GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Afrička kuga kod divljih svinja u Pirotu i okolini Kladova

Afrička kuga kod divljih svinja u Pirotu i okolini Kladova
ZARAZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2020 / 14:33
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Na teritoriji dva lovišta u Pirotskom okrugu i jednom u okolni Kladova ustanovljena je pojava afričke kuge kod divljih svinja, a spovode se sve neophodne mere kako bi se ta bolest suzbila, kažu u Upravi za veterinu.

Rukovodilac Nacionalnog kriznog centra Uprave za veterinu Saša Ostojic kaže da se afrička kuga kod divljih svinja pojavila početkom meseca i to najpre zbog pogoršanja epiziotološke situacije u zemaljama u okruženju, pre svega, u Bugarskoj i Rumuniji.

One imaju sve više ovakvih slučajeva i bilo je za očekivati da se može skorije proširiti na naše prostore naročito zbog migratornih puteva divljih svinja, koje je teško kontrolisati, rekao je Ostojić Tanjugu.

Slučajevi afričke kuge kod divljih svinja registrovani su u graničnim predelima prema Bugarskoj, u Pirotskom upravnom okrugu i u opštini Kladovo.
On podseća da u Srbiji više nema zaraze afričkom kugom kod domaćih svinja i dodaje da je pojave te bolesti bilo na područuju Mladenovca, Smederevske Palanke i jednom mestu u pograničnom delu, ka Rumuniji .

„Sveobuhvatnim merama i nadzorom uspeli smo da ođavimo bolest afričke kuge kod domaćih svinja u Srbiji i više te bolesti nema kod domaće stoke", rekao je Ostojić.
On je naveo da se drugačije tretira pojava afričke kuge kod domaćih i diviljih svinja, a samim tim preduzimaju i drugacije mere.

Što se tiče domaćih svinja, propisuje se zabrana kretanja i prometa stoke i proizvoda dok se kod pojave bolesti kod divjih životinja, te mere ograničavaju i fokuširaju na lovišta, zabranu lova ili pojačani odstrel u zavisnosti od toga o kojoj zoni je reč.
Prema postojećem rešenju i merama na terenu sprovodi se pojačani odstrel kako bi se smanjio broj divljih svinja na ugroženom područuju, a samim tim predupredila i pojava bolesti, rekao je Ostojić.

Tagovi: afrička kuga svinja, afrička svinjska kuga
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE