GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Agrokor povećao dobit u 2108. godini, ali i izgubio dio tržišta

Agrokor povećao dobit u 2108. godini, ali i izgubio dio tržišta
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2019 / 08:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Izvanredna uprava Agrokora objavila je revidirane konsolidirane rezultate Grupe Agrokor za 2018. godinu. 

Opseg konsolidacije obuhvaća 108 društava u kojima Agrokor ostvaruje kontrolu, od čega su 53 u Hrvatskoj, a financijski izvještaji su izrađeni na način da pretpostavka vremenski neograničenog poslovanja nije zadovoljena ("non-going concern").

Grupa Agrokor je u 2018. godini ostvarila snažan rast operativne dobiti koja je na kraju godine iznosila oko 2,4 milijarde kuna, što je za 22 posto ili 427 milijuna kuna više nego u godini ranije. Takav rast operativne dobiti izravan je rezultat mjera restrukturiranja koje su u svim poslovnim segmentima Grupe poduzete i na prihodovnoj i na troškovnoj strani. Najveći generator rasta operativne dobiti Grupe bio je poslovni segment Maloprodaja i veleprodaja odnosno društva Konzum i Mercator. Naime, operativna dobit cijelog poslovnog segmenta Maloprodaja i veleprodaja rasla je u odnosu na godinu ranije za čak 681 milijun – sa 513 milijuna na 1,2 milijarde kuna, što predstavlja rast od čak 133 posto.

Grupa je u 2018. godini ostvarila ukupno 38,8 milijardi kuna konsolidiranih prihoda, što je 712 milijuna ili 1,8 posto manje nego u godini ranije. Najveći utjecaj na smanjenje prihoda Grupe imali su poslovni segment Poljoprivreda uslijed smanjenog obujma trgovanja poljoprivrednim kulturama i smanjenim tržišnim cijenama tovljenika i polutvrdog sira, te segment Maloprodaje i veleprodaje.

Segment Maloprodaje i veleprodaje je u 2018. godini ukupno uprihodio 29 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je 3,9 posto manje nego godinu ranije. Do smanjenja prihoda je došlo zbog otvaranja novih prodajnih površina konkurencije u Srbiji i Crnoj Gori. Gubitak prihoda od zatvaranja neprofitabilnih prodajnih prostora Konzuma nadoknađen je snažnim rastom prihoda na razini „isto za isto" u iznosu od 5,7 posto.

Prehrana je poslovni segment koji je pridonio rastu konsolidiranih prihoda Grupe Agrokor, dok je operativna dobit segmenta bila tri posto veća nego godinu ranije i iznosila je ukupno 1,2 milijardi kuna. Najveći porast operativne dobiti je imao podsegment Sladoled i smrznuta hrana.

Ukupni prihodi poslovnog segmenta Prehrana bili su za 106 milijuna kuna manji nego u 2017. godini, a utjecaj na to je imao blagi pad prihoda segmenta pića najvećim dijelom zbog smanjenja volumena distribucije, te pad prihoda u Dijamantu zbog vrlo niske prodajne cijene ulja na tržištu u Srbiji tijekom 2018. godine.

Poslovni segment Poljoprivrede je u 2018. godini imao poslovne prihode od 2,34 milijarde kuna što je za 535 milijuna kuna manje nego godinu ranije. Agrokor je cijelu godinu izvještavao kako se u segmentu Poljoprivrede suočio s iznimnim padom cijena tovljenika i polutvrdog sira. Istodobno, smanjenje prihoda je posljedica značajnog smanjenja aktivnosti trgovanja poljoprivrednim kulturama koje se u 2017. godine obavljalo u društvu Agrokor trgovina, dok od 2018. posluje u sastavu PIK Vinkovaca.

To je imalo utjecaja i na smanjenje operativne dobiti cijelog segmenta Poljoprivreda, koja je u 2018. godini iznosila 113 milijuna kuna. Negativan utjecaj ublažen je sustavnim upravljanjem troškovima i njihovom optimizacijom, a ostvarene su i znatne uštede na troškovima sirovina i materijala.

Izvanredna uprava Agrokora je u 2018. godini ispunila sve ciljeve koji su joj bili u glavnom fokusu. Postignuta je nagodba vjerovnika te su započele pripreme za implementaciju nagodbe koja je uspješno provedena u prvom tromjesečju 2019. godine. Stabilizirano je financiranje Grupe kroz osiguravanje produženja SPFA kredita i pripreme za refinanciranje. Povećana je profitabilnost Grupe koje je rezultiralo rastom operativne dobiti od 22 posto u odnosu na 2017. godinu, a uspješno je obavljen zadatak ponovnog stjecanja povjerenja kupaca i partnera.

Već započeti procesi refinanciranja SPFA kredita, operativnog restrukturiranja i razrade nove strategije Fortenova grupe, prioriteti su kompanije za 2019. godinu.

Tagovi: Agrokor, Jamnica, Ledo, Belje, Konzum, PIK Vinkovci
PROČITAJ I OVO
Čak 3.500 američkih kompanija tužilo Trumpovu administraciju zbog nametanja carina Kini
TUŽBE
Čak 3.500 američkih kompanija tužilo Trumpovu administraciju zbog nametanja carina Kini
WASHINGTON - Čak 3.500 američkih kompanija tužilo je Trumpovu administraciju zbog nametanja carina Kini teških više od 300 milijardi dolara.
Sindikalni čelnik: easyJet na rubu bankrota
NA RUBU
Sindikalni čelnik: easyJet na rubu bankrota
LONDON - Britanska low-cost aviokompanija easyJet na rubu je propasti. To tvrdi sindikalni predstavnik u kompaniji Martin Entwisle u snimku koji je procurio u javnost i došao do novinara BBC-a, a na kojoj se čuje kako on kaže da je kompanija u vrlo teškoj situaciji.
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
INOVACIJE
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
LONDON - Britanska tvrtka ZeroAvia uz pomoć znanstvenika Sveučilišta Cranfield, uspješno je izvela prvi pokusni let zrakoplovom za šest putnika na pogon vodikovih ćelija koje napajaju pogonske elektromotore.
Pilane u regiji pod žestokim udarom krize
NA UDARU
Pilane u regiji pod žestokim udarom krize
SLAVONSKI BROD - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Slavonskom je Brodu otvorila Kongres pilanara jugoistočne Europe.
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
INTERES
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
LJUBLJANA - Ovoga je tjedna istekao rok kojeg je odredio Telekom Slovenije za predaju obvezujućih ponuda za preuzimanje kosovskog telekom operatera Ipka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE