GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Airbusovi avioni na vodik trebali bi zaživjeti do 2035. (VIDEO)

Airbusovi avioni na vodik trebali bi zaživjeti do 2035. (VIDEO)
INOVACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2020 / 07:50
Autor: SEEbiz / Bug.hr
PARIZ - Do 2035. godine, prema najnovijim najavama, Airbus ima plan u pogon pustiti cijelu flotu ekološki prihvatljivih zrakoplova koji ne bi ispuštali štetne plinove.

Kako bi ostvarili taj ambiciozni cilj, trenutačno razmatraju čak tri koncepta u okviru projekta ZEROe, a svi oni dobivali bi struju iz vodikovih ćelija, a bili bi pogonjeni modificiranim mlaznim motorima koji koriste vodik kao osnovno gorivo. Ovo je još jedna "zelena" inicijativa Airbusa nakon nedavno objavljenog plana za organiziranje letova putničkih zrakoplova u formacijama.

Tri koncepta, prikazana na naslovnoj slici, Airbus je pozicionirao u različite segmente. Prva dva donose tradicionalni izgled i namijenjeni su za srednje duge rute. Najveći od njih je putnički zrakoplov s mlaznim turboventilatorskim motorom, nešto većim i fleksibilnijim krilima te mjestom za oko 200 putnika i dosegom od oko 2.000 nautičkih milja. Drugi bi bio zrakoplov upola manjeg dometa i namijenjen za prijevoz do 100 putnika, a pogonila bi ga dva hibridna turbopropelerska motora na vodik.

Treći koncept, ovdje nazvan Blended-Wing Body, spaja funkcije krila i trupa zrakoplova, otprilike kao nedavno viđeni eksperimentalni model s nizozemskog sveučilišta TU Delft. Sva tri koncepta imala bi ugrađene spremnike za tekući vodik, koji se energetskom gustoćom i karakteristikama razlikuje od kerozina, pa cijeli zrakoplov mora biti koncipiran oko takvog spremnika. To će promijeniti i finalni izgled putničkih zrakoplova budućnosti, kažu iz Airbusa.

Ako se tehnologija vodikovog pogona nastavi razvijati kao do sada, prvi modeli vodikom pogonjenih letjelica mogli bi u upotrebu biti pušteni 2035. godine. Kako bi se to ostvarilo, kompanija će morati s razvojem krenuti već 2025., kako bi do kraja desetljeća imala funkcionalne prototipe u punoj veličini. Naravno, već sada moraju krenuti s testiranjem gorivih ćelija i modificiranih mlaznih motora koji mogu sagorijevati čisti vodik.

Ovaj ambiciozni i potencijalno revolucionarni plan djelomično je financiran sredstvima francuskih vlasti, koje su u sklopu programa oporavka avioindustrije izdvojile 15 milijardi eura za ulaganje u nove tehnologije. Među njima je i izrada ugljično neutralnog zrakoplova do 2035., pa je Airbus prihvatio tehnološki izazov i najavio da će upravo oni proizvesti ZEROe, prvi na svijetu komercijalni putnički zrakoplov bez štetnih emisija.

Tagovi: Aitbusovi avioni na vodik, Airbus, vodik, Airbus ZEROe
PROČITAJ I OVO
Poteškoće pristupa internetu za dio korisnika A1
SLABOSTI
Poteškoće pristupa internetu za dio korisnika A1
ZAGREB - Od oko 18 sati otežan je pristup internetu za dio korisnika A1 usluga. Obavijest i ispriku istaknuli su na svojiom facebook stranicama.
Optima Telekom grupa s gubitkom od 3,1 milijun kuna
GUBITAK
Optima Telekom grupa s gubitkom od 3,1 milijun kuna
ZAGREB - Optima Telekom (OT) grupa u prvih devet mjeseci poslovala je s gubitkom od 3,1 milijun kuna, dok je u istom razdoblju lani imala dobit od 5 milijuna kuna, pokazuje u srijedu objavljeno financijsko izvješće te kompanije.
Boeing i treći kvartal zaključio s gubitkom
GUBITAK
Boeing i treći kvartal zaključio s gubitkom

DETROIT - Američki proizvođač zrakoplova Boeing izvijestio je u srijedu da je i treće tromjesečje zaključio s gubitkom zbog pandemije koronavirusa i prizemljenja zrakoplova tipa 737 MAX, najavivši ukidanje dodatnih 30 tisuća radnih mjesta.

Heinekenova prodaja u ljetnom tromjesečju signalizirala oporavak
OPORAVAK
Heinekenova prodaja u ljetnom tromjesečju signalizirala oporavak

AMSTERDAM - Heineken je izvijestio u srijedu da mu je prodaja u trećem tromjesečju pala manje nego što su očekivali zahvaljujući boljim rezultatima u Sjevernoj i Južnoj Americi.

Arena Hospitality Group sa 66,8 posto manjim prihodima i znatno manjom EBITDA
LOŠA GODINA
Arena Hospitality Group sa 66,8 posto manjim prihodima i znatno manjom EBITDA

PULA - Arena Hospitality Grupa u prvih devet mjeseci ostvarila je 228,7 milijuna kuna prihoda ili 66,8 posto manje nego u istom razdoblju 2019., dok je EBITDA iznosila 18,6 milijuna kuna za razliku od lanjskih 249 milijuna kuna, podaci su iz nereviranog i konsolidiranog izvješće te hotelske grupacije.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE