GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AD Plastik: Poslovanje u Rusiji još uvijek samoodrživo

AD Plastik: Poslovanje u Rusiji još uvijek samoodrživo
BIZNIS I RAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2023 / 08:11
Autor: SEEbiz / Poslovni dnevnik
SOLIN - AD Plastik ima dvije tvornice u Rusiji, jednu u Kalugi, drugu u Toljatiju.

U trenutku izbijanja rata u Ukrajini zapošljavale su oko 700 ljudi, a proizvodile isključivo za rusko tržište. Kupci su im na tom tržištu bili Alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi-AvtoVAZ i Volkswagen Grupa, koji su imali i najveće udjele na ruskom automobilskom tržištu. U prvim danima ratnih događanja u Ukrajini Solinjani nisu očekivali negativan utjecaj na tamošnje poslovanje, držali su pozicije na tom tržištu stabilnima.

Kako rat nije jenjavao, a odnosi Zapada i Rusije su se zategnuli, te su uslijedile i sankcije, poslovanje automobilske industrije u Rusiji doživjelo je dramatične promjene. Neki su globalni proizvođači potpuno napustili rusko tržište, a u drugom tromjesečju većina je proizvodnju zaustavila. I AD Plastik je zahvatio taj val, jer su u poslovanju bili oslonjeni najviše na Renault, koji je odlučio vlasnički se povući, pa je prodao i većinski udjel u AvtoVAZ-u. U trećem tromjesečju, po informacijama Uprave AD Plastika na čijem je čelu Marinko Došen, jedino je AvtoVAZ proizvodio, svoja dva modela Ladu Grantu i Ladu Nivu. To je pokrenulo i aktivnosti u AD Plastikovoj tvornici u Toljau tiju, koje isporučuje dijelove baš za te modele automobila. No, i ti kapaciteti rade smanjenim intenzitetom.

”Proizvodnja je zaustavljena u Kalugi, našoj manjoj tvornici, jer je ona najvećim dijelom bila oslonjena na europske proizvođače automobila u toj ovlasti, koji trenutačno ne rade ili su napustili rusko tržište”, kaže Došen.

Na upit Poslovnog dnevnika o smanjenju broja zaposlenika i održavanju hladnog pogona u AD Plastiku ne daju puno detalja. Broj zaposlenih je, kratko kažu, optimiziran sukladno planovima proizvodnje. No, prije izbijanja ratnih sukoba u tvornici u Kalugi na neodređeno je bilo zaposleno 270 radnika, a u Toljatiju 429.

O okolnostima na tom velikom tržištu govore i podaci da je u devet mjeseci 2022. broj novoregistriranih automobila u Rusiji pao za 60%. Iz podataka za prva tri lanjska tromjesečja, prihodi na razini cijele grupacije AD Plastik pali su za 25% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, no rezultat na ruskome tržištu pao je za 58,5%. Grupacija je tri kvartala 2021. bila ostvarila ukupan prihod od 830,5 milijuna kuna, u čemu je Rusija sudjelovala s 28%, dok je u 2022. prihod pao na 624 milijuna kuna, a u njemu je ruski udjel smanjen na 15%, dakle, Rusija je donijela 95,5 milijuna kuna. U cijeloj 2021. proizvodnjom u Rusiji Ad Plastik osiguravao je više od 300 milijuna kuna prihoda i to tržište bilo je u porastu (11% na godišnjoj razini), s udjelom od 27% u ukupnim prihodima. U četvrtom kvartalu proizvodnja je u Toljatiju nastavljena, no u manjem obimu u odnosu na ranija razdoblja.

”Puno je neizvjesnosti i teško je procijeniti poslovanje u 2023. AvtoVAZ je najavio vrlo ambiciozne poslovne planove, ali s obzirom na okolnosti potreban je dodatan oprez u planiranju”, ističe Došen, napomenuvši na kraju da je i sada poslovanje AD Plastik Grupe u Rusiji još samoodrživo.

Tagovi: AD Plastik, rUSIJA, mARINKO dOŠEN, aVTOVAZ, rENAULT
PROČITAJ I OVO
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
POSLOVI
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
ZAGREB - Dalekovod je izvijestio kako je odabran kao izvođač radova na poslu u Norveškoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE