GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

A1 i United Group žele preuzeti Optima Telekom?

A1 i United Group žele preuzeti Optima Telekom?
NESLUŽBENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2020 / 07:13
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Počeo je proces prodaje Optima Telekoma, telekom-operatora koji nudi usluge fiksne telefonije, interneta te televizije. Naime, jučer je istekao rok međunarodnog natječaja za kupnju dionica ove tvrtke.

A prodaje se ukupno 54,3 posto dionica Optima telekoma, HT prodaje 17,4 posto svojih te 36,9 posto dionica Optime koje drži Zagrebačka banka. Je li i koliko ponuda pristiglo na adresu dvaju odvjetničkih ureda kojima je HT povjerio operativni proces, službeno još uvijek nije poznato. Neslužbene informacije Večernjeg lista kažu da su ponudu vrlo vjerojatno predali telekom-operator A1 (nekoć poznat kao Vipnet) i United Group, tvrtka koja je netom dobila odobrenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za kupnju mobilnog operatora Tele2 Hrvatska.

Ove dvije tvrtke, govore upućeni, imaju razloga i poslovnog interesa za kupnju Optima telekoma. Naime, United Group pružatelj je medijskih i telekomunikacijskih usluga u jugoistočnoj Europi s mrežnom pokrivenošću u regiji i 3,82 milijuna pretplatnika. Dakle, u interesu im je da uz mobilnog operatora u Hrvatskoj imaju i fiksnog, odnosno da na tržištu konkuriraju kao konvergentni operator (sa svim uslugama: internet, fiksna i mobilna telefonija te TV). A1, kao postojeći konvergentni operator, kupnjom Optime ojačao bi pak svoj portfelj i time

“zabetonirao” duopol na tržištu u fiksnom segmentu usluga. U slučaju namjera kupnje A1 i United Groupa, AZTN i HAKOM, kao regulatori tržišnog natjecanja i telekom-tržišta, imali bi pune ruke posla. Jer cilj cijelog aranžmana s HT-om i prodajom Optime bio je da se Optima očuva kao treći neovisni takmac na tržištu, odnosno da se kroz postupak prodaje Optime otvori mogućnost stvaranja trećeg operatora, stajalo je tada u odluci AZTN-a. Stoga pravila i kažu da u slučaju da tijekom postupka prodaje dionica Optime budu podnesene dvije ili više jednako vrijednih ponuda, prednost pri kupnji imat će ponuditelj koji u trenutku kupnje nije prisutan na konkretnom tržištu.

No, podsjetimo, Optima se na bubnju našla nakon što je upala u financijske nevolje i opteretila se dugovima te je AZTN donio odluku da najvećim vjerovnicima Zabi i HT-u prepusti upravljanje nad Optimom, s tim da je Zaba odlučila da upravljanje, a potom i prodaju dati u ruke HT-u. Sve to odigralo se prije sedam godina. Inače, postupak prodaje provodit će se u dvije faze. Ponude koje su do jučer trebale biti dostavljene ocijenit će se za sudjelovanje u sljedećoj fazi. Ponuđači mogu biti pozvani u uži krug ili mogu biti odbijeni. Dakle, postupak bi mogao potrajati, no prema uvjetima koje AZNT propisao kada je HT-u dao upraviteljski mandat, cijela priča s prodajom mora biti okončana najkasnije do 10. srpnja 2021.

Tagovi: Optima Telekom, A1 Hrvatska, United Group, Hrvatski Telekom, AZTN, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE