GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

3. maj potpisao dovršenje tankera Santiago

3. maj potpisao dovršenje tankera Santiago
TANKER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2020 / 14:24
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Brodogradilište 3. maj potpisalo je ugovor za nastavak i dovršetak izgradnje tankera za prijevoz nafte, naftnih prerađevina i kemikalija (723) za španjolsku tvrtku Marflet Marine, izvijestili su u srijedu iz tog brodogradilišta.

Ugovor o dovršetku novogradnje 723, sklopljen je 23. ožujka između kupca Forzina Shipping Company Limited, Cipar (kompanija u vlasništvu Marflet Marine, Španjolska) i 3. maj Brodogradilišta d.d. kao graditelja broda, navode iz riječkog brodogradilišta.

Ugovoreni rok isporuke broda je 15. srpnja 2021. godine, ističu iz 3. maja.

Predsjednik Nadzornog odbora 3. maja Juraj Šoljić u izjavi za Hinu podsjeća da je riječ o tankeru koji je u prosincu prošle godine, uz pomoć tegljača, dopremljen iz pulskog Uljanika u stečaju, a na osnovi plana nastavka poslovanja u 3. maju.

Gradnja novogradnje 723 - tankera "Santiago" započeta je u 3. maju vlastitim novcem za španjolsku tvrku Marflet Marine, a brod, naglasio je Šoljić, nije opterećen protestiranim jamstvima.

"Santiago" je drugi od dva tankera istih karakteristika, duljine 183, širine 32 metra, nosivosti 50.000 tona, od kojih je prvi završen i isporučen španjolskom naručitelju.

"Santiago" je u more porinut u listopadu 2016., a otegljen je u Uljanik na završno opremanje početkom 2017., ali je zbog krize koja je pogodila pulski škver nekoliko godina stajao netaknu pa je naručitelj raskinuo ugovor o gradnji.

Šoljić ističe i kako su u 3. maju poduzeli sve mjere za sprječavanje širenja zaraze novim koronavirusom, prema naputku nacionalnog i županijskog stožera civilne zaštite.

Radnici se smjenjuju, rotiraju kako bi se držalo poslovanje, pa je sada na godišnjem odmoru njih 310, dok ih radi oko 470, rekao je Šoljić.

Dodaje i kako u 3. maju radi i stotinjak kooperanta, koji obavljaju poslove elektroopremanja i antikorozivne zašitite.

U riječkom se brodogradilištu sada, uz novogradnju 723, intenzivno radi na samoiskrcavajućem brodu za rasuti teret (733) za Algoma Central Corporation iz Kanade, te na izradi sekcija za talijanski Fincantieri, a razgovori o potkoncesiji u svrhu izgradnje polarnih kruzera za australsku Scenic grupu su u završnoj fazi, kazao je Šoljić.

I u objavi 3. maja se podsjeća da je ugvor za dovršetak novogradnje 723 drugi iz 'paketa' ukupno tri nedovršene novogradnje. Za prvi iz tog paketa, novogradnju 733 ugovor je potpisan u rujnu 2019., a sada je preostalo ugovoriti još i novogradnju 514 - brod za prijevoz automobila i kamiona. Potpis ugovora za dovršetak te treće novogradnje trebao bi se ostvariti tijekom lipnja/srpnja 2020., ovisno o brzini realizacije zakonske procedure javne prodaje novogradnje 514, koja je u vlasništvu Uljanik u stečaju, najavljuju iz 3. maja.

U objavi ocjenjuju i kako je potpisom ugovora za novogradnju 723 brodogradilište 3. maj "postiglo izniman poslovni poduhvat, jer je unatoč globalno objektivnim otežavajućim okolnostima, nastavilo realizirati Odluku Vlade RH, dodatno zaposlilo svoje kapacitete, te pokazalo da je i u takvim - 'nenormalnim' uvjetima, uz izuzetne napore svih sudionika, ipak moguće funkcionirati".

Naime, Vlada je u kolovozu prošle godine 3. maju dala državno jamstvo za kreditno zaduženje do 150 milijuna kuna kod HBOR-a i/ili drugih poslovnih banaka, a u svrhu stvaranja preduvjeta za pripremu i pokretanje proizvodnje i završetak započetih novogradnji s ciljem umanjenja postojećih gubitaka za državni proračun.

Tagovi: 3. maj, tanker Santiago, Juarj Šoljić, Edi Kučan
PROČITAJ I OVO
Škorić: Štete na državnim cestama i mostovima 75 milijuna kuna; najveći problem su klizišta
POSLJEDICE POTRESA
Škorić: Štete na državnim cestama i mostovima 75 milijuna kuna; najveći problem su klizišta
ZAGREB - Najveća oštećenja nastala su na državnim cestama DC37 Sisak – Petrinja - Glina, potom na DC36 Karlovac – Pokupsko – Sisak - Popovača, na DC30 Velika Gorica – Petrinja - Hrvatska Kostajnica i na DC6 Karlovac – Vojnić – Glina – Dvor, kaže Škorić.
Plenković tvrdi: BAT ostaje u Hrvatskoj
PREMIJER
Plenković tvrdi: BAT ostaje u Hrvatskoj
ZAGREB - "Mi smo u stalnom dijalogu s BAT-om i mislim da smo u razgovorima koje smo vodili pronašli rješenje koje će omogućiti da ova kompanija zadrži tvornicu i proizvodnju u Kanfanaru", rekao je Plenković.
Šef easyJeta: Potražnja za putovanjima u Britaniji raste, cijepljenje je ključ
POTRAŽNJA
Šef easyJeta: Potražnja za putovanjima u Britaniji raste, cijepljenje je ključ
LONDON - Britanski niskobudžetni avioprijevoznik EasyJet objavio je da su rezervacije za ljetnu sezonu više nego utrostručene u odnosu na prošlu godinu, ocrtavajući suspregnutu potražnju koja bi mogla pomoći u oporavku sektora od pandemije koronavirusa.
Boeing 737 MAX dobit će dozvolu za let u EU sljedećeg tjedna
DOZVOLA
Boeing 737 MAX dobit će dozvolu za let u EU sljedećeg tjedna
SEATTLE - Boeingov zrakoplov 737 MAX dobit će u sljedećem tjednu dozvolu za let u Europi, najavio je u utorak čelnik europskog regulatora, signaliziravši kraj sigurnosnih provjera nakon dvije teške nesreće.
Rusija tvrdi da je njezino cjepivo EpiVacCorona učinkovito 100 posto
TVRDNJE
Rusija tvrdi da je njezino cjepivo EpiVacCorona učinkovito 100 posto
MOSKVA - Drugo rusko cjepivo protiv covida-19 učinkovito je sto posto, objavio je regulator za zdravstvo Rospotrebnadzor na temelju rezultata kliničkih ispitivanja, javlja u utorak ruska novinska agencija TASS.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE