GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Agrokor u šest mjeseci: Snažan rast dobiti Jamnice i Leda

Agrokor u šest mjeseci: Snažan rast dobiti Jamnice i Leda
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2018 / 11:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Konsolidirana izvješća šest Agrokorovih tvrtki čije dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi pokazuju da su u prvom polugodištu dobit ostvarile Ledo, Zvijezda, Jamnica i Belje, dok su s gubitkom poslovali PIK Vinkovci i Vupik.

Ledo: Sveobuhvatna dobit 206,89 milijuna kuna

Grupa Ledo prema konsolidiranom nerevidiranom financijskom izvješću u prvih je šest mjeseci ove godine ostvarila sveobuhvatnu dobit u iznosu od 206,89 milijuna kuna, što je 46,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Ukupni su prihodi grupe povećani 9,8 posto na 1,18 milijardi kuna. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su porasli 11,7 posto na 1,15 milijardi kuna. Grupa je u prvom polugodištu povećala i ukupne rashode za 3,1 posto, na 930,8 milijuna kuna.

Jamnica: Povećana dobit

Neto dobit Grupe Jamnica u prvom polugodištu iznosila je 116,9 milijuna kuna i povećana je 98,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupni su prihodi Grupe Jamnica iznosili 1,14 milijuna kuna i manji su 8 posto. Smanjenje ukupnih prihoda, kako pojašnjavaju u Jamnici, najvećim djelom je posljedica smanjenja financijskih prihoda zbog smanjenja prihoda od kamata budući se od datuma otvaranja postupka izvanredne Uprave (10.travnja 2017.) ne obračunavaju kamate na potraživanja nastala prije otvaranja postupka. Na smanjenje prihoda utjecalo je i napuštanje distribucije dijela manje profitabilnog asortimana u Jamnici kao rezultat strateške odluke o optimizaciji prodajnog portfelja.

Grupa Jamnica je u prvih šest mjeseci smanjila i prihode od prodaje, za 6,4 posto, na 1,12 milijardi kuna. Ukupni rashodi Grupe u prvom su polugodištu smanjeni 13 posto na 995,3 milijuna kuna. Na smanjenje rashoda, kako pojašnjavaju, utjecao je ispravak vrijednosti potraživanja od povezanih društva koje je Jamnica Grupa provela u 2017. godini u iznosu od 75,3 milijuna kuna.

Zvijezda i Belje s manjom dobiti

Grupa Zvijezda u prvom je polugodištu ostvarila dobit od 17,2 milijuna kuna za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvaren gubitak od 74,3 milijuna kuna. Ukupni su prihodi tvrtke porasli dva posto na 371,04 milijuna kuna. Rast bilježe i prihodi od prodaje za 5,9 posto na 363,6 milijuna kuna. Ukupni rashodi Grupe Zvijezda u prvom su polugodištu smanjeni za 19,3 posto na 349 milijuna kuna.

Grupa Belje u prvih šest mjeseci ostvarila je 8,6 milijuna kuna dobiti što je 2,8 milijuna kuna manja dobit u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ukupni su prihodi iznosili 655,19 milijuna kuna i smanjeni su 5,5 posto, a pali su prihodi od prodaje također za 5,5 posto na 576,8 milijuna kuna. Ukupni rashodi Grupe Belje u prvom su polugodištu prema istom razdoblju lani smanjeni 5,2 posto na 646,6 milijuna kuna.

PIK Vinkovci i Vupik prvo polugodište završili s gubitkom

Grupa PIK Vinkovci prvo je polugodište završila s gubitkom od 22 milijuna kuna, što je povećanje gubitka u odnosu na isto razdoblje lani za 19,3 milijuna kuna. Ukupni su prihodi ostvareni u iznosu od 337,47 milijuna kuna i povećani su 108,2 posto, a povećani su i ukupni rashodi za 118,3 posto na 359,48 milijuna kuna.
Prihodi od prodaje u promatranom su razdoblju iznosili 324,36 milijuna kuna i ostvareni su na nivou plana, ističu iz tvrtke. Prodaja grupe na inozemnom tržištu iznosila je 71,9 milijuna kuna, navodi se u konsolidiranom izvješću. Također se dodaje kako je grupa PIK Vinkovci u tekućem razdoblju ove godine ostvarila investicije od 5,8 milijuna kuna.

Vupik Grupa je prvo polugodište završila s gubitkom od 13 milijuna kuna za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvarena dobit od 1,1 milijuna kuna. Ukupni prihodi VUPIK-a iznosili su 131,9 milijuna kuna. Ukupni su prihodi iznosili 132,12 milijuna kuna smanjeni su 19,7 posto. Glavninu prihoda čini prihodi od prodaje koji su pali 21,2 posto na 105,4 milijuna kuna. Do pada prihoda od prodaje, kako pojašnjavaju u VUPIK-u, došlo je ponajviše zbog niske tržišne vrijednosti tovljenika te smanjenog opsega kreditiranja u segmentu kooperacijske proizvodnje.

Ukupni rashodi Vupik Grupe u prvom su polugodištu smanjeni 11,4 posto na 144,9 milijuna kuna.

Tagovi: Agrokor, Jamnica, Ledo, PIK Vinkovci, Vupik, Belje, Zvijezda, rezultati Agrokora
PROČITAJ I OVO
Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
PRVI KVARTAL
Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
ZAGREB - Institut IGH u prvom je kvartalu ostavrio poslovne prihode od 50,9 milijuna kuna.
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
BRODARI
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
SPLIT - Jadroplov je u prvom kvartalu ostvario ukupni prihod u iznosu od 219.712.737 kuna, što je za 170.35.563 kuna više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Enver Moralić novi predsjednik uprave Kutjeva
PROMJENE
Enver Moralić novi predsjednik uprave Kutjeva
KUTJEVO - Kutjevo je objavilo da je predsjednik Uprave Zlatko Romić podnio ostavku iz osobnih razloga, a za novog predsjednika Uprave imenovan je Enver Moralić, dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora.
Metalac nije smanjio dividendu
DIVIDENDA
Metalac nije smanjio dividendu
GORNJI MILANOVAC - Nadzorni odbor gornjomilanovačkog Metalca (MTLC) sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 26. jun, a na dnevnom redu je usvajanje finansijskih izveštaja za 2019. godinu kao i donošenje odluke o raspodeli dobiti.
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
ŽELJEZNICA
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
PRAG - Češka prijevoznička tvrtka RegioJet planira izravno povezati glavni grad Češke, Prag, s hrvatskim lučkim gradom Rijekom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE