GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

A1 i United Group žele preuzeti Optima Telekom?

A1 i United Group žele preuzeti Optima Telekom?
NESLUŽBENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2020 / 07:13
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Počeo je proces prodaje Optima Telekoma, telekom-operatora koji nudi usluge fiksne telefonije, interneta te televizije. Naime, jučer je istekao rok međunarodnog natječaja za kupnju dionica ove tvrtke.

A prodaje se ukupno 54,3 posto dionica Optima telekoma, HT prodaje 17,4 posto svojih te 36,9 posto dionica Optime koje drži Zagrebačka banka. Je li i koliko ponuda pristiglo na adresu dvaju odvjetničkih ureda kojima je HT povjerio operativni proces, službeno još uvijek nije poznato. Neslužbene informacije Večernjeg lista kažu da su ponudu vrlo vjerojatno predali telekom-operator A1 (nekoć poznat kao Vipnet) i United Group, tvrtka koja je netom dobila odobrenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za kupnju mobilnog operatora Tele2 Hrvatska.

Ove dvije tvrtke, govore upućeni, imaju razloga i poslovnog interesa za kupnju Optima telekoma. Naime, United Group pružatelj je medijskih i telekomunikacijskih usluga u jugoistočnoj Europi s mrežnom pokrivenošću u regiji i 3,82 milijuna pretplatnika. Dakle, u interesu im je da uz mobilnog operatora u Hrvatskoj imaju i fiksnog, odnosno da na tržištu konkuriraju kao konvergentni operator (sa svim uslugama: internet, fiksna i mobilna telefonija te TV). A1, kao postojeći konvergentni operator, kupnjom Optime ojačao bi pak svoj portfelj i time

“zabetonirao” duopol na tržištu u fiksnom segmentu usluga. U slučaju namjera kupnje A1 i United Groupa, AZTN i HAKOM, kao regulatori tržišnog natjecanja i telekom-tržišta, imali bi pune ruke posla. Jer cilj cijelog aranžmana s HT-om i prodajom Optime bio je da se Optima očuva kao treći neovisni takmac na tržištu, odnosno da se kroz postupak prodaje Optime otvori mogućnost stvaranja trećeg operatora, stajalo je tada u odluci AZTN-a. Stoga pravila i kažu da u slučaju da tijekom postupka prodaje dionica Optime budu podnesene dvije ili više jednako vrijednih ponuda, prednost pri kupnji imat će ponuditelj koji u trenutku kupnje nije prisutan na konkretnom tržištu.

No, podsjetimo, Optima se na bubnju našla nakon što je upala u financijske nevolje i opteretila se dugovima te je AZTN donio odluku da najvećim vjerovnicima Zabi i HT-u prepusti upravljanje nad Optimom, s tim da je Zaba odlučila da upravljanje, a potom i prodaju dati u ruke HT-u. Sve to odigralo se prije sedam godina. Inače, postupak prodaje provodit će se u dvije faze. Ponude koje su do jučer trebale biti dostavljene ocijenit će se za sudjelovanje u sljedećoj fazi. Ponuđači mogu biti pozvani u uži krug ili mogu biti odbijeni. Dakle, postupak bi mogao potrajati, no prema uvjetima koje AZNT propisao kada je HT-u dao upraviteljski mandat, cijela priča s prodajom mora biti okončana najkasnije do 10. srpnja 2021.

Tagovi: Optima Telekom, A1 Hrvatska, United Group, Hrvatski Telekom, AZTN, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
Nova božićna priča Udruge za sindrom Down Zagreb i Zvijezde
DOBRE PRIČE
Nova božićna priča Udruge za sindrom Down Zagreb i Zvijezde
ZAGREB - I ovih blagdana Udruga za sindrom Down Zagreb i Zvijezda pripremili su božićnu ediciju Zvijezdina suncokretova s jedinstvenom limitiranom etiketom.
Ledo ove godine lansirao 32 nova proizvoda
PALETA
Ledo ove godine lansirao 32 nova proizvoda
ZAGREB - Ledo je ove godine lansirao čak 32 noviteta u svom proizvodnom asortimanu. U posljednjih je 12 mjeseci Ledo ponuda tako proširena s 12 proizvoda u asortimanu smrznute hrane te s 20 proizvoda u sladolednom asortimanu, a čak 9 proizvoda predstavljeno je unutar King linije sladoleda.
Flixbus obnavlja operacije
PRIVREMENO
Flixbus obnavlja operacije
BERLIN - Davatelj usluga međugradskih autobusa Flixbus privremeno će ponovo nuditi veze od 17. prosinca.
Kozlevac protiv zatvaranja trgovačkih centara
STAVOVI
Kozlevac protiv zatvaranja trgovačkih centara
PULA - "Moramo biti svjesni da sve ovo što prolazimo već devet mjeseci itekako utječe na psihu i nisam za to da se sve zatvara."
Rumunjski postolar napravio anticovid čizme broj 75, za održavanje distance
ČIZME
Rumunjski postolar napravio anticovid čizme broj 75, za održavanje distance
BUKUREŠT - Rumunjski postolar koji je tijekom prvog vala epidemije koronavirusa izrađivao ogromne cipele koje osiguravaju održavanje propisane udaljenosti među ljudima lansirao je novu zimsku liniju - čizme veličine 75.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE