GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Adriadiesel završio remont dieselskog motora iz Nuklearne elektrane Smolensk

Adriadiesel završio remont dieselskog motora iz Nuklearne elektrane Smolensk
REMONT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2019 / 11:15
Autor: SEEbiz
KARLOVAC – Adriadiesel je ovih danazavršio remont dieselskog motora iz Nuklearne elektrane Smolensk.

Karlovačka tvrtka vodeća je u proizvodnji dieselskih motora i opreme za energetska i tehnološka postrojenja u jugoistočnoj Europi. U nuklearnim postrojenjima diljem svijeta radi preko 50 Adriadieselovih generatorskih setova koji služe za napajanje nuklearnih elektrana u slučaju havarije i nestanka struje u samoj elektrani. Zanimljivost je da su posljednji generatori koji su se ugasili danima nakon eksplozije reaktora u Černobilskoj elektrani 1984. bili upravo Adriadieselovi havarijski generatori i to ne zbog kvara već zbog - nestanka goriva. Danas je Adriadiesel u svijetu jedini proizvođač tog tipa havarijskih motora - četverotaktni, srednjekretni dizelski V motor s rotirajućim klipovima snage 6.600 kW na 600 okr/min. Adriadiesel je ukupno isporučio 52 motora.

Od 1976. do 1988. na područje današnje Rusije i Ukrajine isporučeno je 45 motora. Od 2011. isporučeno je 7 moderniziranih motora u Rusiju pod imenom ADRIA 40.Od 2004. Adriadiesel je servisirao 13 motora i ima ugovoren remont za još jedan motor. U tijeku su pregovori o remontu još motora kao i izradi novih motora. U ovom trenutku Adriadiesel ima ugovorenih poslova u vrijednosti od 60. milijuna USD za izgradnju 6 novih motora od kojih su 4 od 10,15MW i 2 od 6,3MW.Smjer daljnjeg razvoja Adriadiesela je usredotočiti se na energetiku iz obnovljivih izvora i nuklearni sektor te sačuvati bazu postojećih poslova u brodskoj industriji:

„Adriadiesel je dokazano stručan partner koji nudi kvalitetan servis dieselskih motora - generatorskih setova na brodovima u plovidbi ili na doku bilo gdje u svijetu. Također, iznimno smo ponosni i na servise, remonte i tehničku podršku na dieselskim motorima u nuklearnom sektoru u Rusiji, Češkoj, Slovačkoj i Ukrajini", rekao je Nenad Končar, predsjednik uprave Adriadiesela.

Za AO Koncern Rosenergatom, podružnicu OAO Koncern Rosenergatom, Adriadiesel je obavio u rekordno kratkom vremenu (90 dana od dolaska) remont dieselskog motora 12ZV40/48 iz Nuklearne elektrane Smolensk, proizvedenog još davne 1978. godine u pogonima Adriadiesela. Dieselski motor težak 84 tone je uspješno obnovljen i bit će otpremljen iz Adriadiesela posebnim prijevozom navečer 21.11. Iz Zagrebačke zračne luke „Franjo Tuđman" obnovljeni dizelski motor će zrakoplov Antonov 124-100, jedan od najvećih zrakoplova na svijetu, otpremiti natrag u Smolensk. Polijetanje zrakoplova planirano je 22.11.2019.

Tagovi: Adriadiesel, Nuklearna elektrana Smolensk, Nenad Končar
PROČITAJ I OVO
Nakladnicima opomene zbog otkrivanja identiteta maloljetnih žrtava
OPOMENE
Nakladnicima opomene zbog otkrivanja identiteta maloljetnih žrtava
ZAGREB - Vijeće za elektroničke medije (VEM) lani je medijskim nakladnicima izreklo petnaest upozorenja i opomena zbog kršenja prava na zaštitu maloljetnika, a od kojih se čak deset odnosilo na otkrivanje identiteta djece - žrtava različitih oblika nasilja.
Umro izumitelj tehnologije Gore-Tex, nepromočive tkanine
IN MEMORIAM
Umro izumitelj tehnologije Gore-Tex, nepromočive tkanine
NEW YORK - Kemijski inženjer Robert W Gore, koji je izumio tehnologiju Gore-Tex dok je radio za očevu tvrtku u američkom Marylandu, umro je u dobi od 83 godine.
Volocopter prodaje karte za let prvim električnim zračnim taksijem
INOVACIJE
Volocopter prodaje karte za let prvim električnim zračnim taksijem
BERLIN - Leteći taksiji u obliku velikih putničkih dronova na električni pogon novi su oblik prijevoza urbanim središtima za koji se već barem pet godina govori kako je to "budućnost urbane mobilnosti".
Vodik kao jedan od argumenata bolje budućnosti Đure Đakovića
SKRIVENI ADUTI
Vodik kao jedan od argumenata bolje budućnosti Đure Đakovića
SLAVONSKI BROD - I dok mnogi smatraju kako je brodski holding uspavani div kojeg će se teško postaviti na noge, postoji jedan argument kojeg malo tko spominje. A to je - vodik.
Došen: Prihodi AD Plastika na godišnjoj razini bit će manji više od 20 posto
PROCJENE
Došen: Prihodi AD Plastika na godišnjoj razini bit će manji više od 20 posto
SOLIN - Povod za razgovor s Marinkom Došenom, predsjednikom uprave "AD Plastik Grupe", svakako je nagrada Zlatni ključ za najboljega velikog izvoznika u 2019. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE