GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zviždači traže ostavku Mladena Bajića

Zviždači traže ostavku Mladena Bajića
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2012 / 09:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nezavisni sindikat carinika Hrvatske organizirao je, u nedjelju u zagrebačkom Novinarskom domu, okrugli stol pod nazivom "Progon, stradanja i status zviždača, kao i drugih prijavitelja korupcije i kriminala u Hrvatskoj i mogućnosti njihove zaštite“.
Kako naglašavaju organizatori, bio je to najveći skup zviždača i istraživačkih novinara koji su otkrivali korupcijske afere, do sada održan u Hrvatskoj, a sudjelovali su gotovo svi zviždači u Hrvatskoj poput Srećka Sladoljeva, iz Imunološkog zavoda; Claudie Čović i Sonje Vlahek, iz Hrvatskih pošta; Roberta Matijevića, iz Carinske uprave Ministarstva financija; Gorana Skoka, iz Hrvatskih autocesta, te civilni aktivisti Bruno Langer, glazbenik i frontmen rock sastava Atomsko sklonište, Branko Borković, mladi Jastreb, Radovan Smokvina, Darko Petričić, Željko Popović, predsjednik Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske; Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata; i Sulejman Tabaković, te novinari Denis Latin, Damir Kramarić, Nataša Škaričić i Domagoj Margetić.

„Zahtijevamo od nadležnih državnih institucija pokretanje postupka za smjenu Mladena Bajića, te tražimo od Mladena Bajića da podnese neopozivu ostavku na mjesto glavnog državnog odvjetnika. Dugogodišnja neefikasnost državnih odvjetništava, njihova nedodirljivost i autokracija, nemogućnost njihove kontrole te manipulacija medijima i javnošću rezultirala je eskalacijom korupcije i kriminala u Hrvatskoj i gubitkom povjerenja u pravosudne institucije. Bajić je svojim neradom postao glavni zaštitnik kriminala i korupcije u zemlji“, naglašavaju u zaključcima, sudionici ovog okruglog stola.

„Tražimo od predsjednika RH Ive Josipovića da postupi sukladno svojem pozivu kojim se obratio građanima da prijave korupciju i kriminal, a ništa nije učinio u trenutku kada su ti građani postali žrtve zbog ukazivanja na protuzakonite i kriminalne pojave. Je li to pravda na koju je on mislio i pravda koja bi trebala zadovoljiti čestite i poštene građane ove zemlje?“, poruka je sa skupa upućena Ivi Josipoviću.

„Tražimo pravnu zaštitu za zviždače, a troškove suđenja i njihove obrane treba podmiriti iz Državnog proračuna. Umjesto progona i kažnjavanja zviždača i osoba koje ukazuju na korupciju treba zaštititi i nagraditi od strane državnih institucija, prema vrijednosti prijavljene štete kojom je oštećen državni proračun ili tvrtka. Te odredbe treba sadržavati i zakon o zviždačima“, zaključili su sudionici okruglog stola.
Tagovi: zviždači, Mladen Bajić, Domagoj Margetić, Denis Latin, Claudia Čović, Branko Borković, Sulejman Tabaković, Srećko Sladoljev, Mijat Stanić, Bruno Langer, Nataša Škaričić, Ivo Josipović, kriminal
PROČITAJ I OVO
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
RAST
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
ZAGREB - Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini porast će za 8,1 posto u odnosu na godinu ranije, a vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi za 3,1 posto, pokazuje druga procjena realnog dohotka u poljoprivredi koju je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
MESO
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
ZAGREB - Na pitanje koliko bi mogle porasti cijene, Dragošević kaže da je to teško prognozirati, ali smatra da rast neće biti manji od 30 posto.
Oštar pad azijskih indeksa
TEŽAK PAD
Oštar pad azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, nakon agresivnijih nego što se očekivalo poruka američke središnje banke o zaoštravanju monetarne politike kako bi suzbila visoku inflaciju.
Wall Street pao nakon poruka Feda
OŠTAR PAD
Wall Street pao nakon poruka Feda
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon što je američka središnja banka poručila da uskoro slijedi zaoštravanje monetarne politike, i to agresivnije nego što se na tržištu očekivalo.
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) u srijedu su porasli, uz promet manji nego u utorak i tri dionice s prometom većim od milijun kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE