GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AD Plastik: Poslovanje u Rusiji još uvijek samoodrživo

AD Plastik: Poslovanje u Rusiji još uvijek samoodrživo
BIZNIS I RAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2023 / 08:11
Autor: SEEbiz / Poslovni dnevnik
SOLIN - AD Plastik ima dvije tvornice u Rusiji, jednu u Kalugi, drugu u Toljatiju.

U trenutku izbijanja rata u Ukrajini zapošljavale su oko 700 ljudi, a proizvodile isključivo za rusko tržište. Kupci su im na tom tržištu bili Alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi-AvtoVAZ i Volkswagen Grupa, koji su imali i najveće udjele na ruskom automobilskom tržištu. U prvim danima ratnih događanja u Ukrajini Solinjani nisu očekivali negativan utjecaj na tamošnje poslovanje, držali su pozicije na tom tržištu stabilnima.

Kako rat nije jenjavao, a odnosi Zapada i Rusije su se zategnuli, te su uslijedile i sankcije, poslovanje automobilske industrije u Rusiji doživjelo je dramatične promjene. Neki su globalni proizvođači potpuno napustili rusko tržište, a u drugom tromjesečju većina je proizvodnju zaustavila. I AD Plastik je zahvatio taj val, jer su u poslovanju bili oslonjeni najviše na Renault, koji je odlučio vlasnički se povući, pa je prodao i većinski udjel u AvtoVAZ-u. U trećem tromjesečju, po informacijama Uprave AD Plastika na čijem je čelu Marinko Došen, jedino je AvtoVAZ proizvodio, svoja dva modela Ladu Grantu i Ladu Nivu. To je pokrenulo i aktivnosti u AD Plastikovoj tvornici u Toljau tiju, koje isporučuje dijelove baš za te modele automobila. No, i ti kapaciteti rade smanjenim intenzitetom.

”Proizvodnja je zaustavljena u Kalugi, našoj manjoj tvornici, jer je ona najvećim dijelom bila oslonjena na europske proizvođače automobila u toj ovlasti, koji trenutačno ne rade ili su napustili rusko tržište”, kaže Došen.

Na upit Poslovnog dnevnika o smanjenju broja zaposlenika i održavanju hladnog pogona u AD Plastiku ne daju puno detalja. Broj zaposlenih je, kratko kažu, optimiziran sukladno planovima proizvodnje. No, prije izbijanja ratnih sukoba u tvornici u Kalugi na neodređeno je bilo zaposleno 270 radnika, a u Toljatiju 429.

O okolnostima na tom velikom tržištu govore i podaci da je u devet mjeseci 2022. broj novoregistriranih automobila u Rusiji pao za 60%. Iz podataka za prva tri lanjska tromjesečja, prihodi na razini cijele grupacije AD Plastik pali su za 25% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, no rezultat na ruskome tržištu pao je za 58,5%. Grupacija je tri kvartala 2021. bila ostvarila ukupan prihod od 830,5 milijuna kuna, u čemu je Rusija sudjelovala s 28%, dok je u 2022. prihod pao na 624 milijuna kuna, a u njemu je ruski udjel smanjen na 15%, dakle, Rusija je donijela 95,5 milijuna kuna. U cijeloj 2021. proizvodnjom u Rusiji Ad Plastik osiguravao je više od 300 milijuna kuna prihoda i to tržište bilo je u porastu (11% na godišnjoj razini), s udjelom od 27% u ukupnim prihodima. U četvrtom kvartalu proizvodnja je u Toljatiju nastavljena, no u manjem obimu u odnosu na ranija razdoblja.

”Puno je neizvjesnosti i teško je procijeniti poslovanje u 2023. AvtoVAZ je najavio vrlo ambiciozne poslovne planove, ali s obzirom na okolnosti potreban je dodatan oprez u planiranju”, ističe Došen, napomenuvši na kraju da je i sada poslovanje AD Plastik Grupe u Rusiji još samoodrživo.

Tagovi: AD Plastik, rUSIJA, mARINKO dOŠEN, aVTOVAZ, rENAULT
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE