GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Air Serbia primorana da smanji broj zaposlenih i plate

Air Serbia primorana da smanji broj zaposlenih i plate
REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2020 / 18:07
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Air Serbia je objavila poziv za dobrovoljno prijavljivanje za prestanak radnog odnosa, uz isplatu stimulativne otpremnine, a u kompaniji za Tanjug navode da je nacionalni avioprevoznik primoran da smanji broj zaposlenih, kao i plate radnicima.

Air Serbia, kao i ostale aviokompanije u svetu, trpi posledice pandemije korona virusa, koja je značajno smanjila aviosaobraćaj.

"Imajući u vidu ovako dug period od kako traje poremećaj poslovanja, kompanija više nije u mogućnosti da podnese postojeći nivo troškova, pa je primorana da, pored ostalih do sada pokrenutih inicijativa u cilju smanjenja troškova, pokrene i proces smanjenja broja zaposlenih, odnosno rešavanja viška zaposlenih, kao i smanjenja zarada", naveli su iz Air Serbije u pisanom odgovoru Tanjugu na pitanja o posledicama epidemije na poslovanje nacionalne aviokompanije i merama koje preduzimaju da umanje štetu.

Air Serbia navodi da kao odgovoran poslodavac želi da obezbedi što je moguće bolje uslove za zaposlene koji budu proglašeni viškom, kako prestanak radnog odnosa ne bi ugrozio socijalni status zaposlenih i njihovih porodica.

Zaposlenima koji na osnovu dobrovoljnog zahteva budu proglašeni viškom biće obezbeđene pogodnosti i veći obim prava u odnosu na uslove koji su propisani Zakonom o radu.

Situacija u oblasti putničkog aviosaobraćaja na globalnom nivou izuzetno je teška još od početka pandemije korona virusa od sredine marta,ukazuju u srpskoj aviokompaniji.

Takođe napominju, da usled posledica pandemije celokupna industrija prolazi kroz čitav niz izazova, koji pre svega podrazumevaju značajno smanjenje obima rada, a samim tim i prihoda.

Kako navode, praktično ne postoji nijedna aviokompanija koja nije pogođena, a ni Air Serbia, nažalost, nije izuzetak u tom smislu.

Napominju da je većina aviokompanija do sada već preduzela ili se sprema da preduzme mere restrukturiranja, u vidu prilagođavanja svojih ljudskih i materijalnih resursa novim uslovima poslovanja u okruženju kovida 19 i drastično smanjenom obimu posla.

"Air Serbia je osam meseci, uz izuzetne napore, racionalizaciju poslovanja i smanjivanje troškova, pronalazila načine da u određenoj meri amortizuje posledice globalne krize u avio-saobraćaju".

Takođe, od samog početka, kompanija je kao svoje prioritete, uz bezbednost i zdravlje zaposlenih, ujedno postavila i očuvanje radnih mesta i zaštitu zaposlenja, ističu u Air Serbiji.

Tagovi: Air Serbia, otpremnine
PROČITAJ I OVO
Heathrow šokirao: Putnicima će nametnuti dodatne troškove
NAMETI
Heathrow šokirao: Putnicima će nametnuti dodatne troškove
LONDON - Londonska zračna luka Heathrow naplatit će putnicima dodatnih 8,90 funti (12,40 dolara) u pokušaju da podmiri troškove jer kriza s koronavirusom "ubija" zračni prijevoz.
Danone prodaje svoje kinesko poslovanje
PRODAJA
Danone prodaje svoje kinesko poslovanje
PARIZ - Danone je u nedjelju priopćio kako je pokrenuo prve korake za prodaju svog poslovanja u Kini.
Krenula otpuštanja u Alpini
REZOVI
Krenula otpuštanja u Alpini
LJUBLJANA - Alpina je uručila 38 zaposlenika odluke o prestanku radnog odnosa, javlja Radio Slovenija.
ToMontenegro još nije predao zahtjev za dobijanje dozvola za rad
ZAHTJEV
ToMontenegro još nije predao zahtjev za dobijanje dozvola za rad
PODGORICA - Državna kompanija “ToMontenegro” nije Agenciji za civilno vazduhoplovstvo predala zahtjev za dobijenje dvije dozvole koje su potrebne da bi mogla da počne sa radom.
U 400 gradova stiže više od milijun spremnika za odvojeno prikupljanje otpada
OTPAD
U 400 gradova stiže više od milijun spremnika za odvojeno prikupljanje otpada
SPLIT - Do sredine lipnja ove godine 400- tinjak gradova i općina koji su se javili Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobit će spremnike za odvojeno prikupljanje otpada u kućanstvima, ukupno 1,18 milijuna kanti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE