GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Airbus na meti optužbe za vojnu špijunažu

Airbus na meti optužbe za vojnu špijunažu
ŠPIJUNAŽA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2019 / 12:23
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
PARIZ - Njemačko Državno tužiteljstvo vodi istragu zbog sumnje da su suradnici Airbus-a predali tajne dokumente trećoj osobi. Imidžu Airbusa zbog toga prijeti velika šteta i gubitak ugovora.

Za sada je u pitanju samo sumnja. Ali, ako se ispostavi da je istina, to bi mogao biti špijunski slučaj s ogromnim posljedicama. Jer, ipak se radi o njemačkoj vojsci Bundeswehru i najvećem europskom zračnom koncernu Airbus, koji pored civilnih proizvodi i vojne avione.

Sumnja se da su suradnici ovog koncerna ilegalno došli u posjed Bundeswehrovih planova dva projekta za naoružavanje i predali ih trećoj osobi. Očito je riječ o novom vojnom komunikacijskom sustavu. Državno tužiteljstvo govori da se radi o odavanju državne ili poslovne, ali ne i vojne tajne. Tako da izgleda nije u pitanju tajna od velikog sigurnosno-političkog značaja.

Nakon priopćenja Državnog tužiteljstva iz Münchena, Airbus se i sam aktivirao i angažirao pravosudne organe kada se pojavila sumnja da je odata poslovna tajna, i prethodno pokrenuo internu istragu. O svemu je informirano i njemačko Ministarstvo obrane i sada bi trebala biti pokrenuta istraga protiv 17 suradnika Airbusa. Osim toga istraga se vodi i izvan Bundeswehra.

Prema informacijama njemačkog dnevnika Bild, istraga se vodi i protiv jednog suradnika njemačke vojske zbog sumnje da je odao tajnu; i protiv njega su pokrenute disciplinske mjere. Ministrica obrane, Annegret Kramp-Karrenbauer nije htjela govoriti o pojedinostima: "Na temelju onog što je meni predstavljeno, još uvijek nema nikakvih saznanja."

A prema podacima Državnog tužiteljstva u ovom slučaju se radi o poticanju i "izdavanju poslovne tajne". Također je prilično sigurno da je državna služba koja je mogla biti cilj špijunaže, služba koja je pod okriljem Ministarstva obrane.

No, ni u Državnom tužiteljstvu, niti u Bundeswehru izgleda da još uvijek ne znaju o kojim dokumentima se radi. U Airbusu su prilično sigurni da se radi o "dva relativno mala projekta obrambene komunikacije i da nisu pogođeni veliki projekti - vojni avioni, bespilotne letjelice ili pak svemirska putovanja".

Airbus tako očito želi umanjiti vojnu osjetljivost slučaja. Doduše i glasnogovornica Državnog tužiteljstva iz Münchena je na neki način dala znak za prestanak opasnosti kada je rekla: "Dokumenti su na najnižoj razini tajnosti."

To što pojedini suradnici Airbusa imaju uvid u državne narudžbe, prema priopćenjima iz ovog koncerna, nije ništa neobično. No, to bi moralo biti točno dokumentirano. U ovom slučaju izgleda da to nije urađeno, što je zapravo i izazvalo uzbuđenje u rukovodstvu koncerna.

Airbus radi za Bundeswehr, ali i za druge sigurnosne snage, na primjer novi transportni zrakoplov A400M. Ako se dokaže da su suradnici Airbusa zaista predali tajnu u treće ruke, bio bi to ogroman udarac za ovog velikog europskog poduzetnika.

O mogućim posljedicama za Airbus govori Tobias Lindner, glasnogovornik za obrambena pitanja Zelenih. U normalnom gospodarskom životu, kazao je ovaj političar za list Die Welt, poduzeće bi bilo isključeno iz postupka dodjele projekata. Jer, praktično gledano, svi ovi projekti su zapravo velike narudžbe, često čitavog niza država. Ako pak države nemaju povjerenja u poduzeće, bila bi to ogromna ekonomska šteta za proizvođača aviona.

Tagovi: Airbus, vojna špijunaža, špijunaža
PROČITAJ I OVO
Tri varaždinske tvrtke izrađuju vizire za zaštitu od koronavirusa
POHVALNO
Tri varaždinske tvrtke izrađuju vizire za zaštitu od koronavirusa
VARAŽDIN - Tri tvrtke iz Varaždinske županije - Fripol iz Ljubeščice, Plastika Šantek iz Novog Marofa te varaždinski Gumiimpex, počeli su zajedno izrađivati vizire za zdravstvene i druge djelatnike kojima je potrebna zaštitna opreme u borbi protiv koronovirusa, a prvih 500 komada donirano je u subotu varaždinskoj bolnici.
Hisense Gorenje dodatno produžuje prekid proizvodnje
ZASTOJ
Hisense Gorenje dodatno produžuje prekid proizvodnje
VELENJE - Rukovodstvo Hisense Gorenje odlučilo je produžiti obustavu svih svojih europskih tvornica za još tjedan dana, zbog trenutnih okolnosti nove epidemije koronavirusa, do 10. travnja, priopćila je tvrtka.
Arena Hospitality Group kupuje hotel Rivieru
HOTELI
Arena Hospitality Group kupuje hotel Rivieru
PULA - U četvrtak je na sjednici Vlade donesena odluka o prodaji te nekretnine po cijeni od 36 i pol milijuna kuna.
U deset dana subvencije isplaćene za 37.000 tvrtki
SUBVENCIJE
U deset dana subvencije isplaćene za 37.000 tvrtki
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje (ovih je dana zatrpan zahtjevima poduzetnika za isplatu državne subvencije na plaće, piše u subotu Jutarnji list, navodeći da je u 10 dana isplaćeno čak 37.000 tvrtki.
Kolika će biti Krkina dividenda?
RASPODJELA DOBITI
Kolika će biti Krkina dividenda?
LJUBLJANA - Krka će svoj prijedlog za isplatu dividende za 2019. godinu objaviti 9. travnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE