GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zvizdić: BiH planira ubrzano graditi autocestu na koridoru Vc

Zvizdić: BiH planira ubrzano graditi autocestu na koridoru Vc
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2016 / 11:53
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je u četvrtak u Sarajevu kako je nastavak gradnje autoceste na koridoru koji povezuje Budimpeštu i Ploče apsolutni prioritet sadašnje vlasti u BiH u infrastrukturnim projektima, a potvrdio je i kako je sačinjen plan kontinuiranog financiranja u kojemu će sudjelovati Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Zvizdić je novinarima kazao kako je na nedavnoj konferenciji EBRD-a posvećenoj zapadnom Balkanu, koja je održana u Londonu, predložen i načelno usuglašen novi pristup koji bi se temeljio na četverogodišnjem financiranju gradnje dijela koridora V c koji kroz BiH prolazi u dužini od oko 330 kilometara. Taj je plan vrijedan 300 milijuna eura, od čega bi BiH 76 milijuna trebala dobiti ove godine, a narednih tri po 70 milijuna.

"Autocesta na koridoru V c naš je ključni projekt u okviru financiranja EBRD-a", kazao je Zvizdić dodajući kako očekuje vrlo brzo postizanje konačnog sporazuma.

Time će se, kako je pojasnio, osigurati kontinuirana gradnja ove ključne autocese, a očekuje se kako će se svemu priključiti i Europska investicijska banka (EIB).

To bi značilo dovršetak gradnje dvije trećine koridora  V c do kraja 2018., odnosno u sadašnjem mandatu Vijeća ministara BiH. Riječ je o dionicama autoceste koje se grade preko teritorija Federacije BiH. Ostalo je još riješiti pitanje modela financiranja gradnje pedesetak kilometara koji prolaze kroz teritorij Republike Srpske, kao i zahtjevne dionice između Konjica i Mostara.

Ta dionica prolazi kroz teško prohodan planinski kraj pa je gradnja previše skupa da bi se financirala iz komercijalnih kredita. Vlasti sada tragaju za alternativnim modelom financiranja gradnje tih tridesetak kilometara autoceste, a trenutačno se razmatra mogućnost raspisivanja natječaja za koncesiju.  

Zvizdić je najavio kako će se o ovom, ali i drugim sličnim projektima na regionalnoj razini posebice razgovarati u kolovozu u Parizu, gdje će biti održan summit država Europske unije i zapadnog Balkana. Uz prometne, tamo će se razgovarati i o energetskim projektima. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović najavio je kako će EBRD ove godine pojačati ulaganja u energetski sektor do iznosa od 40 posto njezina portfelja.

"Očekuju projekte država i regije", kazao je Šarović ističući kako bi na pariškoj konferenciji morali biti predstavljeni strateški energetski projekti ako se želi financiranje iz izvora EBRD-a.

Tagovi: Denis Zvizdić, Koridor Vc, EBRD, Vijeće ministara BiH
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Indeksi u minusu na nedeljnom nivou
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi u minusu na nedeljnom nivou
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze zabeležili su mešovite rezultate poslednjeg trgovačkog dana u nedelji, a investiciona aktivnost je ostala prigušena.
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i znatno manji promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i znatno manji promet
ZAGREB - Kraj tjedna Zagrebačkoj je burzi donio dramatičnio manji promet i blagi pad indeksa.
Bjelovarski kvargl 25. hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije
BRENDOVI
Bjelovarski kvargl 25. hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije
BJELOVAR - Sir "Bjelovarski kvargl" dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i postao 25. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji (EU), objavili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede.
Riksbank testira rješenje za nacionalnu kriptovalutu
KRIPTOVALUTE
Riksbank testira rješenje za nacionalnu kriptovalutu
STOCKHOLM - Švedska središnja banka Riksbank započela je ovoga tjedna s testiranjem tehničkog rješenja koje bi moglo poslužiti za digitalizaciju nacionalne valute.
Dolar oslabio prema košarici valuta; stabilizacija tečaja jena
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta; stabilizacija tečaja jena
LONDON - Dolar je u petak oslabio prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, pritisnut stabilizacijom tečaja jena koji je prethodnih dana bio izložen jačim prodajnim pritiscima uslijed veće sklonosti riziku investitora na globalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE