GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zvonimiru Majdaku Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo

Zvonimiru Majdaku Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2015 / 22:43
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo književniku Zvonimiru Majdaku (1938.), koji se kao "autor velikoga broja žanrovskih romana i parodija uvrstio među najpopularnije prozaike", uručio je u petak ministar kulture Berislav Šipuš, a godišnju nagradu za roman "Svježe obojeno" ministar je uručio književniku Josipu Mlakiću (1964.).
Nagradu za životno djelu na području glazbe na večerašnjoj svečanosti u Muzeju Mimara, ministar kulture uručio je glazbeniku Preradu Detičeku (1931.), koji je kako ističe Prosudbeno povjerenstvo, svojom djelatnošću ostvario jedinstven, neponovljiv i golem prilog hrvatskoj glazbenoj kulturi uopće.

Godišnja nagrada za glazbu Vladimir Nazor uručena je mezzosopranistici Martini Gojčeta Silić (1972.) za vokalni recital "Nade i spomeni", Hommage a Zinka Kunc.

Ministar Šipuš uručio je nagradu za životno djelo iz područja likovne i primijenjene umjetnosti kostimografkinji i dizajnerici Jagodi Buić Wuttke (1930.), koja u svom stvaralaštvu istražujući materiju i teksturu, njihove mogućnosti i ograničenja, razvila samosvojan i jedinstven izraz.

Godišnja nagrada Vladimir Nazor uručena je slikaru Marku Tadiću (1979.) za izložbu "Pogled u čudu" u galeriji Galženica. Njegov rad, kako je istaknuto, prepoznat je kao izraz sklonosti narativnim prosedeima, koji svoje podrijetlo imaju u književnosti i filmu.

Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo u filmskoj umjetnosti uručena je dramaturgu Ivi Štivičiću (1936.), koji je, ističe prosudbeno povjerenstvo majstor televizijskih i filmskih pisanih formi.

Ministar je godišnju nagradu za ulogu u filmu "Takva su pravila" uručio glumcu Emiru Hadžihafizbegoviću (1961.).

Glumici Mariji Kohn (1934.) uručena je nagrada za životno djelo iz područja kazališne umjetnosti, a prosudbeno povjerenstvo je istaknulo kako je Marija Kohn s lakoćom prelazila iz žanra u žanr, iz stila u stil, iz standardnoga književnog jezika u mjesne idiome.

Za ulogu Olge u Čehovljevoj predstavi "Tri sestre" godišnja nagrada Vladimir Nazor uručena je glumici Jeleni Miholjević (1969.), koja je "doprla do najtananijihslojeva ljudske psihe".

Ministar Šipuš je nagradu za životno djelo u području arhitekture i urbanizma uručio arhitektu profesoru emeritusu Ivanu Crnkoviću (1941.), koji je "svojim projektantskim, graditeljskim i pedagoškim radom uspio nepobitno dokazati da arhitektura dosita jest sredstvo kojim možemo doći i do umjetničkoga djela".

Godišnja nagrada iz arhitekture i urbanizma Vladimir Nazor uručena je Emilu Špiriću, Vedranu Pedišiću, Juanu Joseu, Nunezu Andradeu i Ericku Velascou Farreri za školu i vrtić u sklopu odgojno-obrazovnoga kompleksa "Kajzerica" u Zagrebu.

Ministar kulture Berislav Šipuš istaknuo je prigodom dodjele nagrada Vladimir Nazor kako su ovogodišnji dobitnici dokazali da iza njihovih nagrada stoji iznimna posvećenost različitim oblicima istinske umjetničke ekspresije.

U ime svih nagrađenih zahvalio se književnik Zvonimir Majdak.

Nagradu Vladimir Nazor dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma u Republici Hrvatskoj. Nagrade se dodjeljuju kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo.

Tagovi: Zvonimir Majdak, Josip Mlakić, Berislav Šipuš, Martina Gojčeta Silić, Ivo Štivičić, Emir Hadžihafizbegović, Marija Kohn, Jagoda Buić Wuttke
PROČITAJ I OVO
Sputnjik V trenutno najtraženije cjepivo na svijetu
RUSKO CJEPIVO
Sputnjik V trenutno najtraženije cjepivo na svijetu
FRANKFURT - Ugledni njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung u novom istraživanju piše o popularnosti ruskog cjepiva Sputnjik V koje iz tjedna u tjedan postaje dio programa cijepljenja u sve više zemalja svijeta.
Fitch: Cijene zlata u silaznoj putanji
ANALITIČARI
Fitch: Cijene zlata u silaznoj putanji
NEW YORK - Međunarodna rejting agencija Fitch predviđa da će cijena zlata ove godine pasti sa 1.734 na 1.600 dolara za uncu, a 2022. godine smanjiti se na 1.400 dolara „zbog povećane potražnje uslijed investicijskih tokova i kupovine od centralne banke“.
Bitcoin potonuo 25 posto ispod rekordne razine
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo 25 posto ispod rekordne razine
NEW YORK - Bitcoin (a s njim i gotovo sve kriptovalute) prošli je tjedan prošao korekciju. Prethodni je vikend vrijedio 58 tisuća dolara (dvostruko više nego prilikom ulaska u 2021), cijena je u petak pala na dobrih 44 tisuće dolara.
Novi uzlet dionica GameStopa
SNAŽAN RAST
Novi uzlet dionica GameStopa
NEW YORK - Ovoga tjedna ponovno velika uzbuđenja oko dionica GameStopa.
Prinosi na američke obveznice govore da ulazimo u opasna vremena
OBVEZNICE
Prinosi na američke obveznice govore da ulazimo u opasna vremena
NEW YORK - U četvrtak je raženi prinos na američku desetogodišnju obveznicu, koja utječe na sve kreditne aktivnosti (uključujući hipotekarne kredite), porastao na 1,6 posto, što negativno utječe na rizična ulaganja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE