GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Agrokor posluje iznad planova, Konzum na putu oporavka

Agrokor posluje iznad planova, Konzum na putu oporavka
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2018 / 11:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB -  Grupa Agrokor je u prvih šest mjeseci 2018. godine ostvarila operativnu dobit od 729,7 milijuna kuna, što je za 44,2 milijuna kuna ili 6,4 posto više od plana.

Ključno obilježje polugodišnjeg poslovanja 16 kompanija uključenih u mjesečno izvješće je kontinuirano snižavanje operativnih troškova i poboljšanje efikasnosti.
Osobito to vrijedi za Poslovnu grupu Maloprodaja i veleprodaja koja je u prvih šest mjeseci  ostvarila 6,1 milijardu kuna prihoda te 70,2 milijuna kuna operativne dobiti, što je 32,6 milijuna kuna više od plana. Od toga je prihod Konzuma iznosio 4,1 milijardu kuna, što je 3,1 posto više od plana, dok je EBITDA u šestomjesečnom razdoblju dosegla 103,5 milijuna kuna odnosno 63,3 milijuna kuna više od plana.  

Poslovna grupa Prehrana u lipnju nastavlja trend ostvarenja boljih operativnih rezultata (EBITDA) od plana. Prihodi od 587 milijuna kuna su gotovo na razini plana (588 milijuna kuna) dok je 132,7 milijuna kuna EBITDE za gotovo 10 milijuna kuna veća od plana. Prihod i EBITDA poslovne grupe Poljoprivreda su u šestomjesečnom razdoblju niži od planiranih, a najveći utjecaj na ovakav rezultat imali su značajan pad cijena polutvrdog sira te svinjskog mesa na burzama. Grupa Poljoprivreda je u šest mjeseci imala prihod od 991 milijun kuna i EBITDA od 74,6 milijuna kuna.

Pad prihoda je ublažen povećanjem drugih aktivnosti, a s očekivanim dobrim naturalnim rezultatima u sezoni, očekuje se nadomještanje rezultatskog pada u prvom dijelu godine.  Nakon što su 4. srpnja 2018. godine vjerovnici Agrokora na ročištu  izglasali Nagodbu, Trgovački sud u Zagrebu je 5. srpnja 2018. objavio Zapisnik s ročišta za glasovanje o nagodbi, a 6. srpnja 2018. godine je objavio rješenje o potvrdi Nagodbe. Rok za podnošenje žalbi na rješenje o potvrdi nagodbe trajao je zaključno do 23. srpnja 2018. godine. Trgovački sud je zaprimio 92 žalbe vjerovnika. Žalbe po rješenju o potvrdi Nagodbe rješava Visoki trgovački sud. Po pravomoćnosti Nagodbe, započet će se s implementacijom Nagodbe, čije je planirano trajanje između tri i šest mjeseci.

Sve kompanije u sustavu, uz organizaciju i kontrolu od strane Izvanredne uprave, započele su s pripremama za taj tehnički vrlo zahtjevan proces koji će, prema zadnjim procjenama, imati više od 100.000 koraka.U razdoblju na koje se odnosi mjesečno izvješće, sve kompanije iz Grupe Agrokor objavile su godišnja financijska izvješća za 2017. godinu te su započele s objavom kvartalnih financijskih izvješća.     

Tagovi: Agrokor, Konzum, Belje, Vupik, Ledo, Jamnica
PROČITAJ I OVO
HUP: Pokreće se izbor za novog predsjednika/ce
POSLODAVCI
HUP: Pokreće se izbor za novog predsjednika/ce
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pokreće izbor novog predsjednika/ce HUP-a, izvijestili su u srijedu iz HUP-a nakon sjednice nekoliko tijela te udruge, a uoči izvanredne sjednice Skupštine.
Ralph Lauren razočarao kvartalnim rezultatima
GORE OD OČEKIVANJA
Ralph Lauren razočarao kvartalnim rezultatima
NEW YORK - Ralph Lauren Corp je ostvario kvartalni gubitak veći od očekivanog, jer su trgovine širom svijeta koje prodaju jakne, kapute i polo majice bile prisiljene zatvoriti vrata zbog pandemije COVID-19.
Turkish Airlines odgađa preuzimanje novih aviona
UŠTEDE
Turkish Airlines odgađa preuzimanje novih aviona

ANKARA - Turkish Airlines koji je obustavio gotovo sve svoje putničke letove zbog pandemije koronavirusa vjerojatno će odgoditi isporuku naručenih aviona od Boeinga i Airbusa.

Zrakoplovne kompanije dobile 123 mlrd dolara državne pomoći
POMOĆ
Zrakoplovne kompanije dobile 123 mlrd dolara državne pomoći
LONDON - Vlade diljem svijeta izdvojile su do sada 123 milijarde dolara kako bi pomogle zrakoplovnim kompanijama pogođenima pandemijom koronavirusa, priopćila je Međunarodna udruga zračnog prijevoza (IATA).
Atlantic Grupa: Presudom Vrhovnog suda poništena obveza naknade dioničarima Kalničkih voda
PRESUDA
Atlantic Grupa: Presudom Vrhovnog suda poništena obveza naknade dioničarima Kalničkih voda
ZAGREB - Atlantic Grupa zaprimila je Presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojom se preinačuje Presuda Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, te kojom se poništava Rješenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga od 14. srpnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE