GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odbacila prijavu zainteresiranih za Novu TV

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odbacila prijavu zainteresiranih za Novu TV
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2017 / 15:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) donijela je odluku o odbacivanju prijave namjere provedbe koncentracije tvrtke Slovenia Broadband, koja je bila zainteresirana za preuzimanje Nove TV, jer "ne postoje uvjeti za pokretanje postupka ocjene dopuštenosti te koncentracije".

AZTN pritom ističe kako je Agencija za elektroničke medije (AEM) sredinom ovog mjeseca donijela odluku da bi provedbom koncentracije poduzetnika Slovenia Broadbanda i Nova TV nastala nedopuštena koncentracija u smislu odredbi Zakona o elektroničkim medijima.

Prema propisima o zaštiti tržišnog natjecanja, podnositelji prijave koncentracije, koja se odnosi na područje medija a na nju se primjenjuju i posebni propisi o elektroničkim medijima, mora AZTN-u dostaviti odluku AEM-a da time ne nastaje nedopuštena koncentracija. Budući da Slovenia Broadband takvu odluku nije mogao pribaviti jer je AEM koncentraciju proglasio nedopuštenom, AZTN je utvrdio da ne postoje uvjeti za pokretanje postupka ocjene dopuštenosti koncentracije poduzetnika i odbacio prijavu, ističe se u priopćenju.

Odluka AZTN-a uslijedila je nakon odluke Vijeća za elektroničke medije (VEM), koje upravlja AEM-om, nakon koje se oglasila i United Group, medijska grupa zainteresirana za preuzimanje NoveTV.

Iz te medijske grupe najavili su kako će njihovi pravni timovi proučiti odluku kojim se odbacuje njihova prijava poručivši kako će "ocijeniti je li odluka u skladu s europskim načelom vladavine prava i je li lokalno pravo primijenjeno na nediskriminirajući način".

Ako to nije slučaj, United Group će istražiti sve mogućnosti pravnih lijekova. U svim ostalim državama članicama EU-a dopušteno je zajedničko vlasništvo pružatelja medijskih usluga i operatora uz posebne uvjete, ako je to potrebno, isticalo se u priopćenju United Groupa.

S druge strane, u odluci VEM-a isticalo se kako je Slovenia Broadband S.a.r.l., međunarodno holding društvo koje upravlja poslovanjem raznih operativnih društava u srednjoj i istočnoj Europi, uključujući i područje Hrvatske.

Trgovačka društva pod kontrolom podnositelja prijave aktivna u proizvodnji i emitiranju televizijskih kanala na području Hrvatske su Orlando klinci d.o.o, Fight channel d.o.o, Adria News d.o.o. i Totalna televizija d.o.o. Zagreb, isticalo se u odluci VEM.

"Trgovačko društvo Totalna televizija d.o.o. je mrežni operator u smislu Zakona o elektroničkim komunikacijama za pružanje javno dostupnih telefonskih usluga u nepokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži, usluga prijenosa slike, govora i zvuka putem elektroničkih komunikacijskih mreža (što isključuje usluge radiodifuzije) te usluge davanja pristupa internetu. Slijedom toga, na ovaj subjekt se primjenjuje odredba Zakona o elektroničkim medijima, prema kojoj operator koji obavlja djelatnost prijenosa audiovizualnog i/ili radijskog programa ne može biti nakladnik televizije i/ili radija", kaže se u odluci VEM-a.

Kako je potvrđeno Hini, VEM-u je dosad stigla samo jedna prijava za ocjenu dopuštene medijske koncentracije od zainteresiranih za preuzimanje vlasništva u društvu NovaTV d.d.

Druge prijave za ocjenu dopuštenosti koncentracije, vezano za stjecanje kontrole nad Nova TV d.d., nisu zaprimljene. Američki investicijski fond KKR je vlasnik poslovne grupacije kojoj pripada, između ostalog, i podnositelj prijave, u konkretnom slučaju Slovenia Broadband S.a.r.l., ističe se u odgovoru AEM-a.

Tagovi: Nova TV, Slovenia Broadband, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, Vijeće za elektroničke medije
PROČITAJ I OVO
CIAK Grupa preuzela Trgometal
ŠIRENJE
CIAK Grupa preuzela Trgometal
ZAGREB - CIAK Grupa priopćila je kako je 3. ožujka finalizirala ugovor o preuzimanju Trgometala.
Zračna luka Zagreb cilja na low cost aviokompanije
LOW COST
Zračna luka Zagreb cilja na low cost aviokompanije
ZAGREB - Zračna luka Zagreb započela je pregovore o dovođenju low cost aviokompanija kako bi se potaknuo rast jer pandemija koronavirusa i dalje uveliko utječe na industriju.
Profitne i EBITDA marže: HT na vrhu
MARŽE
Profitne i EBITDA marže: HT na vrhu
ANALIZA - Rezultati za 2020. godinu uključuju posljedice hrvatske turističke sezone koje izravno i neizravno utječu na mnoge hrvatske bluechipove.
FT: EU traži pristup cjepivima AstraZenece proizvedenima u Americi
CJEPIVA
FT: EU traži pristup cjepivima AstraZenece proizvedenima u Americi

LONDON - Europska unija zatražit će od Sjedinjenih Država da dozvole izvoz cjepiva AstraZenece kako bi nadomijestila vlastite nedostatke u opskrbi, objavio je u subotu Financial Times (FT).

Hrvatska s najmanjim udjelom žena na menadžerskim pozicijama u EU
PORAZNO
Hrvatska s najmanjim udjelom žena na menadžerskim pozicijama u EU
ZAGREB - Hrvatska je na začelju ljestvice zemalja Europske unije po udjelu žena na menadžerskim pozicijama, koje su i na razini Unije još uvijek daleko od ravnopravnosti s muškarcima, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE