GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Adris ostvario trostruko veću neto dobit

Adris ostvario trostruko veću neto dobit
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2022 / 16:43
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Adris grupa u prvih je šest mjeseci ostvarila 157 milijuna kuna neto dobiti, trostruko više nego u odnosu na isto razdoblje lani, dok su joj ukupni prihodi porasli za 16 posto, a EBITDA za 33 posto, izvijestili su u srijedu iz te tvrtke.

Grupa je, kako navode, u prvom polugodištu ostvarila ukupan prihod od 2,9 milijardi kuna, što je za 16 posto više u usporedbi s istim razdobljem lani. Prihod od prodaje robe i usluga pritom je iznosio 2,69 milijardi kuna i veći je za 20 posto.

Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 461milijun kuna, što predstavlja rast od 33 posto.

Neto dobit za prvih šest mjeseci trostruko je veća i iznosi 157 milijuna kuna.

CO s rastom svih pokazatelja

Croatia osiguranje (CO) je u prvih šest mjeseci ostvarilo konsolidiranu neto dobit u iznosu od 222 milijuna kuna, što predstavlja rast od šest posto.

Konsolidirana bruto zaračunata premija, uključujući i regionalne podružnice, iznosi 2,2 milijarde kuna, što je za devet posto više u usporedbi s prvim polugodištem prošle godine. Kombinirani omjer iz redovitog poslovanja CO grupe iznosi 94,2 i za 0,2 postotna boda bolji je od ostvarenja u prvih šest mjeseci prošle godine, navodi se u priopćenju.

Također se ističe kako u segmentu razvoja digitalnog poslovanja u 2022. godini nastavljaju s ulaganjem većim od 100 milijuna kuna, a nastavljaju se i ulaganja u razvoj i širenje zdravstvenog segmenta vrijedna više od 60 milijuna kuna.

Hrvatsko tržište osiguranja ostvarilo je u prvom polugodištu ove godine rast od šest posto, a CO je, kako navode, učvrstilo svoju lidersku poziciju. Ostvarena je ukupna bruto zaračunata premija Croatia osiguranja u Hrvatskoj u iznosu od 1,8 milijardi kna, što je rast od sedam posto.

Turistički dio poslovanja s ohrabrujućim rezultatima

Iz Adrisa u priopćenju navode kako je turistički dio Grupe u prvom polugodištu ostvario prihod od prodaje robe i usluga u iznosu od 631 milijuna kuna, što je dvostruko više nego u prvih šest mjeseci lani, odnosno pet posto više od rekordne 2019. godine.

Ostvarena je EBITDA u iznosu od 131 milijun kuna, što je gotovo tri puta više od prošlogodišnje - tvrtka je u prvom polugodištu prošle godine ostvarila i 57 milijuna kuna prihoda od covid potpora.

EBITDA je na razini 75 posto ostvarenja prvog polugodišta 2019. godine. Ostvaren je EBIT u iznosu od minus 13 milijuna kuna, a neto gubitak turističkog segmenta iznosi 26 milijuna kuna.

Planirana ulaganja u turističkom dijelu Grupe u ovoj godini iznose više od 400 milijuna kuna, a najveći dio odnosi se na rekonstrukciju i repozicioniranje zagrebačkog hotela Panorama.

Više od 100 milijuna kuna uloženo je u podizanje kvalitete kampova, a nastavljaju se i pripreme na dva strateška turistička projekta, zagrebačkom hotelu Westin te splitskom hotelu Marjan.

Iz Adrisa podsjećaju kako da u sljedećem trogodišnjem razdoblju u turistički dio svoga poslovanja planiraju prosječno godišnje investirati više od 800 milijuna kuna.

Cromaris ostvario 29 posto veći izvoz

Cromaris je u prvom polugodištu ostvario neto dobit u iznosu od 10,8 milijuna kuna, a prihodi od prodaje iznose 360 milijuna kuna, što je rast od 32 posto.

EBITDA iznosi 44 milijuna kuna, ili 31 posto više, pri čemu je u prvom polugodištu 2021. tvrtka ostvarila i covid potpore u iznosu od 6,8 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

Cromaris je u prvom polugodištu ostvario prodaju od 6.971 tonu ekvivalenta svježe ribe, što je za 26 posto više nego u prvih šest mjeseci lani.

Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 29 posto, ponajprije zahvaljujući snažnom rastu na tržištima Italije i Španjolske, navode iz Adrisa dodajući kako Cromaris i nadalje ostvaruje visok udio od prodaje na inozemnim tržištima - 89 posto količinske prodaje i isto toliko prihoda od prodaje.

Tagovi: Adris Grupa, dividenda, Maistra, Croatia osiguranje, Cromaris, Croatia osiguranje, ante Vlahović, Davor Tomašković, Tomislav Popović, Marko Remenar
PROČITAJ I OVO
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE