GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ajpes očekuje znatno veću insolventnost u određenim sektorima slovenske ekonomije

Ajpes očekuje znatno veću insolventnost u određenim sektorima slovenske ekonomije
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2021 / 08:22
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Ove godine Ajpes očekuje znatno veću insolventnost u djelatnostima financijskih službi, knjižnicama, arhivima, muzejima i drugim kulturnim djelatnostima, uslugama hrane i pića, zračnim i vodenim prijevozom te putničkim agencijama.

"Pandemija nije imala jednak utjecaj na sva poduzeća, pa se u smislu kreditnog rizika povećala razlika između dobrih i loših tvrtki. Prosječna predviđena vjerojatnost neplaćanja slovenskog gospodarstva 2021. povećala se u odnosu na prethodnu godinu," poručuje Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidencije i srodne usluge (Ajpes).

Pozitivni trendovi opažaju se u djelatnostima javne uprave i obrane, obveznom socijalnom osiguranju i rudarstvu, zatim djelatnostima vodoopskrbe, kanalizacije i gospodarenja otpadom te sanacije okoliša.

Negativni trendovi najintenzivniji su u prijevozu, skladištenju i komunikacijama, ostalim raznim poslovnim aktivnostima te u kulturnim, zabavnim i rekreacijskim aktivnostima.

Po udjelu loše ocijenjenih tvrtki najviše se ističu djelatnosti financijskih službi, knjižnica, arhiva, muzeja i drugih kulturnih djelatnosti, usluge hrane i pića, zračni prijevoz i vodeni prijevoz, a zatim aktivnosti turističkih agencija i obilazak operatora.

"U slučaju tvrtki čija je glavna djelatnost jedna od gore navedenih djelatnosti, očekujemo da će 2021. godine biti znatno veća učestalost insolventnosti nego što je to slučaj za prosječno slovensko gospodarstvo. Barem za tvrtke u tim djelatnostima savjetujemo vam da redovito provjeravate kreditne ocjene, koje možete dobiti od Ajpesa ”, naveli su.

Poslovanje tvrtki u 2020. godini obilježila je pandemija covida-19 i s tim u vezi prestanak gospodarske aktivnosti i ograničenja međunarodnih trgovinskih tokova.

Tvrtke su smanjile neto prihode od prodaje (-6,2 posto), uglavnom na tržištima EU. Također je niža ostvarena neto dobit (-32 posto), čemu su najviše pridonijele lošije poslovanje velikih tvrtki. Tvrtke su uspjele zadržati sličan broj zaposlenih, 509.700 (-0,7 posto) i malo su povećale neto dodanu vrijednost po zaposlenom, na 47.161 euro (+0,4 posto), dok se zaduženost smanjila, navodi Ajpes.

Zbog mjera povezanih s pandemijom, tvrtke su pokazale veliki porast subvencija, bespovratnih sredstava, regresa, naknada i ostalih prihoda povezanih s poslovnim učincima - oni su porasli za 827,2 milijuna EUR ili za 157 posto. Financijski prihodi od udjela naglo su opali, također zbog nižih isplata dividendi u usporedbi s ograničenjima u nekim interventnim mjerama. Mjere su utjecale i na manji broj stečajnih postupaka, napisao je Ajpes.

Tagovi: Ajpes, nesolventnost, slovenska ekonomija, slovenski ugostitelji
PROČITAJ I OVO
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
USKRSNICA
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
ZAGREB - Fortenova grupa d.d. i njezine operativne kompanije u Hrvatskoj i ove su godine uoči Uskrsa svojim zaposlenicima isplatile uskrsnice, a sukladno važećim kolektivnim ugovorima i mogućnostima pojedinih kompanija u to je nagrađivanje zaposlenika ukupno uloženo više od 2,3 milijuna eura.
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE