GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AD Plastiku Zlatni ključ za najboljega velikog izvoznika

AD Plastiku Zlatni ključ za najboljega velikog izvoznika
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2020 / 15:40
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Solinski AD Plastik dobitnik je nagrade Zlatni ključ za najboljega velikog izvoznika u 2019. godini, Infobip je najbolji srednje veliki izvoznik, a Jadran-una u kategoriji male i mikro tvrtke, objavljeno je u utorak na 15. konvenciji Hrvatskih izvoznika.

Na konvenciji je premijer Andrej Plenković istaknuo da robni izvoz kontinuirano raste zadnjih deset godina pa je njegov udio u BDP-u sa 16,7 narastao na 28,5 posto te je na tome čestitao izvoznicima.

O značaju izvoznika kazao je, govori i činjenica da je prihode na inozemnom tržištu, odnosno izvozu, ostvarilo samo 15 posto poduzeća u Hrvatskoj koja, međutim, zapošljavaju 51 posto ukupno zaposlenih, više od 60 posto ulaganja plasiraju u istraživanje i razvoj, ostvaruju tri četvrtine cjelokupne dobiti te gotovo četiri petine svih ulaganja u istraživanje i razvoj u Hrvatskoj.

Govoreći o poticanju izvozno orijentirane industrije, rekao je da se tu prvenstveno misli na reindustrijalizaciju i snažnu podršku poduzetništvu u primjeni pametnih i čistih tehnologija, veću zastupljenost energije iz obnovljivih izvora te digitalnu transformaciju.

To je put k povećanju konkurentnosti, kazao je te dodao kako će vladin fokus biti na razvoju sektora s velikim potencijalom rasta kao što su informacijsko-komunikacijske tehnologije, farmaceutika, biotehnologija, čiste tehnologije poput "solara" i vodika te nove tehnologije poput 3D printa, nanatehnologije i robotike.

Ponovio je kako će se nastaviti ulaganja u obrazovanje, željeznicu, širokopojasnu infrastrukturu za pristup brzom internetu itd.

"Naša ambicija je stvoriti novih 100 tisuća radnih mjesta u četiri godine, tj. do kraja mandata", kazao je.

Ključnim je izdvojio i dva cilja koja su bitna za izvoznike - uvođenje eura i ulazak u schengenski prostor.

Osvrnuo se i na Vladine mjere pomoći gospodarstvu uslijed poteškoća uzrokovanih korona krizom. "Djelovali smo brzo i tako sačuvali radna mjesta i omogućili gospodarstvu i poduzetnicima da premoste okolnost za koju nisu bili krivi i prebrode mjesece koje bi bez tih mjera bilo teško prebroditi", kazao je.

Odluka koju smo najavili, a Upravno vijeće HZZ-a jučer provelo je odluka predvidljivosti, poruka svima onima kojima je još uvijek potrebna ispružena ruka da znaju kako se pozicionirati sljedeća četiri mjeseca, rekao je.

Riječ je o odluci HZZ-a o primjeni potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom i potpora za mikropoduzetnike, koje se nastavljaju se i u razdoblju od rujna do prosinca ove godine.

Bago: Izvoznici su najbolje što Hrvatska ima

Predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago pohvalio je Vladu za nošenje s krizom jer korona je, kako je kazao, istinski temeljna promjena svih uhodanih mehanizama.

Vladu je prije svega pohvalio za socijalnu osjetljivost i borbu za radna mjesta te za ono što je napravljeno za turizam.

Istaknuo je da izvoznici čine 15 posto poduzeća u Hrvatskoj, ali zapošljavaju 51 posto svih zaposlenih u industriji, osiguravaju 62 posto svih investicija 66 posto ukupnog prihoda.

"Izvoznici su najbolje što Hrvatska ima, oni su zapravo kralješnica hrvatskog gospodarstva", kazao je Bago.

Od Vlade očekuju, kako je rekao, da bude i dalje socijalno osjetljiva ali i da se intenzivira lokalizacija i regionalizacija.

Za izvoznike bi bilo dobro da se radi na regionalizaciji, lokalizaciji i na tome da mi kao poslovni ljudi možemo napraviti testove bilo gdje u Hrvatskoj po skraćenoj proceduri, pa možda čak i po nekoj drugoj cijeni, kazao je Bago.

Tagovi: AD Plastik,Zlatni ključ za najboljega velikog izvoznika, Tomislav Ćorić, Darinko Bago
PROČITAJ I OVO
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ANEKS
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ZADAR - Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora u petak je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE