GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Air France – KLM će do 2028. obnoviti 64% ukupne flote zrakoplova

Air France – KLM će do 2028. obnoviti 64% ukupne flote zrakoplova
FLOTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2022 / 08:32
Autor: SEEbiz
PARIZ - U novoobjavljenom izvještaju o održivom poslovanju za 2021, Air France-KLM navodi postignute rezultate, ciljeve za očuvanje životne sredine i smanjene emisije CO2, kao i nastojanja kojima promoviraju različitost i inkluziju na svim radnim pozicijama u okviru grupe.

Osnovni ciljevi Grupe su: nulta emisija CO2 do 2050. godine; 30% manja emisija CO2 po putniku po prijeđenom kilometru do 2030. godine u odnosu na 2019. i korištenje 10% održivog zrakoplovnog goriva do 2030. godine, što je znatno više od propisane europske regulative.

Kako bi se postigla zadati cilj dekarbonizacije grupa je uvela niz mjera kojima utječe na smanjenje direktne i indirektne emisije CO2, ali i povećanje apsorpcije CO2-od modernizacije flote, korištenja održivog zrakoplovnog goriva i tehnika eko-pilotiranja.

Modernizacijom flote direktno se smanjuje emisija CO2 jer se radi o zrakoplovima nove generacije kojima se štedi gorivo i emisija CO2 za 15 % modernizacija flote. Grupa Air France-KLM je u 2021. godini naručila 100 zrakoplova najnovije generacije (Airbus A320neo), uz pravo kupovine još 60 zrakoplova. U flotu je uvedeno 26 zrakoplova nove generacije (Airbus A220, Airbus A350 i Embraer 195-E2), koji su među najefikasnijim zrakoplovima u svojim kategorijama. Prošle godine su zrakoplovi najnovije generacije činili 10% flote ove grupacije, dok je plan da 2028. oni čine 64% ukupne flote.

Upotreba održivog zrakoplovnog goriva može smanjiti direktnu emisiju CO2 za čak 75%. Ovo gorivo se radi isključivo iz obnovljivih izvora, kao što su korišteno jestivo ulje, drvni i poljoprivredni ostaci ili sintetički kerozin. U 2021. godini, KLM je obavio prvi komercijalni putnički let na sintetički kerozin (korišteno je 500 tona sintetičkog kerozina proizvedenog na bazi CO2, vode i obnovljive energije sunca i vjetra), dok je Air France imao prvi dugolinijski let na relaciji Pariz – Montreal koji je koristio održivo gorivo proizvedeno u Francuskoj (u pitanju je gorivo proizvedeno na bazi korištenog jestivog ulja). Iako je ovo gorivo četiri puta skuplje od običnog, grupacija se obvezala da do 2030. 10% korištenog goriva na letovima bude obnovljivo.

Pod eko-pilotiranjem se podrazumijeva način upravljanja letjelicom tokom kojega se prilagođava brzina, optimizira ruta i koristi samo jedan od motora na zemlji kako bi se smanjila potrošnja goriva, a time i emisija CO2. Korištenjem tehnika eko-pilotiranja emisija štetnih plinova se smanjuje za 2-3%, u brojkama to znači da je od 2012. izbjegnuta emisija od ukupno 270.000 tona CO2.

Tagovi: Air France – KLM, Air France
PROČITAJ I OVO
Oštar pad dobiti H&M-a
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti H&M-a
STOCKHOLM - Švedski modni div H&M objavio je vrlo slabe rezultate i ogroman gubitak u zadnjem kvartalu 2022.
Pevex reagira: Zdravko Pevec laže
REAKCIJE
Pevex reagira: Zdravko Pevec laže
ZAGREB - Iz tvrtke Pevex reagirali su na tvrde Zdravka Peveca o tome da je Pevexu sudski zabranjeno koriđtenje imena Pevex.
Prihodi u slovenskoj maloprodaji na krilima goriva lani porasli za petinu
RAST
Prihodi u slovenskoj maloprodaji na krilima goriva lani porasli za petinu

LJUBLJANA - Realni prihod od prodaje u trgovini na malo lani je bio 20,3 posto veći nego godinu prije. Najviše je porasla u trgovini motornim gorivima, više od 57 posto.
Philips otpušta više od 1.000 radnika
REZOVI
Philips otpušta više od 1.000 radnika
EINDHOVEN - Zbog najnovije organizacije rada tvrtka Philips planira nova otpuštanja, a samo u Nizozemskoj planira smanjiti broj radnih mjesta za više od 1000.
Pravna pobjeda Zdravka Peveca: Pevex se više ne smije zvati Pevex
PRAVNA BITKA
Pravna pobjeda Zdravka Peveca: Pevex se više ne smije zvati Pevex
ZAGREB - Zdravko Pevec, nekadašnji vlasnik lanca trgovina koji se sada zove Pevex, tvrdi da mu je Upravni sud dao za pravo te da se Pevex prema sudskoj odluci više ne smije zvati Pevex.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE