GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aerodrom Priština postao drugi najprometniji u regiji

Aerodrom Priština postao drugi najprometniji u regiji
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2021 / 07:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prištinski aerodrom postao je drugi najprometniji u bivšoj Jugoslaviji 2020. godine pretekavši Zagreb, Split i Dubrovnik.

Tijekom perioda siječanj-studeni opslužio je 974.212 putnika, što je pad od oko 58% u odnosu na prethodnu godinu, znatno ispod europskog prosjeka. Sam prištinski aerodrom bio je zatvoren više od tri mjeseca zbog pandemije koronavirusa. U prvom tjednu prosinca imao je 16.899 putnika, dok je samo između 19. prosinca i 23. prosinca opslužio 23.000 putnika. Sveukupno, broj letačkih operacija smanjio se za oko 50%. Zbog novog soja koronavirusa pronađenog u Ujedinjenom Kraljevstvu, letovi iz Londona su obustavljeni.

Dijaspora je pokretač manjeg pada putnika na aerodromu u Prištini u usporedbi s drugima u Evropi.

- Naš se promet uglavnom oslanja na dijasporu, koja živi i radi u inozemstvu, što znači da većina njih ima državljanstvo i/ili boravišnu dozvolu zemalja u kojima žive. Na osnovu gore navedenih razloga, naše putnike ograničenja dokumenata nisu toliko pogodila, dok se njihova želja da dođu i posjete obitelji na Kosovu i dalje nastavlja usprkos pandemiji. To je jedan od glavnih razloga što su brojke putnika zabilježile manji pad u odnosu na druge regionalne aerodrome, posebno u posljednja dva do tri mjeseca, rekao je glavni operativni direktor prištinskog aerodroma Gokmen Aritay za EX-YU Aviation News.

Prištinski aerodrom je u procesu proširenja svoje piste sa 2.500 na 3.000 metara, dok će njegov sistem za slijetanje s instrumenata (ILS) biti nadograđen iz kategorije II u kategoriju IIIb, omogućavajući slijetanje aviona u nepovoljnijim vremenskim uvjetima.

Tagovi: Aerodrom Priiština, Kosovo, Zračna luka Zagreb, Zračna luka Dubrovnik
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE