GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

A1 Hrvatska: Blagi pad prihoda i dobiti u 2020.

A1 Hrvatska: Blagi pad prihoda i dobiti u 2020.
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.02.2021 / 08:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - A1 Hrvatska u 2020. godini ostvarila je 428,1 milijun eura ukupnih prihoda, što je 1,1 posto manje nego u 2019. te operativnu dobit (EBITDA) od 143,4 milijuna eura ili 1,2 posto manju, doznaje se iz te telekomunikacijske tvrtke.

Osim nepredvidivih i izvanrednih okolnosti uzrokovanih covid-19 pandemijom, na poslovne rezultate A1 Hrvatska utjecale su posljedice značajnih potresa na zagrebačkom i sisačko-moslavačkom području, napominju iz A1.

Pad ukupnih prihoda i dobiti (EBITDA) ponajviše je rezultat manjeg prihoda od posjetitelja u roamingu i slabljenja vrijednosti kune, kao i povećanja rizičnih odnosno nenaplativih potraživanja.

Kako je prošle godine odgođena dodjela spektra za 5G mrežu, nisu se ostvarile planirane značajne investicije u tehnologiju i radiofrekvencijski spektar za tu mrežu, a ako se uzmu u obzir i značajnije investicije u radiofrekvencijski spektar u 2019., u 2020. je zabilježena niža razina ulaganja, od ukupno 49,6 milijuna eura, navode iz A1.

Na dobrim rezultatima mobilnog segmenta i potražnji za bežičnim fiksnim internetom tvrtka je ostvarila blago povećanje tržišnog udjela od 1,2 posto te rast broja mobilnih korisnika za 5,3 posto, ali i pad korisnika fiksnih usluga (TV, Internet pristup i telefonija) za 2 posto.

Predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanski naglasio je da je 2020. bila najteža godina otkada posluju u Hrvatskoj, ali i da su im katastrofe poput razornih potresa i pandemije bile i dodatni poticaj da se okrenu zajednici i korisnicima.

"Uz razne pogodnosti za korisnike, sve tehnološke i ljudske resurse fokusirali smo na povećanje mrežnih kapaciteta za rad i školovanje od kuće, omogućavanje novih lokacija, pogotovo bolnicama i drugim ključnim ustanovama te smo donirali više od 3,5 milijuna kuna za pomoć u obnovi nakon potresa i KBC-u Dubrava za nužnu opremu u borbi protiv covida-19", istaknuo je Dvorjančanski.

U 2020. te kompanija prilagodila promijenjenim korisničkim navikama te je na tržište 'donijela' brzine do 1Gbps na optičkoj mreži, s kojom obuhvaća više od 550 tisuća kućanstava.

U 2021. će dovršiti gradnju najmodernijeg podatkovnog centra u regiji, u koji investiraju 11 milijuna eura, a na temelju potpisanih ugovora počeli su i pripremne radnje za razvoj mreža nove generacije, kojima će pokriti 45 tisuća kućanstava na području Ivanić Grada, Kaštela, Solina i njihove šire okolice uz pomoć bespovratnih EU sredstava.

Dvorjančanski najavljuje da nastavljaju gradnju i modernizaciju optičke mreže jer zastarjela pristupna tehnologija temeljena na paricama koči digitalni razvoj Hrvatske, a fokusirani su i na dodjelu radiofrekvencijskog spektra za 5G mrežu.

"Upravo je sada prilika koju država ne bi trebala propustiti u stvaranju pozitivne investicijske klime i zamaha u razvoju telekomunikacijske infrastrukture, koja se pokazala ključnom u izvanrednim situacijama. Spremni smo aktivno podržati gospodarski oporavak i razvoj kroz digitalizaciju hrvatskog društva", poručuje Dvorjančanski.

Konsolidirani financijski rezultati A1 Hrvatska objavljeni su u sklopu rezultata matične kompanije A1 Telekom Austria Grupa u Beču.

Tagovi: A1 Hrvatska, poslovni rezultati, 5G tehnologija, Jiří Dvorjančansky, roaming, mobilni internet
PROČITAJ I OVO
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
OTKAZI
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
BARCELONA - Španjolsko-njemački cava div Freixenet, poznat po svojim karakterističnim crnim staklenim bocama pjenušavog vina, otpustit će 80% svojih radnika u Kataloniji dok se sjeveroistočna španjolska regija bori sa sušom koja traje više od tri godine i ozbiljno je pogođena proizvodnja grožđa.
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE