GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zorić: Osiguratelji u potrazi za novim nišama

Zorić: Osiguratelji u potrazi za novim nišama
DANI OSIGURANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2015 / 12:58
Autor: SEEbiz
OPATIJA - U organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje i Hrvatske gospodarske komore, od 4. do 6. studenog 2015. godine, u Opatiji se održava međunarodna znanstveno-stručna konferencija o osiguranju “Dani hrvatskog osiguranja”.

U uvodnom izlaganju na današnjem otvaranju konferencije, Damir Zorić, predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog ureda za osiguranje istaknuo je važnost financijske pismenosti i građana i poduzeća te  važnu ulogu osiguratelja u razvoju financijskog sektora i gospodarstva u cjelini.  Također naglasio je kako su osiguratelji trenutno pod procesom značajnog regulatornog usklađivanja te u potrazi za novim tržišnim prilikama i nišama.

Josip Zaher, potpredsjednik HGK istaknuo je kako će u nadolazećem periodu, Hrvatska gospodarska komora intenzivirati sve aktivnosti usmjerene na bolje povezivanje gospodarstvenika i osiguratelja, te istaknuo potrebu daljnje edukacije.

Prvi današnji panel, Izazovi i prilike promijenjenog okruženja osiguratelja posvećen je, između ostalog, i punoj primjeni direktive Solvency II od prvog dana 2016. godine, o čemu su razgovarali Snježana Bertoncelj, predsjednica Uprave Erste osiguranja VIG d.d., Tadej Čoroli, član uprave Zavarovalnice Triglav d.d., Boris Galić, predsjednik Uprave Allianz Zagreb d.d., Gordana Letica, zamjenica predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e, Daniel Nevidal, izvršni direktor Interkapital d.d., Igor Pureta, predsjednik Uprave Grawe Hrvatska d.d., Karel Svoboda, Ernst&Young iz Češke i moderator Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera.

Solvency II je novi zakonodavni i regulatorni okvir ukupnog poslovanja društava za osiguranje i društava za reosiguranje u Europskoj uniji. Ključne promjene odnose se na nova pravila solventnosti, adekvatnosti kapitala i upravljanja rizikom, novi sustav izvještavanja i nadzora. Solvency II će u velikoj mjeri promijeniti poslovnu politiku osiguratelja i reosiguratelja te pozicionirati i uključiti upravljanje rizicima u svaki segment njihova poslovanja.

Arhitekt Solvency II regulative, Karel Van Hulle, profesor i predsjednik Insurance and Reinsurance Stakeholder Group, kao poseban gost konferencije u svom je izlaganju također naglasio:

„Pod novim pravilima Solventnosti II možemo očekivati veću razinu transparentnosti sektora osiguranja, zajedničku suradnju nadzornog tijela i osiguratelja s ciljem postizanja zaštite potrošača i primjerenog razvoja sektora osiguranja. Solvency II je suvremeni pristup regulaciji i nadzoru društava osiguranja koji ih približava ostatku financijskih sektora. Naglasio je također osiguratelje kao institucije dugoročnog karaktera i razvojnog partnera gospodarstva.“

Uz izazove prilagodbe Solvency II regulativi, sudionici panela istaknuli su i zahtjevno okruženje na financijskom tržištu, prije svega razdoblje niskih kamatnih stopa, nisku profitabilnost ulaganja, starenje stanovništva i demografske promjene kojima se treba prilagoditi novim proizvodima osiguranja.
U panelu je istaknuto da sektor osiguranja ima važnu društvenu i gospodarsku ulogu te kako je u financijskoj krizi bio čimbenik financijske stabilnosti te kako pruža održivost poslovanja i životnog standarda kako stanovništvu tako i poduzećima. Osiguratelji se nameću i kao ključni investitor u dugoročne razvojne projekte države, lokalne zajednice i korporativnog sektora.

Sudionici panela, složili su se da se značajne promjene s primjenom Solvency II regulative očekuju u segmentu životnih osiguranja. Kako je istaknuto, rizici su povezani s povećanim otkupom polica osiguranja, povećanom smrtnošću, ili pak povećanom dugovječnošću i drugim rizicima. Stoga je nužno nuditi širok spektar proizvoda koji istodobno na temelju uravnoteženog profila rizika osiguravaju dugoročnu stabilnost.

Svi izazovi okruženja osiguratelja, ujedno su i prilike, pa su svi sudionici panela optimistični glede budućnosti osiguranja, s obzirom na njihovu ključnu ulogu – pružanja sigurnije budućnosti i rješenja za rizike kojima smo izloženi.  Naglašena je potreba inovativnosti i kreativnosti u razvoju novih proizvoda i pokrića rizika i opasnosti koje pruža suvremeno društvo.

Tagovi: Damir Zorić, Hrvatski ured za osiguranje, Josip Zaher, Dani hrvatskog osiguranja, Solvency II, Karel Van Hulle, Snježana Bertoncelj, Boris Galić, Allianz
PROČITAJ I OVO
Musk izgubio 20 milijardi dolara nakon što se pojavio u TV emisiji
GUBICI
Musk izgubio 20 milijardi dolara nakon što se pojavio u TV emisiji
NEW YORK - Šef tvrtke "Tesla" Elon Musk navodno je osiromašio za više od 20 milijardi dolara otkako se prošlog vikenda pojavio kao gost domaćin u emisiji "Saturday Night Live".
Zagrebačka burza: Različiti smjerovi indeksa, podignut promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Različiti smjerovi indeksa, podignut promet
ZAGREB - Kraj tjedna donio je na Zagrebačkoj burzi različite predznake indeksa i odličan promet.
Grčka očekuje prihode od turizma na 40 posto pretkrizne razine
OČEKIVANJA
Grčka očekuje prihode od turizma na 40 posto pretkrizne razine
ATENA - Direktor grčke turističke zajednice SETE izrazio je u petak "suzdržani optimizam" u prognozama ovogodišnjeg oporavka turizma od koronakrize i procijenio da bi prihodi mogli dosegnuti 40 posto razine iz 2019. godine.
TUI odaslao lošu vijest za hrvatski turizam
NIŠTA OD LETOVA
TUI odaslao lošu vijest za hrvatski turizam
ZAGREB - Najveća svjetska turistička kompanija, TUI, jučer je hotelijerima diljem svijeta poslala dopis s detaljnim obrazloženjem svojih operacija ovog ljeta, a posebno onih s britanskog tržišta, na kojem je uspostavljen i poseban režim putovanja ovisno o epidemiološkoj situaciji na pojedinim destinacijama.
Dogecoin uzletio 40 posto, zasluge Musku i Coinbaseu
UZLET
Dogecoin uzletio 40 posto, zasluge Musku i Coinbaseu
NEW YORK - Dogecoin je jutros uzletio više od 40 posto nakon novog tvita Elona Muska i najave Coinbasea da će izlistati ovu kriptovalutu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE