GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Airbus nudi ustupke radi okončanja spora pri WTO-u oko subvencija

Airbus nudi ustupke radi okončanja spora pri WTO-u oko subvencija
USTUPCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2020 / 21:49
Autor: SEEbiz / H
TOULOUSE - Europski proizvođač zrakoplova Airbus u petak je objavio da je postigao dogovor s francuskom i španjolskom vladom da mu se podignu kamatne stope za već odobrene kredite, u posljednjem pokušaju da tako okonča 16 godina dugi spor oko subvencija koji je doveo do američkih sankcija.

Iz Airbusa su objavili da su pristali platiti više kamatne stope po dva zajma koje su dobili za pomoć razvoja zrakoplova A350, koji je u redovnoj uporabi od 2015.

Europska unija i Francuska objavile su da bi pristanak na plaćanja viših kamatnih stopa trebao riješiti spor sa SAD-om koji se vodi pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO).

Iz EU-a su poručili da će uzvratiti sankcijama ako se to ne dogodi. “Ako ne dođe do nagodbe, EU će biti spreman u potpunosti iskoristiti svoja prava vezana uz sankcije”, izjavio je povjerenik EU za trgovinu Phil Hogan.

WTO je u listopadu prošle godine odobrio SAD-u da nametne carine u vrijednosti 7,5 milijardi dolara na uvoz niza europskih proizvoda, uključujući vino i viski, kako bi kompenzirao štetu zbog nezakonith subvencija Airbusu.

Taj spor mogao bi eskalirati u jesen, kada se očekuje da će EU dobiti odobrenje WTO-a da nametne carine na uvoz američke robe zbog državnih subvencija Boeingu.

WTO je krivio i Europu i SAD zbog nezakonitih subvencija njihovim proizvođačima zrakoplova. U posljednjih osam godina rasprava se uglavnom vodila oko toga poštuju li strane u sporu odluke donesene u nizu žalbi.

“U Airbusu smatraju da ovim zadnjim potezom u potpunosti udovoljavaju svim odlukama WTO-a”, navodi se u priopćenju Airbusa.

U svibnju je SAD objavio da je u potpunosti postupio u skladu s odlukama WTO-a nakon što je savezna država Washington ukinula porezne olakšice zrakoplovnoj industriji od kojih je uvelike profitirao Boeing.

Premda Airbus nije službena strana u tom slučaju, u kojem se SAD okrenuo protiv EU-a kao i protiv Britanije, Francuske, Njemačke i Španjolske, njegovo priopćenje objavljeno u petak otvara vrata za pregovore kako bi se okončao taj spor, rekao je jedan europski izvor.

Iz Boeinga nisu odmah komentirali, a dostupan za komentare izvan radnog vremena nije bio ni američki trgovinski predstavnik. Jedan američki izvor, pak, kazao je da su svi Airbusovi ustupci dobrodošli, ali da će ih trebati detaljno proučiti.

Tagovi: Airbus, Svjetska trgovinska organizacija, Boeing
PROČITAJ I OVO
Proširen Nadzorni odbor PEVEX-a
NADZORNICI
Proširen Nadzorni odbor PEVEX-a
ZAGREB - Glavna skupština je, uz tri postojeća člana Nadzornog odbora Kristinu Prokš, Damira Spudića i Eugena Perića, na četverogodišnji mandat izabrala Antoniju Glavaš, istaknutu menadžericu sa zavidnim petnaestogodišnjim iskustvom i Nenada Bračuna, također menadžera koji je u posljednje tri i pol godine obavljao funkciju direktora Z1 televizije.
EU pokrenuo postupak povratka u promet Boeingovih zrakoplova 737 MAX
PROMET
EU pokrenuo postupak povratka u promet Boeingovih zrakoplova 737 MAX
BRUXELLES - Europski regulator pokrenuo je u utorak postupak izdavanja dozvole za povratak u promet Boeingovih zrakoplova 737 MAX, prizemljenih prije gotovo dvije godine nakon dvije teške nesreće.
Preminuo Pero Gudelj, vlasnik FIS-a
IN MEMORIAM
Preminuo Pero Gudelj, vlasnik FIS-a
ZAGREB - U bolnici u Zagrebu umro je osnivač kompanije FIS Pero Gudelj. Riječ je o velikom trgovačkom lancu u BiH.
Malezija zatvara pogone najvećeg proizvođača zaštitnih rukavica zbog zaraze
POTEZI
Malezija zatvara pogone najvećeg proizvođača zaštitnih rukavica zbog zaraze
KUALA LUMPUR - Malezija je najavila zatvaranje gotovo 30 tvornica korporacije Top Glove radi testiranja i karantene nakon što je kod više od 2.000 radnika najvećeg proizvođača gumenih rukavica u svijetu potvrđena zaraza covidom 19.
Zagrebačke otpadne vode i HZJZ: Praćenjem otpadnih voda do tragova korone
PROJEKTI
Zagrebačke otpadne vode i HZJZ: Praćenjem otpadnih voda do tragova korone
ZAGREB - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u suradnji sa Zagrebačkim otpadnim vodama d.o.o. (ZOV) pokrenuo je projekt praćenja otpadnih voda kao odgovor na pandemiju COVID-19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE