GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Agrokomerc ponovno pokrenuo peradarsku proizvodnju

Agrokomerc ponovno pokrenuo peradarsku proizvodnju
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2019 / 17:30
Autor: SEEbiz
VELIKA KLADUŠA - Nakon više od dvadeset godina krajiški div "Agrokomerc" ponovo je pokrenuo peradarsku proizvodnju.

Pedeset hiljada pilića useljeno je u četiri farme. "Agrokomerc" je u vrijeme najveće ekspanzije imao jedanaest peradarskih farmi za proizvodnju jaja i pilećeg mesa, izvijestio je reprezent.ba.

Investicijom od oko 500.000 KM nekadašnji gigant pokušava oživjeti ovu vrstu proizvodnje, koja u Unsko-sanskom kantonu trenutno nije zastupljena.

-Mi smo u pripremu objekata uložili vlastita sredstava od oko 100.000 KM, a ovaj program za uzgoj koštaće oko 400 do 500.000 KM. To je investicija koja zahtjeva trud, rad i ozbiljnost, kaže Mersad Hamidović, direktor "Agrokomerca".

Na farmu u naselju Elezovići stigli su pilići iz Mađarske, sorte Tetrahibrid. Od dvanaest postojećih za trenutne potrebe koriste četiri hale.

-Ovo su pilenke koje su za uzgoj iz kojih će nastati koka nosilica koja će nositi konzumna jaja. Za njihovu pripremu morali smo osigurati objekt, čišćenje, dezinfekciju i ugrijati ih na temperaturi od 33 do 35 stepeni, kaže Senad Abdagić, upravnik farme pilića u Elezovićima.

Kao odhranjene koke nosilje će biti preseljene na farmu u naselju Šumatac gdje će biti uzgajana konzumna jaja.

Važna je i činjenica da je "Agrokomerc" sa strateškim partnerom, tešanjskim AS holdingom, odnosno kladuškom članicom AC FOOD već dogovorio otkup u cjelosti.

–Uzgoj traje osamnaest sedmica, a kad ih preselimo na farmu u Šumatcu ide proizvodnja konzumnih jaja godinu ili godinu i po dana. Nakon toga idu na klanje, kaže Mersad Hamidović, direktor "Agrokomerca".

U skorije vrijeme bi ovdje trebalo biti useljeno još 50.000 pilića. Plan "Agrokomerca" je da u budućem periodu pronađu strateškog partnera i pokrenu proizvodnju brojlera, najvjerovatnije na farmi u Crvarevcu, jer bi se uz manja ulaganja i tamo mogla pokrenuti prozvodnja. Za to će im biti potrebna klaonica koju trenutno nemaju.
U ovom dijelu uspjeli su zaposliti dvanaest radnika.

Tagovi: Agrokomerc, peradarska proizvodnja, Mersad Hamidović
PROČITAJ I OVO
Omnio proglasio zagrebački aerodrom najgorim u Europi
PORAZNO
Omnio proglasio zagrebački aerodrom najgorim u Europi
BERLIN - Omnio, njemačka internetska platforma za putovanja vlakom, autobusom i avionom, proglasila je hrvatsku Međunarodnu zračnu luku Zagreb - Franjo Tuđman najgorom među 30 u Europi. Od mogućih 100 bodova dobila je nula.
Dostupan lijek koji sprječava širenje korone kod zaraženih
LIJEK
Dostupan lijek koji sprječava širenje korone kod zaraženih
ZAGREB - Tim znanstvenika s Instituta za biomedicinske znanosti pri državnom Sveučilištu Georgia otkrio je da postoji lijek koji se može jednostavno popiti, a u potpunosti je učinkovit u sprječavanju širenja novog koronavirusa, 24 sata nakon što ga pacijent popije.
Super Konzum Vukovarska slavi svoj 25. rođendan
ROĐENDAN
Super Konzum Vukovarska slavi svoj 25. rođendan
ZAGREB - Kako bi se kupcima omogućila nabava svih potrebnih namirnica na jednom mjestu te tako olakšao proces kupnje, davne 1995. na 2075 m2 prodajnog prostora otvoren je Super Konzum Vukovarska koji je, pružajući kompletnu uslugu po svim odjelima, redefinirao značenje pojma maloprodaja u Hrvatskoj, ali i u regiji.
KLM uvodi drugi dnevni let za Zagreb
LETOVI
KLM uvodi drugi dnevni let za Zagreb
ZAGREB - Nizozemski KLM, najstarija zrakoplovna aviokompanija na svijetu, od 12. veljače sljedeće godine uvodi drugi dnevni let na liniji Amsterdam – Zagreb - Amsterdam.
Telekom Srbija isplatio međudividendu
DIVIDENDA
Telekom Srbija isplatio međudividendu
BEOGRAD - Nacionalni telekomunikacioni operater, Telekom Srbija, isplatio je privremenu dividendu (međudividendu) u ukupnom iznosu od 2,07 milijardi dinara odnosno bruto 2,5814 dinara po akciji, saopštio je Centralni registar hartija od vrednosti
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE