GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zorić: Osiguratelji u potrazi za novim nišama

Zorić: Osiguratelji u potrazi za novim nišama
DANI OSIGURANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2015 / 12:58
Autor: SEEbiz
OPATIJA - U organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje i Hrvatske gospodarske komore, od 4. do 6. studenog 2015. godine, u Opatiji se održava međunarodna znanstveno-stručna konferencija o osiguranju “Dani hrvatskog osiguranja”.

U uvodnom izlaganju na današnjem otvaranju konferencije, Damir Zorić, predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog ureda za osiguranje istaknuo je važnost financijske pismenosti i građana i poduzeća te  važnu ulogu osiguratelja u razvoju financijskog sektora i gospodarstva u cjelini.  Također naglasio je kako su osiguratelji trenutno pod procesom značajnog regulatornog usklađivanja te u potrazi za novim tržišnim prilikama i nišama.

Josip Zaher, potpredsjednik HGK istaknuo je kako će u nadolazećem periodu, Hrvatska gospodarska komora intenzivirati sve aktivnosti usmjerene na bolje povezivanje gospodarstvenika i osiguratelja, te istaknuo potrebu daljnje edukacije.

Prvi današnji panel, Izazovi i prilike promijenjenog okruženja osiguratelja posvećen je, između ostalog, i punoj primjeni direktive Solvency II od prvog dana 2016. godine, o čemu su razgovarali Snježana Bertoncelj, predsjednica Uprave Erste osiguranja VIG d.d., Tadej Čoroli, član uprave Zavarovalnice Triglav d.d., Boris Galić, predsjednik Uprave Allianz Zagreb d.d., Gordana Letica, zamjenica predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e, Daniel Nevidal, izvršni direktor Interkapital d.d., Igor Pureta, predsjednik Uprave Grawe Hrvatska d.d., Karel Svoboda, Ernst&Young iz Češke i moderator Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera.

Solvency II je novi zakonodavni i regulatorni okvir ukupnog poslovanja društava za osiguranje i društava za reosiguranje u Europskoj uniji. Ključne promjene odnose se na nova pravila solventnosti, adekvatnosti kapitala i upravljanja rizikom, novi sustav izvještavanja i nadzora. Solvency II će u velikoj mjeri promijeniti poslovnu politiku osiguratelja i reosiguratelja te pozicionirati i uključiti upravljanje rizicima u svaki segment njihova poslovanja.

Arhitekt Solvency II regulative, Karel Van Hulle, profesor i predsjednik Insurance and Reinsurance Stakeholder Group, kao poseban gost konferencije u svom je izlaganju također naglasio:

„Pod novim pravilima Solventnosti II možemo očekivati veću razinu transparentnosti sektora osiguranja, zajedničku suradnju nadzornog tijela i osiguratelja s ciljem postizanja zaštite potrošača i primjerenog razvoja sektora osiguranja. Solvency II je suvremeni pristup regulaciji i nadzoru društava osiguranja koji ih približava ostatku financijskih sektora. Naglasio je također osiguratelje kao institucije dugoročnog karaktera i razvojnog partnera gospodarstva.“

Uz izazove prilagodbe Solvency II regulativi, sudionici panela istaknuli su i zahtjevno okruženje na financijskom tržištu, prije svega razdoblje niskih kamatnih stopa, nisku profitabilnost ulaganja, starenje stanovništva i demografske promjene kojima se treba prilagoditi novim proizvodima osiguranja.
U panelu je istaknuto da sektor osiguranja ima važnu društvenu i gospodarsku ulogu te kako je u financijskoj krizi bio čimbenik financijske stabilnosti te kako pruža održivost poslovanja i životnog standarda kako stanovništvu tako i poduzećima. Osiguratelji se nameću i kao ključni investitor u dugoročne razvojne projekte države, lokalne zajednice i korporativnog sektora.

Sudionici panela, složili su se da se značajne promjene s primjenom Solvency II regulative očekuju u segmentu životnih osiguranja. Kako je istaknuto, rizici su povezani s povećanim otkupom polica osiguranja, povećanom smrtnošću, ili pak povećanom dugovječnošću i drugim rizicima. Stoga je nužno nuditi širok spektar proizvoda koji istodobno na temelju uravnoteženog profila rizika osiguravaju dugoročnu stabilnost.

Svi izazovi okruženja osiguratelja, ujedno su i prilike, pa su svi sudionici panela optimistični glede budućnosti osiguranja, s obzirom na njihovu ključnu ulogu – pružanja sigurnije budućnosti i rješenja za rizike kojima smo izloženi.  Naglašena je potreba inovativnosti i kreativnosti u razvoju novih proizvoda i pokrića rizika i opasnosti koje pruža suvremeno društvo.

Tagovi: Damir Zorić, Hrvatski ured za osiguranje, Josip Zaher, Dani hrvatskog osiguranja, Solvency II, Karel Van Hulle, Snježana Bertoncelj, Boris Galić, Allianz
PROČITAJ I OVO
Slovenski GoCrypto ulazi na tajlandsko tržište
ŠIRENJE
Slovenski GoCrypto ulazi na tajlandsko tržište
LJUBLJANA - GoCrypto, platforma za platni promet koju je stvorila slovenska kompanija Eligma, stekla je prve korisnike na Tajlandu, objavila je kompanija u blogu.
Azijska tržišta: Indeksi oslabili drugi dan zaredom
KOREKCIJA
Azijska tržišta: Indeksi oslabili drugi dan zaredom
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, drugi dan zaredom, dok ulagači prate razvoj situacije u Washingtonu u vezi poticajnih mjera i kvartalne poslovne rezultate kompanija.
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
PAD
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
NEW YORK - Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine, kao i Nasdaq indeks, dok ulagači prate poruke iz Washingtona o novim poticajnim gospodarskim mjerama i poslovne rezultate kompanija.
Dubrovnik u 2021. očekuje 354 kruzera s preko 600 tisuća putnika
KRUZERI
Dubrovnik u 2021. očekuje 354 kruzera s preko 600 tisuća putnika
DUBROVNIK - Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo izjavio je u utorak kako su u 2021. godini za dolazak u Dubrovnik najavljena 354 broda na kružnim putovanjima s preko šesto tisuća putnika.
Island počeo izdavati potvrde o cijepljenju kako bi omogućio putovanja
POTVRDE
Island počeo izdavati potvrde o cijepljenju kako bi omogućio putovanja
REYKJAVIK - Island je počeo izdavati prve potvrde o cijepljenju kojima je cilj lakše putovanje onih koji su se zaštitili od covida-19, objavile su u utorak tamošnje vlasti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE