GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Agrokor: Operativna dobit iznad, a prihodi ispod plana

Agrokor: Operativna dobit iznad, a prihodi ispod plana
DEVET MJESECI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2018 / 11:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupna operativna dobit Agrokor Grupe u prvih devet mjeseci ove godine dosegnula je 1,6 milijardi kuna, što je za 18,5 milijuna kuna više nego što se planiralo, dok su prihodi manji od plana, pokazuje u utorak objavljeno redovito mjesečno izvješće Izvanredne uprave.

Prihodi grupe iznosili su u tih devet mjeseci oko 18 milijardi kuna, što je oko milijardu manje nego što se planiralo, navodi se u izvješću u kojemu se ističe i da je tijekom listopada nastavljen intenzivni rad na procesu planiranja implementacije nagodbe vjerovnika.

Prehrana s najvećom operativnom dobiti

Najveću operativnu dobit, više od milijardu kuna, imale su kompanije iz poslovnog segmenta Prehrana, dok je Konzum, s realiziranih 399,7 milijuna kuna EBITDA-e, nositelj operativne dobiti poslovnog područja maloprodaja, ističe se u priopćenju.

Naime, operativna dobit grupe Prehrana dosegnula je 1,07 milijardi kuna te je bila gotovo 59 milijuna kuna iznad plana. No, prihodi su bili oko 250 milijuna manji od plana, te su iznosili 6,3 milijarde kuna.

U poslovnoj grupi Prehrana, koja uključuje devet kompanija, najveće prihode u prvih osam mjeseci ostvario je PIK Vrbovec, 1,29 milijardi kuna, uz EBITDA od 119,5 milijuna kuna.

Po prihodu slijedi Jamnica, s ostvarenih 1,05 milijardi kuna i uz operativnu dobit od 270 milijuna kuna, te Ledo, s prihodom od 952 milijuna kuna i EBITDA od 219 milijuna kuna

Grupa Maloprodaja i veleprodaja u prvih devet mjeseci ostvarila je EBITDA-u od 398,3 milijun kuna ili 17 milijuna više od plana. No, prihod od 10,08 milijardi kuna manji je za 716 milijuna od planiranog.

Pritom je Konzum ostvario 6,75 milijardi kuna prihoda, čime je prebacio plan za 0,6 posto. Istodobno, prihod od prodaje u najvećem području poslovanja Konzuma, maloprodaji, na razini godine veći je od plana za 4 posto, navodi se u priopćenju.

EBITDA Konzuma u tom je razdoblju bila 399,7 milijuna kuna ili 125 milijuna iznad plana.

Tisak je u prvih devet mjeseci, prema preliminarnim podacima, ostvario prihod od 1,49 milijarde kuna te EBITDA od 25,5 milijuna kuna, Velpro centar prihod od 885 milijuna kuna i negativnu EBITDA od 10,9 milijuna kuna, a Konzum BiH prihod od 960 milijuna kuna i negativnu EBITDA od 16 milijuna kuna.

Poslovna grupa Poljoprivreda ostvarila je 139,1 milijun kuna operativne dobiti, što je 57 milijuna manje od planiranoga, uz prihode od oko 1,6 milijardi kuna ili 218 milijuna manje od plana.

Kao i u prethodnim mjesecima, zbog niže ostvarenih cijena tovljenika i polutvrdog sira, prihod i operativna dobit poslovnog područja Poljoprivreda su ispod planiranih vrijednosti.

Međutim, kontinuirano se radi na optimizaciji troškova, što rezultira nižim cijenama koštanja po jedinici proizvoda, a dodatno je u nekim segmentima ostvarena količinska prodaja veća od planirane, kaže se u priopćenju.

U poslovnoj grupi Poljoprivreda, u kojoj su tri kompanije, najveći prihod imalo je Belje, 913 milijuna kuna, dok mu je operativna dobit bila 109,9 milijuna kuna.

Ključan događaj – VTS-ova potvrda nagodbe

Kao ključni događaj u razdoblju od 11. listopada do 10. studenog 2018. godine Izvanredna uprava ističe potvrdu nagodbe vjerovnika od strane Visokog trgovačkog suda (VTS) u Zagrebu.

Naime, u postupku izvanredne uprave nad Agrokorom i njegovim ovisnim i povezanim društvima, VTS je 26. listopada objavio rješenje kojim odbacuje sve žalbe vjerovnika na rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu od 6. srpnja, kojim je potvrđena nagodba prihvaćena od strane vjerovnika u postupku izvanredne uprave.

Potvrdom Visokog trgovačkog suda Nagodba vjerovnika u Agrokoru postala je pravomoćna. VTS je tako u cijelosti potvrdio zakonitost postupka postizanja i izglasavanja nagodbe vjerovnika, u svim njegovim fazama, čime je ujedno ispunjen jedan od nekoliko odgodnih uvjeta o kojima ovisi provedba nagodbe, što će vjerovnicima u konačnici osigurati upravljanje kompanijom.

Ujedno, u priopćenju se ističe da je jedan od važnih događaja u proteklom mjesecu priznanje postupka izvanredne uprave i nagodbe u odnosu na Agrokor i njegova povezana društva u SAD-u od strane Stečajnog suda SAD.

Tim cjelovitim priznanjem stečena je pravna zaštita kako od pokretanja bilo kakvih drugih postupaka radi naplate u SAD-u, tako i od svih zahtjeva za naplatom duga prema Agrokoru i njegovim povezanim društvima na njihovoj imovini koja se nalazi u SAD-u, ističe se u priopćenju.

"Tijekom listopada 2018, grupa Agrokor je nastavila s intenzivnim radom na procesu planiranja implementacije nagodbe kroz niz aktivnosti sukladno usvojenim planovima. Primarni fokus procesa planiranja implementacije se nastavlja u dijelu prijenosa poslovnihcjelina od čega su prijenos imovine, operativni aspekti te IT implementacija njezi najopsežniji dijelovi", kaže se, između ostalog, u izvješću.

Po podacima iz izvješća o troškovima izvanredne uprave i poslovanja Agrokora d.d. (koji su iskazani bez PDV-a), od ulaska izvanredne uprave u Agrokor, odnosno 10. travnja 2017. do kraja rujna ove godine, operativni troškovi Agrokora d.d. iznose 1,09 milijardi kuna, od čega pravni, financijski i ostali savjetnici te savjetnici za restrukturiranje čine trošak od 562,6 milijuna kuna.

Operativni troškovi samo za rujan ove godine iznosili su ukupno 24,7 milijuna kuna, od čega su troškovi savjetnika bili 6,33 milijuna kuna.

Tagovi: Agrokor, Ledo, Belje, Jamnica, Konzum, Vupik, Tisak, PIK Vinkovci
PROČITAJ I OVO
Metalac nije smanjio dividendu
DIVIDENDA
Metalac nije smanjio dividendu
GORNJI MILANOVAC - Nadzorni odbor gornjomilanovačkog Metalca (MTLC) sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 26. jun, a na dnevnom redu je usvajanje finansijskih izveštaja za 2019. godinu kao i donošenje odluke o raspodeli dobiti.
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
ŽELJEZNICA
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
PRAG - Češka prijevoznička tvrtka RegioJet planira izravno povezati glavni grad Češke, Prag, s hrvatskim lučkim gradom Rijekom.
Daniel Šturm preuzima funkciju direktora i člana Uprave  Kauflanda za nabavu i marketing
KARIJERE
Daniel Šturm preuzima funkciju direktora i člana Uprave Kauflanda za nabavu i marketing
ZAGREB - Dosadašnji direktor Nabave za svježe proizvode u Kauflandu Hrvatska k.d., Daniel Šturm, sada preuzima funkciju direktora i člana Uprave za Nabavu i Marketing.
Tedeschi: Kriza nije gotova, svi se moramo naučiti živjeti s njom
PORUKE
Tedeschi: Kriza nije gotova, svi se moramo naučiti živjeti s njom
ZAGREB - Vlada je bila dobro organizirana i pravovremeno je komunicirala te donijela mjere za gospodarstvo. Mnoge bitno bogatije i naprednije zemlje su prošle lošije, to nema veze s lijevom ili desnom politikom, nego dobrim upravljanjem u krizi, to je rezultat vođenja. Danas je život kod nas kvalitetniji nego u, primjerice, Španjolskoj, Italiji, Belgiji…, ali i mnogim drugim snažnijim državama od naše, ocijenio je za poslovniFM Emil Tedeschi, predsjednik Uprave i većinski vlasnik Atlantic Grupe.
Pevex proveo anketu među kupcima o zaštitnim mjerama protiv zaraze, evo što su poručili
ANKETE
Pevex proveo anketu među kupcima o zaštitnim mjerama protiv zaraze, evo što su poručili
ZAGREB - Nakon što je ispitao zadovoljstvo kupaca zaštitnim mjerama od pandemije u njegovim trgovačkim centrima, prvi hrvatski trgovački lanac Pevex je ponudio kupcima najtraženiji zaštitni proizvod i to do tri puta jeftiniji od najviše dozvoljene cijene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE