GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

A1 Hrvatska najavio poskupljenje usluga od 1. srpnja

A1 Hrvatska najavio poskupljenje usluga od 1. srpnja
POSKUPLJENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2023 / 22:04
Autor: SEEbiz / Bug.hr
ZAGREB - Početkom godine, kada je objavljena službena stopa inflacije za prošlu godinu, bilo je jasno da to otvara prostor domaćim telekomima za podizanje cijena, tj. njihovo usklađenje s inflacijom.

Takav potez nešto ranije bio je, uz određene uvjete, odobrio HAKOM, a korisnicima je bilo omogućeno raskidanje ugovora nakon što su dobili obavijesti o promjeni Općih uvjeta poslovanja. Od svega toga prošlo je gotovo pola godine, jedno vrijeme govorilo se kako telekomi neće podizati cijene i usklađivati ih s inflacijom, no ipak je došlo do promjene.

Prvi domaći telekom koji je najavio poskupljenje je A1, čije priopćenje prenosimo u nastavku:

Zbog nekoliko godina nestabilnih tržišnih uvjeta, velikih izazova u poslovanju i visokoj stopi inflacije, od 1. srpnja A1 Hrvatska primijenit će indeksnu klauzulu na mjesečne naknade tarifa, paketa i opcija definiranih službenim cjenikom kompanije, odnosno iskoristiti zakonsku mogućnost usklađivanja cijena jednom godišnje za iznos inflacije u prethodnoj godini.

Prosječna godišnja stopa inflacije u 2022. godini prema Državnom zavodu za statistiku iznosila je 10,8 posto, a A1 Hrvatska primijenit će usklađivanje koje je manje od službene stope inflacije i iznosi 8,5 posto. I nakon ovog usklađivanja ponuda A1 ostaje najkonkurentnija na tržištu. Indeksna klauzula ne primjenjuje se na ostale stavke računa koje nisu mjesečna naknada tarifa, paketa i opcija, kao što su potrošnja minuta, poruka ili interneta, ICT usluge, jednokratne naknade i rate za uređaje te navedene naknade ostaju neizmijenjene. Također, korisnici popuste na koje imaju pravo nastavljaju ostvarivati sukladno ugovorenim uvjetima.

Prvi račun s usklađenim iznosom korisnici će primiti u kolovozu. Zbog primjene indeksne klauzule nije moguće raskinuti ugovor bez naknade, jer je to bilo omogućeno početkom godine prilikom izmjene Općih uvjeta poslovanja. U telekomunikacijskoj industriji u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji postoje mnogobrojni primjeri operatora koji dulji niz godina primjenjuju indeksnu klauzulu. Uobičajena je u ugovornim odnosima u industrijama poput osiguravajuće i građevinske, kod zakupa poslovnih prostora kao i u brojnim drugim odnosima te je u uvjetima visoke inflacije unatrag godinu dana postala sve prisutnija i na domaćem tržištu.

Pretplatnici će pojedinačne obavijesti o novim cijenama svojih paketa usluga početi dobivati već danas.

Tagovi: A1 Hrvatska, poskupljenje cijena
PROČITAJ I OVO
CEO Rheinmetalla očekuje porast vrijednosti njegove tvrtke
OČEKIVANJA
CEO Rheinmetalla očekuje porast vrijednosti njegove tvrtke
ESSEN - Izvršni direktor njemačkog proizvođača oružja Rheinmetall, Armin Papperger, vjeruje da će vrijednost tvrtke porasti u nadolazećim godinama zbog povećane potražnje.
Analiza pokazala veliki rast Air Montenegra
RAST
Analiza pokazala veliki rast Air Montenegra
PODGORICA – Nova nacionalna avio-kompanija Air Montenegro uspjela je prošle godine da vrati znatan dio tržinog učešća u ukupnom prometu na crnogorskim aerodromima, iako još nije dostigla udio koji je u Podgoirci i Tivtu nekada imao Montenegro Airlines (MA).
Boscarol preuzeo Mercatorov hipermarket u Mariboru
AKVIZICIJE
Boscarol preuzeo Mercatorov hipermarket u Mariboru
MARIBOR - Tvrtka poduzetnika Ive Boscarole u srijedu je postala novi vlasnik Mercator hipermarketa Tabor II u trgovačkom centru u Mariboru. Nedavno je tvrtka već kupila poslovni prostor u trgovačkom centru City u centru ovog grada.
Skupština Kraša odobrila dividendu
DIVIDENDA
Skupština Kraša odobrila dividendu
ZAGREB - Kraš je na sjednici Skupštine dao suglasnost na raspodjelu dobiti za 2022. godinu, koju su već predložili UO i NO Društva.
HT preuzima natrag tehnološku jedinicu za izgradnju i održavanje mreže od ENT Servisa
POTEZI
HT preuzima natrag tehnološku jedinicu za izgradnju i održavanje mreže od ENT Servisa
ZAGREB - Hrvatski telekom (HT) nakon gotovo deset godina preuzima nazad tehnološku jedinicu za izgradnju i održavanje mreža od Ericsson Nikola Tesla Servisi (ENTS), izvijestili su u petak iz HT-a, dodajući da je ta jedinica dio razvojne strategije HT-a te da je prijenos, zajedno sa zaposlenima, predviđen 1. siječnja 2024.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE