GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Agrokomerc ponovno pokrenuo peradarsku proizvodnju

Agrokomerc ponovno pokrenuo peradarsku proizvodnju
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2019 / 17:30
Autor: SEEbiz
VELIKA KLADUŠA - Nakon više od dvadeset godina krajiški div "Agrokomerc" ponovo je pokrenuo peradarsku proizvodnju.

Pedeset hiljada pilića useljeno je u četiri farme. "Agrokomerc" je u vrijeme najveće ekspanzije imao jedanaest peradarskih farmi za proizvodnju jaja i pilećeg mesa, izvijestio je reprezent.ba.

Investicijom od oko 500.000 KM nekadašnji gigant pokušava oživjeti ovu vrstu proizvodnje, koja u Unsko-sanskom kantonu trenutno nije zastupljena.

-Mi smo u pripremu objekata uložili vlastita sredstava od oko 100.000 KM, a ovaj program za uzgoj koštaće oko 400 do 500.000 KM. To je investicija koja zahtjeva trud, rad i ozbiljnost, kaže Mersad Hamidović, direktor "Agrokomerca".

Na farmu u naselju Elezovići stigli su pilići iz Mađarske, sorte Tetrahibrid. Od dvanaest postojećih za trenutne potrebe koriste četiri hale.

-Ovo su pilenke koje su za uzgoj iz kojih će nastati koka nosilica koja će nositi konzumna jaja. Za njihovu pripremu morali smo osigurati objekt, čišćenje, dezinfekciju i ugrijati ih na temperaturi od 33 do 35 stepeni, kaže Senad Abdagić, upravnik farme pilića u Elezovićima.

Kao odhranjene koke nosilje će biti preseljene na farmu u naselju Šumatac gdje će biti uzgajana konzumna jaja.

Važna je i činjenica da je "Agrokomerc" sa strateškim partnerom, tešanjskim AS holdingom, odnosno kladuškom članicom AC FOOD već dogovorio otkup u cjelosti.

–Uzgoj traje osamnaest sedmica, a kad ih preselimo na farmu u Šumatcu ide proizvodnja konzumnih jaja godinu ili godinu i po dana. Nakon toga idu na klanje, kaže Mersad Hamidović, direktor "Agrokomerca".

U skorije vrijeme bi ovdje trebalo biti useljeno još 50.000 pilića. Plan "Agrokomerca" je da u budućem periodu pronađu strateškog partnera i pokrenu proizvodnju brojlera, najvjerovatnije na farmi u Crvarevcu, jer bi se uz manja ulaganja i tamo mogla pokrenuti prozvodnja. Za to će im biti potrebna klaonica koju trenutno nemaju.
U ovom dijelu uspjeli su zaposliti dvanaest radnika.

Tagovi: Agrokomerc, peradarska proizvodnja, Mersad Hamidović
PROČITAJ I OVO
Štrajk upozorenja u Petrohemiji jer nema povećanja plata
NEZADOVOLJSTVO
Štrajk upozorenja u Petrohemiji jer nema povećanja plata
PANČEVO - Samostalni sindikat HIP “Petrohemije” najavio je da će narednih deset radnih dana organizovati štrajk upozorenja u trajanju od jednog sata jer "u prethodnih 11 godina osnovna zarada u toj kompaniji nije povećana ni za dinar".
Preminuo medijski magnat Sumner Redstone
IN MEMORIAM
Preminuo medijski magnat Sumner Redstone
LOS ANGELES - Američki medijski magnat Sumner Redstone, u čijem su carstvu CBS i Viacom, umro je u utorak navečer u 97. godini, izvijestio je u srijedu obiteljski holding National Amusements.
Direktor Telekoma Srbija oteo mikrofon i oterao Mariniku Tepić
SKANDAL
Direktor Telekoma Srbija oteo mikrofon i oterao Mariniku Tepić
BEOGRAD - Izvršni direktor "Telekoma" Draško Marković oteo je mikrofon i onemogućio nastavak konferencije za novinare Marinike Tepić, potpredsednice Stranke slobode i pravde, ispred sedišta te kompanije.
TUI osigurao dodatnu državnu financijsku injekciju
INJEKCIJA
TUI osigurao dodatnu državnu financijsku injekciju

BERLIN - Njemačko-britanski turistički div Tui objavio je u srijedu da će od njemačke državne banke KfW dobiti dodatnih 1,05 milijardi eura u sklopu zajma koji mu treba pomoći da prebrodi koronakrizu.

Preminuo Jozo Bogdan, vlasnik Feala iz Širokog Brijega
IN MEMORIAM
Preminuo Jozo Bogdan, vlasnik Feala iz Širokog Brijega

ZAGREB - Poznati bosanskohercegovački gospodarstvenik, vlasnik tvrtke Feal iz Širokog Brijega Jozo Bogdan (66) preminuo je u srijedu u KBC Zagreb, gdje je bio prebačen u utorak zbog anafilaktičkog šoka, u koji je bio pao nakon što ga prije nekoliko dana ubola osa.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE