GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ACI: Prihod u 2019. porastao 10%, EBITDA veća za deset milijuna kuna

ACI: Prihod u 2019. porastao 10%, EBITDA veća za deset milijuna kuna
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2020 / 11:35
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
OPATIJA - Ukupni poslovni prihodi ACI-ja porasli prošle godine su za značajnih 21,9 milijuna kuna ili 10 % više u odnosu na 2018. godinu. Iznos od 9,8 milijuna kuna odnosi se na porast prihoda od prodaje dok se preostali rast u iznosu od 12 milijuna kuna odnosi najvećim dijelom na prihode od šteta nastalih iz ugovornih odnosa.

Za 2019. godinu ostvaren je pozitivan bruto financijski rezultat u iznosu od 39,2 milijuna kuna što čini povećanje rezultata za 0,7 milijuna kuna u odnosu na usporednu godinu, porez na ostvarenu dobit iznosi 7,3 milijuna kuna iz čega proizlazi da neto dobit Društva za 2019. godinu iznosi 31,8 milijun kuna, a to je gotovo milijun kuna više nego 2018. godine.

Poslovanje Društva je i dalje opterećeno visokim stopama amortizacije zbog trajanja ugovora o koncesiji, posebno je to vidljivo na ulaganjima u marinu Rovinj što je rezultiralo na visinu ostvarene dobiti poslovanja. EBITDA za 2019. godinu iznosi 104 milijuna kuna te je za 10 milijuna kuna veća u odnosu na usporednu godinu.

Aktivnostima koje je Društvo provelo tijekom 2019. godine rezultiralo je značajnim rastom prihoda od prodaje u iznosu 9,8 milijuna kuna ili 5% više u odnosu na usporednu godinu. Na porast prihoda od prodaje u najvećem dijelu utjecali su prihodi od prodaje u ACI marini Rovinj koja je tijekom izvještajne godine zabilježila ukupno 7,9 milijuna kuna. Ukupno je zabilježeno 4,1 milijun kuna temelje usluge godišnjeg veza, 2,9 milijuna kuna od usluge dnevnog veza dok su prihodi od najamnina porasli za 2,1 milijun kuna.

Društvo je zabilježilo pad fizičkih pokazatelja od 34 tisuće brod dana što čini 2% manje brod dana u odnosu na usporednu godinu utjecajem smanjenja fizičkih pokazatelja od usluge godišnjeg veza, ponajprije u marini Umag. Na mjesečnom vezu također je zabilježeno smanjenje dok brod dani od usluge dnevnog veza bilježe rast od 4%.

Poslovnu godinu 2019., Društvo je obilježilo završetkom investicijskog ulaganja u kompletnu rekonstrukciju marine Rovinj koja je uređena s najmodernijom tehnologijom te nosi kategorizaciju 5 sidara. Projekt rekonstrukcije ACI marine Rovinj je na osmom međunarodnom sajmu investicijskih projekata REXPO 2019. godine osvojio i nagradu „REXPO 2019 Best New Investment Award“. Marina raspolaže sa 192 veza na moru, a na godišnji vez mogu se primiti plovila duljine do 35 metara.

Koeficijent zaduženosti iznosi 29% što je za 1% manje u odnosu na usporednu godinu. Društvo otplaćuje dugoročni kredit, a čije zaduženje se odnosilo na financiranje ulaganja u marinu Rovinj. Koeficijent likvidnosti je u 2019. godinu smanjen budući je Društvo veći dio slobodnih novčanih sredstava oročilo, a što je iskazano unutar kratkotrajne financijske imovine.

- Kontinuirani rast prihoda te EBIDTA-e uz nisku stopu zaduženosti i visoku likvidnost daju Društvu mogućnosti za traženje daljnjih prilika za rast i razvoj. Management ulaže napore u pronalazak novih lokacija za buduće marine te radi na projektima koji uključuju diversifikaciju i širenje palete proizvoda i usluga. Na navedenim će se aktivnostima nastaviti i u narednom razdoblju, a sve imajući na umu ograničavajući faktor trajanja koncesija, na čijem se produljenju također aktivno radi, navodi predsjednik Uprave, Kristijan Pavić .

Tagovi: Adriatic Croatia International Club, ACI marina Rovinj, ACI marina Umag, Kristijan Pavić, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Njemačka sklapa ugovore s tvrtkama o zaštiti klime
KLIMA
Njemačka sklapa ugovore s tvrtkama o zaštiti klime
BERLIN - Njemačka će iduće godine sklopiti ugovore o zaštiti klime s industrijskim tvrtkama, kako bi podržala prelazak na čistiju proizvodnju i prelazak na vodik, rekao je danas ministar gospodarstva Robert Habeck.
#DPOconference2022: Prva konferencija namijenjena službenicima za zaštitu podataka
KONFERENCIJE
#DPOconference2022: Prva konferencija namijenjena službenicima za zaštitu podataka
RIJEKA - U Rijeci je održana godišnja edukacija službenika za zaštitu podataka u organizaciji Centar Feralis kao HR predstavnika u Europskoj federaciji službenika za zaštitu podataka (EFDPO) pod nazivom #DPOconference2022
Balenciagin kreativni direktor nakon šokantne kampanje: Osuđujem zlostavljanje djece
ISPRIČAO SE
Balenciagin kreativni direktor nakon šokantne kampanje: Osuđujem zlostavljanje djece
ZAGREB - Balenciagin kreativni direktor Demna Gvasalia uputio je ispriku javnosti nakon što je objavljena kampanja koja glorificira pedofiliju.
Adidas potvrdio godišnje prognoze unatoč ispadanju Njemačke
PROGNOZE
Adidas potvrdio godišnje prognoze unatoč ispadanju Njemačke
BERLIN - Njemački proizvođač sportske obuće i odjeće Adidas ostao je na samo tri od sedam sponzoriranih momčadi na svjetskom nogometnom prvenstvu, no kompanija ostaje pri svojim prognozama prodaje za vrijeme turnira, rekao je Adidasov glasnogovornik nakon ispadanja Njemačke.
Delhaize će u 2023. otvoriti između 40 i 50 trgovina u Srbiji
PLANOVI
Delhaize će u 2023. otvoriti između 40 i 50 trgovina u Srbiji
BEOGRAD - Konferencija CEO Summit Belgrade, u organizaciji InStore Media i uz medijsku podršku sedmičnika NIN, okupila je poslovnu elitu i predstavnike velikih međunarodnih institucija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE