GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aerodromi Crne Gore u koncesiju, već zainteresovano dvadesetak kompanija

Aerodromi Crne Gore u koncesiju, već zainteresovano dvadesetak kompanija
KONCESIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2019 / 16:38
Autor: SEEbiz / CdM
PODGORICA - Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici usvojila je Koncesioni akt i ugovor o koncesiji za Aerodrome Crne Gore, saopštio je ministar saobraćaja Osman Nurković. Premijer Duško Marković je poručio da Aerodrome ne prodajemo, već kako je poručio, očekuje veliko ulaganje koja ostaju budućim generacijama.

Ministar iz SD-a Damir Šehović je bio protiv usvajanja Koncesionog akta. Stav SD je ponovoljen i na Vladi, kazao je Nurković, i dodao, da su ostali pri tome da Aerodrome ne treba dati pod koncesiju.

Nurković je kazao da je već obavio razgovore sa 15 ili 20 firmi koje su zainteresovane za Aerodrome.

„Oko 20 renomiranih firmi iz ove oblasti je već zainteresovano za Aerodrome, vidjećemo ko će ispuniti kriterijume koje smo postavili u ovom aktu“, kazao je Nurković.

Nakon svih procedura i tendera, Nurković očekuje da ugovor sa koncensionarom bude potpisan u martu naredne godine.

„Planiramo da u februaru ili martu izvršimo prenos imovine“, kazao je Nurković.

Očekivani obim investicija je najmanje 80 miliona u prve tri godine i, kako dodaje Nurković, najmanje 200 miliona eura tokom ukupnog trajanja investicije.
Obaveza ponuđača je, kako navodi ministar, da avansno uplati najmanje 100 miliona eura i da tokom trajanja koncesije, odnosno u narednih 30 godina državi uplaćuje najmanje 10 odsto godišnjeg prihoda Aerodroma.

“Formiranje cijena biće pod strogom kontrolom Ministarstva” , kazao je Nurković.

Ministar je saopštio da je Ekonomski fakultet utvrdio da je tržišna cijena Aerodroma 140 miliona eura. Naveo je da su uslovi za budućeg koncesionara veoma strogi.

„Taj ko zadovolji sve kriterijume tehničke, finansijske i ko da najbolju ponudu za poboljšanje avio dostupnosti biće proglašen za pobjednika tendera“, kazao je Nurković.

Ministar je objasnio i da nema bojazni da će radnici ostati bez posla, jer su, kako je kazao, zaštićeni najboljim kolektivnim ugovorom.
Pojasnio je da u narednih pet godina neće biti otpuštanja.

„I radnici smatraju da smo jako dobro zaštitili njihove interese kolektivnim ugovorom“, naveo je Nurković.

Tagovi: Aerodromi Crne Gore, Osman Nurković, Duško Marković, Vlada Crne Gore
PROČITAJ I OVO
Ryanair podigao procjene putničkog prijevoza u idućim godinama
BOLJE PROGNOZE
Ryanair podigao procjene putničkog prijevoza u idućim godinama
DUBLIN - Irski niskotarifni avioprijevoznik Ryanair povisio je u četvrtak procjenu broja putnika u sljedećih pet godina, ukazujući na suspregnutu potražnju u Europi i smanjene kapacitete u sektoru zračnog prijevoza putnika zbog pandemije covida 19.
Pet ponuda za trećemajsku novogradnju 514
PONUDE
Pet ponuda za trećemajsku novogradnju 514
RIJEKA - Na javni poziv za podnošenje obvezujućih ponuda za kupnju broda za prijevoz automobila i kamiona (novogradnje 514), koji se gradi u 3. maju, a u vlasništvu je Republike Hrvatske, prispjelo je pet ponuda, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.
Mepas i Stanić potpisali ugovor o kupoprodaji zadarske Maraske
KUPOPRODAJA
Mepas i Stanić potpisali ugovor o kupoprodaji zadarske Maraske
ZAGREB - Stanić Beverages, tvrtka u vlasništvu Stanić Grupe, potpisala je sa Saponijom i Koestlinom, članicama Mepas grupe, kupoprodajni ugovor o kupnji Maraske, objavili su u četvrtak iz tih tvrtki ne navodeći vrijednost transakcije.
Pipistrelu veliki ugovor s Mađarima
POSLOVI
Pipistrelu veliki ugovor s Mađarima
LJUBLJANA - Slovenski proizvođač ultralakih aviona Pipistrel potpisao je ugovor s mađarskim Genevation Aircraft o prodaji Pipistreloveg aviona VIRUS SW 121A explorer u Mađarskoj te ugovor o pravima prodaje tog aviona za koji tvrtka kaže da vrijedi više od 100 milijuna eura za period više od deset godina.
Accor otvara prvi hotel Mövenpick u Hrvatskoj
HOTELI
Accor otvara prvi hotel Mövenpick u Hrvatskoj
SPLIT - Accor nastavlja s proširivanjem svojeg portfelja u Hrvatskoj i cijeloj regiji. Zahvaljujući partnerstvu s društvom Split Peninsula Properties d.o.o. i razvojnim timom društva MPPD d.o.o., grupacija će plasirati još jedan vrhunski brend u omiljenom turističkom odredištu – gradu Splitu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE