GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Agrokor: 3,1 milijardu kuna prihoda u prva dva mjeseca

Agrokor: 3,1 milijardu kuna prihoda u prva dva mjeseca
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2019 / 13:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prihodi Agrokor grupe u prva dva mjeseca ove godine iznosili su 3,1 milijardu kuna, a operativna je dobit iznosila 71 milijun kuna, objavila je u petak izvanredna uprava u najnovijem mjesečnom izvješću.

Podatci iz izvješća odnose se na poslovanje 16 kompanija u tri poslovna segmenta Agrokora - maloprodaje i veleprodaje, prehrane i poljoprivrede, a u izvješću se ističe kako sva tri segmenta bilježe rast prihoda i EBITDA u odnosu na plan. Grupa maloprodaja i veleprodaja u prva je dva mjeseca ostvarila prihode od 1,8 milijardi kuna, ili 1,3 posto više od plana, uz negativnu EBITDA od 8,4 milijuna kuna. Nositelj operativne dobiti grupe maloprodaja i veleprodaja bio je Konzum.

Po podacima iz izvješća, prihodi Konzuma u prva dva mjeseca su premašili plan za 1,5 posto te su dosegnuli 1,24 milijarde kuna kuna, dok je operativna dobit iznosila 13,4 milijuna kuna, što je 28 milijuna kuna bolje od plana (prema kojem se očekivala negativna EBITDA od 14,7 milijuna kuna). "Veći ostvareni prihodi od planiranih u kombinaciji s nižim operativnim troškovima rezultirali su pozitivnim učinkom na EBITDA koja je značajno veća od planirane", obrazlaže se u izvješću.

Tisak je u prva dva ovogodišnja mjeseca, prema preliminarnim podacima, ostvario prihod od 253 milijuna kuna te negativnu EBITDA od 7,6 milijuna kuna, Velpro centar prihod od 113 milijuna kuna i negativnu operativnu dobit od 11,8 milijuna kuna, a Konzum BiH prihod od 193 milijuna kuna i negativnu EBITDA od 2,4 milijuna kuna.

Grupa prehrana, koja obuhvaća devet kompanija, ostvarila je u prva dva mjeseca operativnu dobit od 42 milijuna kuna, što je povećanje od 22,7 posto u odnosu na plan, dok su prihodi viši od planiranih za 1,2 posto i iznosili su 906 milijuna kuna. "Ostvarena operativna dobit je iznad plana kao rezultat operativne efikasnosti, provođenja programa kontrole troškova i viših prihoda od prodaje", navodi se u izvješću.

U poslovnoj grupi prehrana Zvijezda je ostvarila 102 milijuna kuna prihoda, što je sedam milijuna kuna više od plana, uz operativnu dobit od 9,4 milijuna kuna, ili pet milijuna više od plana. PIK Vrbovec je ostvario prihode od 237 milijuna kuna, uz EBITDA od 20,1 milijun kuna, Jamnica prihode od 121 milijun kuna, uz operativnu dobit od 13,1 milijun kuna, dok je Ledo imao prihod od 101 milijun kuna i negativnu EBITDA od 300 tisuća kuna.

Po podacima iz izvješća, tri tvrtke iz poslovne grupe poljoprivreda u prva dva mjeseca ove godine ostvarile su prihod od 358 milijuna kuna, što je 25 posto više od plana, a operativna je dobit u odnosu na plan porasla za 41,4 posto, na 37,3 milijuna kuna. "Rast prihoda temeljen je na većim prihodima u segmentu prodaje žitarica i uljarica, tovne junadi, ABC sira te u segmentu prodaje stočne hrane, dok je ostvarena EBITDA veća od planirane zbog rasta prihoda od prodaje kao i uslijed kontrole operativnih troškova te sinergijskih ušteda koje su ostvarene na troškovima sirovina i materijala", navodi se u izvješću.

U toj je poslovnoj grupi najveći prihod imalo je Belje, 173 milijuna kuna, dok mu je operativna dobit bila 26,8 milijuna kuna. PIK Vinkovci su u prva dva mjeseca ostvarili prihod od 136 milijuna kuna, uz EBITDA od 2,2 milijuna kuna, a Vupik prihod od 49 milijuna kuna i operativnu dobit od 8,3 milijuna kuna.

Troškovi izvanredne uprave 1,48 milijardi kuna

Po podacima iz izvješća o troškovima izvanredne uprave i poslovanja Agrokora d.d., od ulaska izvanredne uprave u Agrokor, odnosno od 10. travnja 2017. do kraja veljače ove godine, operativni troškovi iznose oko 1,48 milijardi kuna, od čega se najveći dio, 811,7 milijuna kuna odnosi na trošak pravnih, financijskih i ostalih savjetnika te savjetnika za restrukturiranje.

U izvješću se navodi kako su ukupni operativni troškovi za veljaču veći u usporedbi sa siječnjem te iznose 96,5 milijuna kuna. Naime, troškovi savjetnika su manji u veljači usporedno sa siječnjem, ali trošak novog financiranja u veljači je povećao ukupne operativne troškove, kaže se u izvješću. Navodi se da kada se gledaju isključivo savjetnički troškovi, ukupni troškovi savjetnika u veljači iznose 15,37 milijuna kuna, što je smanjenje od 16,89 milijuna kuna manje nego u siječnju.

Izvanredna uprava u izvješću među ostalim napominje kako je Fortenova grupa započela s radom 1. travnja, čime je uspješno implementirana nagodba vjerovnika Agrokora odnosno plan financijskog i vlasničkog restrukturiranja kompanije koja se prije dvije godine našla pred stečajem zbog nemogućnosti podmirivanja obveza.

U Amsterdamu je 1. travnja održana i skupština imatelja depozitarnih potvrda izdanih od strane Fortenova Group STAK Stichting na kojoj su prisustvovali imatelji 168.300.328 potvrda, predstavljajući 63,76 posto od ukupnog broja izdanih depozitarnih potvrda s pravom glasa. Sve odluke su prihvaćene s velikom većinom prisutnih glasova, između ostalog, i one o izboru članova Upravnog odbora Fortenova grupe.

Upravni odbor je odlučio da je Maksim Poletaev predsjednik, a Miodrag Borojević zamjenik predsjednika Upravnog odbora dok su Daniel Boehi, Paul Foley, Julian Michael Simmonds, Sergei Volk i Kelly Griffith neizvršni članovi Upravnog odbora. Fabris Peruško je izvršni član Upravnog odbora, a izabrani su i izvršni direktori Fortenova grupe - Fabris Peruško je glavni izvršni, Irena Weber zamjenica glavnog izvršnog direktora i glavna operativna direktorica, a Vladimir Bošnjak izvršni direktor za financije (CFO).

Tagovi: Agrokor, Fortenova grupa, Belje, Konzum, Ledo, Jamnica
PROČITAJ I OVO
Značajni poslovi Energoinvesta u 2021.
POSLOVI
Značajni poslovi Energoinvesta u 2021.
SARAJEVO - Energoinvest je u 2021. godinu ušao sa značajnim ugovorenim poslovima, a prema Planu za ovu godinu se planiraju prihodi u iznosu od cca 200 miliona KM.
Mastercard preuzima Ekatu za 850 milijuna dolara
AKVIZICIJE
Mastercard preuzima Ekatu za 850 milijuna dolara
NEW YORK - Mastercard je dogovorio preuzimanje kompanije za verifikaciju digitalnog identiteta Ekata za 850 milijuna dolara.
Coca-Cola bolja od očekivanja analitičara
SOLIDNO
Coca-Cola bolja od očekivanja analitičara
ATLANTA - Američki div Coca-Cola u prvom je tromjesečju zabilježio 2,25 milijardi dolara neto dobiti, što je 19 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
U Švedskoj se svakodnevno bacaju stotine doza AstraZenece
NEPOVJERENJE
U Švedskoj se svakodnevno bacaju stotine doza AstraZenece
STOCKHOLM - Stotine doza AstraZenecinog cjepiva protiv covida-19 baca se svaki dan u Stockholmu jer se stanovnici odbijaju njime cijepiti, rekao je švedski liječnik u ponedjeljak za televiziju SVT.
Za gradnju pruge Hrvatski Leskovac - Karlovac stiglo 15 ponuda, najpovoljnija kineska
PRUGA
Za gradnju pruge Hrvatski Leskovac - Karlovac stiglo 15 ponuda, najpovoljnija kineska
ZAGREB - Na natječaj za radove na projektu rekonstrukcije postojećeg i izgradnji drugog kolosjeka željezničke pruge na dionici Hrvatski Leskovac-Karlovac pristiglo je 15 ponuda, a ponude su u rasponu od 1,3 milijarde kuna do 2,9 milijardi kuna (bez PDV-a), izvijestili su u ponedjeljak iz HŽ Infrastrukture.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE