GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

A1 Hrvatska s porastom operativne dobiti na 67,1 milijun eura

A1 Hrvatska s porastom operativne dobiti na 67,1 milijun eura
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2020 / 09:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tvrtka A1 Hrvatska je u prvom polugodištu ostvarila porast operativne dobiti (EBITDA) na 67,1 milijun eura ili za 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, doznaje se iz A1, na čije se poslovanje kao i kod drugih, odrazila pandemija i lockdown.

Rast EBITDA-a ostvaren je uslijed nižih troškova i unatoč padu ukupnog prihoda od 3,9 posto.

Konsolidirane financijske rezultate za A1 Hrvatsku objavila je matična Telekom Austria Grupa u utorak navečer u Beču.

Kako navode iz A1, na rezultate je u prvih šest mjeseci djelomično utjecala pandemija covida 19, jer su pritisak na telekomunikacijsko tržište i maloprodaju, kao i mjere tijekom zatvaranja (lockdowna) u određenoj mjeri oblikovale pokazatelje poslovanja, što se vidi na nižim stopama rasta prihoda i slabijoj naplati.

Za pad ukupnog prihoda od 3,9 posto, na 200,4 milijuna eura u odnosu na prvu polovicu 2019. godine, napominju da je posljedica manjeg broja posjetitelja u roamingu (zbog izostanka turističkog prometa op.a.), kao i nižih prihoda od opreme te pogoršanja tržišnih trendova uzrokovanih pandemijom, pogotovo u drugom tromjesečju.

Zbog tih okolnosti, a potom i odgođene aukcije za 5G spektar, A1 je smanjio ulaganja u odnosu na prvo polugodište 2019. godine za 40,3 posto, na 27,7 milijuna eura.

U fiksnom segmentu broj korisnika pao je za 3,9 posto, dok je u mobilnom povećan ostvareno povećanje od 6,6 posto ukupnog broja mobilnih korisnika na ugovornoj obvezi, odnosno stalnog prelaska s prepaida (bon) na postpaid (pretpata) te potražnjom za Homebox rješenjem.

"Izvanredne okolnosti nastale pandemijom usporile su ekonomske aktivnosti, a kompanije u Hrvatskoj suočavaju se s padom prodaje, nižim prihodima i problemima sa solventnošću. Dodatno, na naše poslovanje značajno utječe manji broj turista, posebno na prihode od roaming usluga za više od 50 posto", kaže predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský.

Podsjeća na važnost digitalne transformacije poslovanja, što im je, kako naglašava, tijekom krize omogućilo da se novonastalim okolnostima prilagode brže i jednostavnije.

Tagovi: A1 Hrvatska, Vipnet, Telekom Austria
PROČITAJ I OVO
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
STRAŠNO
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
LONDON - Nestle, najveća svjetska tvrtka za široku potrošnju, dodaje šećer i med mlijeku i proizvodima od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama, suprotno međunarodnim smjernicama usmjerenim na prevenciju pretilosti i kroničnih bolesti, navodi se u izvješću švicarske istraživačke organizacije "Public Eye ".
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
EPILOG
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
NIKŠIĆ - Ponuda švajcarske kompanije 8B Capital za zakup nikšićke Željezare, odbijena je odlukom komisije.
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
FLOTA
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
BEOGRAD - Osmi avion Air Serbije tipa ATR 72-600, sleteo je danas na beogradski aerodrom i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj Air Serbije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF.
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
PLANOVI
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
MUNCHEN - Njemačka inženjerska grupa Siemens priopćila je u srijedu da će otvoriti novi centar za istraživanje i inovacije u satelitskom kampusu Tehničkog sveučilišta u Münchenu.
Ikea podigla plaće u Hrvatskoj
PLAĆE
Ikea podigla plaće u Hrvatskoj
ZAGREB - Skandinavski divovi koji prodaju namještaj i kućne potrepštine ostvarili su protekle godine snažan poslovni rast na tržištu Hrvatske.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE