARI
BH Telecom kreće s izgradnjom prvih solarnih elektrana
SARAJEVO - BH Telecom je raspisao tender za nabavku izgradnje fotonaponskih sistema na deset lokacija baznih stanica svoje radio pristupne mreže.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE