GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Adidas i H&M na udaru kritika zbog prestanka plaćanja najamnina

Adidas i H&M na udaru kritika zbog prestanka plaćanja najamnina
KRITIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2020 / 18:00
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - U Njemačkoj se u nedjelju zaoštrila kritika protiv kompanija poput Adidasa ili H&M-a koje su prestale plaćati najamninu za svoje prodavaonice zatvorene zbog pandemije koronavirusa.

"Potpuno je neprimjereno i neprihvatljivo da financijski jake kompanije sad jednostavno prestanu plaćati najamninu", rekla je ministrica pravosuđa Christina Lambrecht (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

Upozorila je da novi paket zakona za pomoć gospodarstvu zbog posljedica pandemije koronavirusa, a koji je ovaj tjedan prošao parlamentarnu proceduru, ne pruža osnovu za takve odluke.

"Samo se po sebi razumije da oni koji unajmljuju neki prostor i dalje moraju plaćati najamninu. Novi zakon jedino na određeno vrijeme pruža zaštitu od deložacije onima koji nisu u stanju plaćati stanarinu zbog posljedica pandemije koronavirusa", rekla je ministrica pravosuđa.

Ministar financija i vicekancelar Olaf Scholz (SPD) također je pokazao nerazumijevanje za odluke tvrtki poput Adidasa, H&M-a ili Deichmanna koje su prestale plaćati najamnine za svoje prostore.

"U jedan poslovni odnos ulazi i suradnja u teškim vremenima. Sada je vrijeme za suradnju, a ne jednostrane poteze", rekao je Scholz za dnevnik Bild am Sonntag.

Lukas Siebenkotten, predsjednik Saveza njemačkih iznajmljivača nekretnina je za isti dnevnik izrazio ogorčenje potezom velikih kompanija.

"To je besramnost bez premca. Ove velike tvrtke dobro zarađuju, a sada se pozivaju na zakon donesen radi zaštite male poduzetnike", kaže Siebenkotten.

Šef uprave Adidasa Kasper Rorsted odbacio je kritike i za Frankfurter Allgemeine Zeitung od ponedjeljka objasnio da se radi o nesporazumu.

"U prostorima gdje su vlasnici privatne osobe i dalje plaćamo najamninu. Plaćanja smo zaustavili, i to u dogovoru s drugom stranom, samo ondje gdje su vlasnici tvrtke za upravljanje nekretninama ili osiguravajući fondovi. I oni su pokazali razumijevanje za naš potez", rekao je Rorsted.

Predstavnik lanca prodaje obuće Deichmann objasnio je da je riječ o "preventivnoj mjeri" kako bi se zajamčila likvidnost poduzeća.

Tagovi: Adidas, H&M, Deichmann, Kasper Rorsted, Njemačka, Olaf Scholz, Lukas Siebenkotten
PROČITAJ I OVO
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ANEKS
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ZADAR - Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora u petak je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE