GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Agrokor: Prihodi u deset mjeseci ispod plana, podbacio prehrambeni segment

Agrokor: Prihodi u deset mjeseci ispod plana, podbacio prehrambeni segment
MANJE OD PLANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2018 / 15:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ukupna operativna dobit Agrokor grupe u prvih deset mjeseci ove godine iznosila je 1,7 milijardi kuna i na razini je planiranih vrijednosti, dok su prihodi iznosili gotovo 20 milijardi kuna ali su manji od plana, pokazuje u utorak objavljeno redovito mjesečno izvješće Izvanredne uprave.

Najveći doprinos operativnom rezultatu dale su kompanije iz područja Prehrane čija je EBITDA-a bila za gotovo 70 milijuna kuna veća od plana te Maloprodaja i veleprodaja koja je imala 28,7 milijuna kuna ili 7,2 posto veću EBITDA-u od planirane.

Pritom je nositelj Maloprodaje Konzum koji je u prvih 10 mjeseci premašio plan prihoda od prodaje za 1,2 posto, dok je na godišnjoj razini prihod od prodaje u maloprodaji planiranja nadmašio za 4,4 posto.

U segmentu Prehrane iz koncerna posebno ističu Ledo d.d. i Ledo Čitluk koji su premašili plan i prihoda i EBITDA, kao i Frikom koji je imao 31 milijun kuna veću EBITDA u odnosu na planirano.

Poljoprivreda ima najveći utjecaj na ukupni pad prihoda na razini Agrokor Grupe, budući da se u poljoprivredi i dalje nastavio trend pada cijena svinjskog mesa na europskoj burzi kao i pad cijena polutvrdog sira. U narednom razdoblju se, međutim, predviđa blagi rast cijena prasadi i svinjskog mesa, naglasili su iz Agrokora.

Uz redovne aktivnosti, intenzivno se radi na implementaciji nagodbe u čiju je provedbu već uključeno više od 350 ljudi. Do kraja ove godine bit će definirani svi planovi, a početak implementacije se očekuje početkom iduće godine.

Izvješće donosi i pregled operativnih troškova Agrokora za razdoblje od 10. travnja 2017. do 31. listopada 2018. godine, tijekom 18 mjeseci postupka izvanredne uprave, koji su ukupno iznosili 1,3 milijarde kuna. U okviru toga iznosa, iskazan je i trošak Agrokora od 726 milijuna kuna za savjetničke tvrtke i odvjetničke urede koji su kao pravni, financijski i savjetnici za restrukturiranje bili angažirani u postupku izvanredne uprave Agrokora. Taj iznos uključuje i naknade za uspješnost, za isplatu kojih su postignuti svi uvjeti kada je odlukom Visokog trgovačkog suda nagodba postala pravomoćna.

Od 726 milijuna kuna troška Agrokora za savjetnike, naknade za njih čine oko 88 posto iznosa odnosno 85,3 milijuna eura, dok je gotovo 11 posto ukupnog iznosa, odnosno oko 10,4 milijuna eura prihod državnog proračuna.

Ukupne naknade isplaćene svim savjetnicima uključenim u restrukturiranje Agrokora čine 1,1 posto ukupnog duga kompanije i u donjem su dijelu raspona usporedivih međunarodnih naknada. Istodobno, „usprkos izvanrednoj situaciji i spašavanju kompanije čiji se ukupni dug popeo na 7,7 milijardi eura, naknade za savjetnike ne odskaču značajno od savjetničkih troškova koje je Agrokor imao u prethodnim godinama za vrijeme bivše uprave", stoji u priopćenju kompanije.

Dodatno, u cijelom procesu izvanredne uprave sudjelovale su dvije savjetničke radne skupine, angažirane u različitim vremenskim razdobljima postupka. Savjetnici Grupe A bili su aktivni najvećim dijelom tijekom cijelog postupka izvanredne uprave na poslovima financijskog i operativnog restrukturiranja i pripreme nagodbe te upravljanja brojnim pravim postupcima, a manji broj savjetnika radi i na implementaciji nagodbe. Toj je grupi do listopada 2018. godine isplaćeno ukupno 69,4 milijuna eura naknada zajedno s nagradama za uspjeh, što uključuje i isplate za dosadašnji rad dijela savjetnika na implementaciji nagodbe.

Na zahtjev privremenog vjerovničkog vijeća, savjetnici Grupe B uglavnom su bili angažirani u razdoblju od svibnja do srpnja 2018., radi provjere svih izračuna i teksta nagodbe te kako bi pružili podršku vjerovnicima u pregovorima oko nagodbe. Ukupna naknada za ovu savjetničku skupinu, zajedno s nagradama za uspjeh iznosi oko 15,9 milijuna eura.

Izvanredna uprava je tijekom postupka riješila pitanje priznanja Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH i nagodbe u ključnim državama svijeta.

Postupak izvanredne uprave je priznat kao insolvencijski postupak u Engleskoj i Walesu u studenome 2017., u Švicarskoj u veljači 2018. te u SAD-u, po Poglavlju 15, u studenome 2018. godine. Zakon o postupku izvanredne uprave je u srpnju 2018. Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća postao dio popisa zakona koji se priznaju kao insolvencijski postupci na cijelom području Europske unije. Sukladno tome, u ukupnom iznosu naknada savjetnika, naknade pravnih stručnjaka sudjeluju sa 35 posto.
Cjelokupni trošak restrukturiranja Agrokora snosili su vjerovnici odnosno novi vlasnici te nije bilo nikakvog troška za porezne obveznike Republike Hrvatske.

Tagovi: Agrokor, Konzum, Belje, Ledo, Firkom, Mercator, Vupik, PIK Vinkovci, PIK Vrbovec
PROČITAJ I OVO
Metalac nije smanjio dividendu
DIVIDENDA
Metalac nije smanjio dividendu
GORNJI MILANOVAC - Nadzorni odbor gornjomilanovačkog Metalca (MTLC) sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 26. jun, a na dnevnom redu je usvajanje finansijskih izveštaja za 2019. godinu kao i donošenje odluke o raspodeli dobiti.
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
ŽELJEZNICA
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
PRAG - Češka prijevoznička tvrtka RegioJet planira izravno povezati glavni grad Češke, Prag, s hrvatskim lučkim gradom Rijekom.
Daniel Šturm preuzima funkciju direktora i člana Uprave  Kauflanda za nabavu i marketing
KARIJERE
Daniel Šturm preuzima funkciju direktora i člana Uprave Kauflanda za nabavu i marketing
ZAGREB - Dosadašnji direktor Nabave za svježe proizvode u Kauflandu Hrvatska k.d., Daniel Šturm, sada preuzima funkciju direktora i člana Uprave za Nabavu i Marketing.
Tedeschi: Kriza nije gotova, svi se moramo naučiti živjeti s njom
PORUKE
Tedeschi: Kriza nije gotova, svi se moramo naučiti živjeti s njom
ZAGREB - Vlada je bila dobro organizirana i pravovremeno je komunicirala te donijela mjere za gospodarstvo. Mnoge bitno bogatije i naprednije zemlje su prošle lošije, to nema veze s lijevom ili desnom politikom, nego dobrim upravljanjem u krizi, to je rezultat vođenja. Danas je život kod nas kvalitetniji nego u, primjerice, Španjolskoj, Italiji, Belgiji…, ali i mnogim drugim snažnijim državama od naše, ocijenio je za poslovniFM Emil Tedeschi, predsjednik Uprave i većinski vlasnik Atlantic Grupe.
Pevex proveo anketu među kupcima o zaštitnim mjerama protiv zaraze, evo što su poručili
ANKETE
Pevex proveo anketu među kupcima o zaštitnim mjerama protiv zaraze, evo što su poručili
ZAGREB - Nakon što je ispitao zadovoljstvo kupaca zaštitnim mjerama od pandemije u njegovim trgovačkim centrima, prvi hrvatski trgovački lanac Pevex je ponudio kupcima najtraženiji zaštitni proizvod i to do tri puta jeftiniji od najviše dozvoljene cijene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE