GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zračna luka Split sa rastom broja putnika od 6,4% u siječnju

Zračna luka Split sa rastom broja putnika od 6,4% u siječnju
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2016 / 07:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U hrvatskim zračnim lukama u siječnju je zabilježen blagi pad broja slijetanja i polijetanja zrakoplova, međutim broj putnika porastao je u odnosu na isti mjesec prošle godine, a porast je ostvaren i u morskim lukama po broju prispjelih brodova i broju putnika, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
U hrvatskim zračnim lukama u siječnju je u odnosu na isti mjesec 2015. broja slijetanja i polijetanja zrakoplova pao za 0,5 posto, na 4.020, međutim broj putnika porastao je za 4,1 posto, na 199 tisuća, pokazuju podaci DSZ-a.

Među osam zračnih luka u Hrvatskoj, rast broja putnika zabilježen je u siječnju u zračnim lukama Split, Zagreb i Dubrovnik, dok je u zračnoj luci Osijek ostao na istoj razini kao i u siječnju 2015.

Najviše je putnika, 156,5 tisuća, imala zračna luka Zagreb, zabilježivši rast od 4,2 posto u odnosu na lanjski siječanj. Slijedi zračna luka Split s 25 tisuća putnika što je rast od 6,4 posto u odnosu na lani. Zračna luka Dubrovnik ostvarila je porast broja putnika za 1,9 posto, na 15,2 tisuće.

S druge strane, zračna luka Zadra u siječnju je imala za 25,6 posto manje putnika nego u siječnju lani, njih 1.061, dok je njihov broj u zračnoj luci Pula pao za 8,7 posto, na 686 putnika.

Najviše putnika zrakoplovima u Hrvatsku je u siječnju tradicionalno stiglo iz Njemačke, 51,9 tisuća, a slijede putnici iz Ujedinjenog Kraljevstva, njih 12,3 tisuće. Na trećem mjestu je Nizozemska s 10,8 tisuća putnika, a slijede Francuska, Švicarska, Belgija i Italija. Najveći postotni porast broja putnika, od 72,2 posto, zabilježen je iz Belgije.

Promet tereta u zračnim lukama porastao je u prvom ovogodišnjem mjesecu za 6,7 posto, na 577 tona.

U morske luke u siječnju je prispjelo 16,3 tisuće brodova ili 7,1 posto više nego u lanjskom siječnju, uz porast broja putnika za 8,5 posto, na 758 tisuća. Pritom je unutarnji promet putnika porastao za 8,6 posto, a međunarodni pao za 3,1 posto.

Od ukupno 25 morske luke na Jadranu, putnika je u siječnju najviše bilo u splitskoj luci, 124,3 tisuće, što je povećanje od 10,6 posto na godišnjoj razini.

Slijede luke Zadar i Preko, s 90,1, odnosno 83,6 tisuća putnika, što predstavlja povećanje na godišnjoj razini od 16, odnosno 10,6 posto. Rast putnika zabilježila je i većina ostalih morskih luka - u rasponu od 2,3 do 26,8 posto.

Manji broj putnika nego prošle godine imale su luke Korčula, Šibenik, Dubrovnik, Rogač, Novalja, Hvar, Rabac i Trogir. Dubrovačka luka s 13,8 tisuća putnika zabilježila je pad od 5,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a luka Šibenik s 22,6 tisuće putnika, pad od 3,7 posto.

Promet robe u morskim lukama pao je u siječnju 23,4 posto na godišnjoj razini, na 911 tisuća tona, uslijed pada u međunarodnom utovaru za 33,7 posto i istovaru za 16,2 posto. Pritom je najveći pad prometa robe zabilježen u lukama Ploče i Rijeka, od 54,2 odnosno 26,3 posto. Blagi pad prometa od 0,5 posto zabilježila je i luka Split.

Tagovi: Zračna luka Split, Zračna luka Zagreb, Zračna luka Dubrovnik, Zračna luka Zadar
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj oko 16.000 turista iz BiH i Srbije
GOSTI
U Hrvatskoj oko 16.000 turista iz BiH i Srbije
ZAGREB - Hrvatska nije, kako se očekivalo, potpuno zatvorila svoje granice za državljane Bosne i Hercegovine i Srbije, piše u nedjelju Jutarnji list.
Kamperi postali hit u doba pandemije
NOVI TREND
Kamperi postali hit u doba pandemije
LONDON - Pandemija koronavirusa izmijenila je turističke navike, a čini se kako je jedan od pobjednika tih promjena putovanje kamperima.
Istra: Gostiju sve više, prednjače Nijemci
POPUNJENOST
Istra: Gostiju sve više, prednjače Nijemci
PULA - U petak i u subotu do podne granične prijelaze na području PU istarske prešlo je 77.894 putnika, od čega je u Hrvatsku ušlo 45.841 osoba, odnosno 41.737 stranih državljana. Među njima najviše je državljana Slovenije, Njemačke, Italije i Austrije.
Zagrebačka burza: Dukat dobitnik tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Dukat dobitnik tjedna, indeksi pali
ZAGREB - Uz nastavak skromnog obujma trgovanja, na Zagrebačkoj burzi protekloga su tjedna indeksi pali, a nešto veći interes investitora privukla je dionica Dukata zbog najave istiskivanja manjinskih dioničara.
Prinos pšenice ove godine iznad očekivanog prosjeka
PŠENICA
Prinos pšenice ove godine iznad očekivanog prosjeka
ZAGREB - Hrvatska će ove godine imati prinos pšenice iznad očekivanog prosjeka te se očekuje oko 750 tisuća tona pšenice sa zasijanih 136 tisuća hektara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE