GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AIK banka dala najbolju ponudu za Komercijalnu banku

AIK banka dala najbolju ponudu za Komercijalnu banku
NEZVANIČNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2019 / 13:00
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Najvišu obavezujuću ponudu za Komercijalnu banku dala je domaća AIK banka, u vlasništvu Miodraga Kostića.

Ona je ponudila oko 395 miliona evra, piše list "Danas" pozivajući se na nezvanične izvore.

U tu sumu bi navodno trebalo uračunati i dividendu za ovu godinu (dobit banke u prva tri tromesečja je oko 60 miliona evra), kao i deo dobiti iz ranijih godina od oko 30 miliona evra koji je odlukama skupštine akcionara raspodeljen vlasnicima akcija i zaposlenima, a koji još nije isplaćen.

"Ova cena za državnih 83,23 odsto akcija vrednuje celu banku na 471 milion evra – jedva nešto više nego što je trenutna cena na berzi", navodi list.

Naime, po toj ceni od 28 evra po akciji, koja je tek malo preko jučerašnje berzanske cene od 26,3 evra, vrednost banke je na nivou od 80 odsto knjigovodstvene cene. Zanimljivo je, kako ističe list, da je to znatno niže od neobavezujućih ponuda koje su kandidati podneli u septembru.

Tada je, prema informacijama lista, najvišu ponudu podnela NLB banka od 450 miliona, AIK je ponudila 430 miliona evra, a Rajfajzen banka 390 miliona.

Tokom ove godine država je otkupila jedan veliki deo akcija Komercijalne banke od institucionalnih fondova koji su ušli u vlasništvo od 2006. do 2009. godine kroz dokapitalizaciju. Tada je država fondovima EBRD-a, IFC-a (deo grupe Svetske banke), nemačkom DEG-u i švedskom Svedfundu dala tzv. put opciju, odnosno obavezala se da će otkupiti njihove akcije ako do određenog roka ne privatizuje Komercijalnu banku.

Narednih dana Ministarstvo finansija će ocenjivati ponude pa ostaje da se vidi da li će Komercijalna sa preko 10 odsto tržišta, aktivom od 3,6 milijardi evra i štednjom građana od skoro 1,8 milijardi evra naći novog vlasnika ili će ostati najveća državna banka, navodi "Danas".

Tagovi: AIK banka, Komercijalna banka, Miodrag Kostić, Nova ljubljanska banka
PROČITAJ I OVO
Cipar želi rasvijetliti vlasništvo nad kompanijama
AMBICIJE
Cipar želi rasvijetliti vlasništvo nad kompanijama
NIKOZIJA - Cipar planira idućih mjeseci uspostaviti registar vlasnika tisuća kompanija i time rasvijetliti netransparentne i složene korporativne strukture iza tvrtki-paravana, koje su ga dovele na loš glas.
Gubitak Lufthanse u četvrtom kvartalu manji od očekivanog
U MINUSU
Gubitak Lufthanse u četvrtom kvartalu manji od očekivanog
BERLIN – Njemačka nacionalna avio-kompanija, Luhthansa, izvijestila je danas da je u četvrtom kvartalu 2020. zabilježila manji gubitak od očekivanog i da predviđa operativni gubitak za 2021. ispod prošlogodišnje razine.
Iberia i TAP Portugal odgodili početak letova prema Zagrebu
LOŠE VIJESTI
Iberia i TAP Portugal odgodili početak letova prema Zagrebu
ZAGREB - Iberia i TAP Portugal odgodili su početak prometovanja na svojim linijama prema Zagrebu. Razlog je vrlo jasan, rast putničke potražnje u ovom trenutku se ne očekuje, što je i logično s obzirom na sve restriktivne mjere i preporuke da se trenutno ne putuje u druge zemlje kako bi se suzbilo širenje globalne pandemije.
Intel izgubio patentni spor, mora platiti preko dvije milijarde dolara
SPOROVI
Intel izgubio patentni spor, mora platiti preko dvije milijarde dolara
NEW YORK - Federalni sud je odredio plaćanje kazne u visini od 2,18 milijardi dolara, no Intel je uložio žalbu.
Ustavni sud odbio zahtjev Mercatora
TRGOVINA
Ustavni sud odbio zahtjev Mercatora
LJUBLJANA - Ustavni sud Slovenije odbio je zahtjev Mercatora da suspendira odredbe Zakona o trgovini do konačne odluke prema kojoj trgovine moraju biti zatvorene nedjeljom i blagdanima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE